Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Testowe dodawanie zdjęć 17:55, 04 sie 2014

Do góry
Witam serdecznie ... No to zaczynam wreszcie
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 17:55, 04 sie 2014

Do góry
wrzosowisko po deszczu,burzy i gradobiciu.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 17:46, 04 sie 2014

Do góry
[quote

Anitko,

W każdym ujęciu Twój ogród taki jak Ty, delikatny, subtelny
Myriophyllum aquaticum - Wywłócznik brazylijski 17:38, 04 sie 2014

Do góry
Wywłócznik brazylijski Myriophyllum aquaticum

Przydatność do oczka wodnego: duża dekoracyjność pędów nadwodnych.

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Jest rośliną rozdzielnopłciową, tworzy formy nadwodne i podwodne. Formy żeńskie preferują emersyjny tryb życia, często uprawiane są w oczkach wodnych, sprawiają jednak problemy w uprawie akwariowej. Natomiast męskie źle znoszą wynurzenie, a lepiej rosną w akwarium, przez niektórych botaników opisywane jako osobny gatunek M.elatinoides.
Bardzo dekoracyjna roślina do oczek wodnych, która zimuje poniżej strefą zamarzania. Lubi stanowiska słoneczne, dobrze zachowuje się na głębokości 30-50 cm . Ma niewielki wpływ na oczyszczanie i natlenianie wody, jest natomiast idealnym schronieniem dla żyjątek wodnych. Możemy ją bardzo łatwo rozmnożyć przez podział pędów. W oczkach wodnych z zachwianą równowagą biologiczną często podwodne pędy porastają glonami, zjawisko to najczęściej zauważalne jest po okresie zimowym.
Moja rada: lepiej przezimować ją w pomieszczeniu, w pojemniku bądź w akwarium, a wiosną, gdy wodna ogrzeje się, posadzić w oczku wodnym bezpośrednio na półce albo w doniczce, unikniemy wówczas oślizgłych glonów na pędach.
Na terenie naszego kraju, w naturalnych warunkach możemy spotkać dwa gatunki: wywłócznik kłosowy i wywłócznik okółkowy. Przydatność ich do oczek wodnych jest mierna.

Wywłócznik brazylijski

Ogród do kwadratu 17:21, 04 sie 2014

Do góry

Ogród do kwadratu 17:09, 04 sie 2014

Do góry

Ogród do kwadratu 16:48, 04 sie 2014

Do góry
Magdzia... udaje się!!! Wgrywam fotki - wprawdzie przeterminowane, bo sprzed dwóch tygodni, ale soooom

Niech nie zwiedzie zwiewność miśków... listki głaskane pod włos są ostre jak żyletki....

i.... znów bunt na pokładzie... może pojedynczo się uda...

Plamy na trawniku 16:45, 04 sie 2014

Do góry
Proszę o poradę czym są dziwne plamy na trawniku (załączone zdjęcia). Pojawiły się późną wiosną, było ich kilka, teraz jest kilkanaście na powierzchni ok.500m2. Plamy mają średnicę ok.20cm,wyglądają tak jakby w tym miejscu wyrosła nowa trawa (ciemniejsza i drobna) i zaraz wyschła. Dodam, że to nie żółknie, trawa najpierw wysycha będąc jeszcze zieloną, dopiero potem wygląda tak jak na zdjęciu. Przeglądałem w internecie, ale jedyne co było bliskie temu o czym piszę to pleśń pośniegowa. Ale to nie ta pora roku. Mieszanka: 30% Życica trwała, 35% Kostrzewa czerwona, 35% Wichlina łąkowa. Trawa nawożona nawozem Luvena zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:43, 04 sie 2014

Do góry
i cynie, wiem na pewno, ze będą co rok, są wytrzymałe i śliczne

kwitna kolejne naparstnice i cleome od Elfika zaczyna

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:29, 04 sie 2014

Do góry
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:28, 04 sie 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Tak wyglądał ogród godzinę temu.

