Ania czy w prawym rogu to są lotosy? czy zakwitły?
Wczoraj miałam przyjemność podziwiać ich kwitnącą urodęw ogrodzie botanicznym, kwiaty mają zjawiskowe, liście też pięknie wyglądają.
Witajcie,
przerzucając kompost zauważyłam tam podobne białe larwy jak opisane wcześniej(grube i wypasione)-rozumiem że tak powinno być, czy coś jest nie tak?
dżdżownic było znacznie mniej albo mniej widoczne.
kompost mam w zacienionym miejscu, w wykopanym dole i na obecną chwilę wygląda tak:
Ania dlatego końcówka sierpnia i wrzesień była w słowackich -znacznie luźniej
ten październik na Orlej był nawet bez większych zatorów ale Rysy podobno były zakorkowane
ta dziewczyna mnie zaszokowała - zdobyła Świnicę i zeszła Zawratem praktycznie bez większych problemów mimo bezwładnej nogi
Zaglądam, ale odpowiem wieczorkiem..... na razie o szyby deszcz dzwoni... wczoraj było pięknie, a dziś jest okropnie Fotki z domciu... bo za mokro..brrrrr
To na 100% nie jest larwa opuchlaka, larwy opuchlaka mają około 7mm, nie zwijają się i mają inny odwłok, a ten skubaniec na pewno miał z 2-3cm, ale to też szkodnik jak na moje to pędrak chrząszcza majowego (tak na 75%)
Jakbyś chciała poczytać to wysyłam Cię do dyskusji u Lukiegojest tam głównie porównanie kruszczycy zotawki i chrząszcza majowego.
a u mnie też jest troszkę opisane ale bardziej o kruszczycy
P.S. 10 sztuk to niewiele i moim zdaniem skoro wyzbierałaś nie musisz stosować na nie żadnych środków chemicznych. Mają długi, bo aż 3 letni okres rozwoju, więc przy niewielkiej ich ilości łatwo poradzić sobie ekologicznie
I jeszcze na bazie skojarzeń... widziałam zdjęcie, na którym posądzałaś pieska o zniszczenie trawnika... jeżeli zauważysz jeszcze gdzieś schnące kółka trawnika warto zajrzeć do 15 cm pod trawnik, bo pędraki chrząszcza majowego (te które podejrzewam, że są u Ciebie) takie szkody na trawniku robią - wygryzają korzenie trawy i ta zasycha... Teraz nie warto już kopać bo pędraki chowają się na zimę głęboko w ziemi - to taka rada już na wiosnę...
W razie gdybym swoim opisem za bardzo namieszała pytaj będę wyjaśniać