O rany, szok, u mnie lało i wiało, ale nie az tak..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:26, 04 sie 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Ogród po tygodniowej nieobecności właścicielki ma się nawet dobrze. Podlewany był tylko deszczem, na szczęście prawie codziennie padało Surfinie są nie napiszę, że żyją bo przedstawiają nędzny obraz ale mam zamiar je uratować
Za tydzień okażę się czy podniosą się, czy czeka je kompostownik.
Bambusy wstawiłam do jasnego pokoju w domu i wszystko ok.
Niby tylko tydzień mnie nie było a ogród wystrzelił w górę, że nie mogłam się nadziwić Radość ogromna

Na początek limki

Rany, Polinko, jak cudnie czyli juz po urlopie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:18, 04 sie 2014

Do góry
i ciut fotek, co tam kwitnie
Bonica niesamowicie się rozrasta...Vertigo też, ale jeszcze nie mogę o niej powiedziec potwór

powtarza kwitnienie Nostalgia, Irena cudnie kwitnie
i Rahpsody in Blue, ale jedną ścięłam prawie do ziemi, taka byle jaka była coś po tej aurze, może to jej pomoże
a cięta do zera Madame Plantier już odrosła

Puste pole z wysepką kwiatową 16:06, 04 sie 2014

Do góry
Elfiku, donoszę, ze cleome ma się świetnie i zaczynają oba kwitnąc, dzięki
Daj ciut fotek, mam nadzieję, ze jest lepiej, ściskam

Jurajski Ogród 16:01, 04 sie 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Iwonko, jakże się cieszę z Twoich odwiedzin Dziękuję w imieniu Mimi W cieniu brzózki zawsze jest dla Ciebie miejsce, chyba muszę postawić tam ławeczkę
to jeszcze takie ujęcie: brzózka w oprawie z santoliny

Agnieszko, dziękuję, dawno Cię nie widziałam u mnie w wątku, ale ja też nie za wiele wędruję po wątkach, bo to wymaga czasu (ale chciałabym odwiedzić tak wiele ogrodów, mam nadzieję zimą nadrobić)

Buziaki dla Was

Piękne to miejsce, różyczki obejrzałam...ciekawe, jak się sprawdzą
a miejsce na ławkę, rzeczywiście idealne, koniecznie ją tam daj, fajna perspektywa do podziwiania ogrodu
...u mnie dojdą takie róże; Alocha, Cinderella i Laguna
koteczek słodki, pozdrawiam Agnieszko
Ogród przydomowy - Hosty 15:54, 04 sie 2014

Do góry
Witaj
Hosty sadzę pojedyncze egzemplarze, wiem żurawkowo mogło być więcej z każdej odmiany ale jak je wybierałem wydawało mi się że będzie dobrze. Ta pierwsza hortensje to grandiflora. Linia trawnika już poprawiona.

Moja działka. 15:53, 04 sie 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Kosmos

Hortensja Vanille fraise i limka

DĘBOWA

Hortki cudne
a ja nie wiedziałam, ze to kosmos, tez go mam coś mi nie pasował na aksamitkę, no to teraz wiem
Mój 4 arowy azyl... 15:50, 04 sie 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Wiadomość dla Irenki: przesyłka posadzona

Irenko, wykorzystałam każdą roślinkę! Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie. Wtedy podziękuję Buźka

Musi pięknie zrobione i zadbane
na wiosnę po kwitnieniu ścinam kwiaty i wtedy szybciej się rozrosną
inne... równie masz piękności w swoim ogrodzie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 15:42, 04 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i chodze i cieszę się zapachami i kolorami aż mój wzrok spoczął na hoście. To chyba ten wirus okropny na który ratunku nie ma Ślimaki ją poobgryzały ale to nic na to rada jest, ale ta choroba ratunku Czy to ona????

Kawałek dalej buksik jakiś marny.Nie pryskałam z trzy tygodnie bo co dzień burza.No Itaki efekt.

No i już po zachwytach. Jak żyć Trudne to ogrodniczkowanie

no ja mam to samo, szybko będę pryskać, może to byc zaraźliwe;( dla innych
Topiary z bukszpanu i cisa 15:25, 04 sie 2014

Do góry
Witajcie chciałabym utworzyć kulę z bukszpanów, na rabacie przed wejściem, taką jak na zdjęciu projekcie,

Mam 3 zielono-żółte malutkie bukszpanki takie po 15-20 cm, tylko nie wiem czy nie są za małe, żeby z nich coś kształtować.

Mam też 2 większe ciemno zielone ok 35cm, z tych może by już coś było ale są tylko 2.

I trzeci podobnej wielkości też zielony, ale dużo jaśniejsza ta zieleń niż pozostałe, więc chyba nie można ich połączyć.

Poradźcie proszę czy mogę coś z nich wykombinować czy raczej pójść do sklepu i kupić kulkę.
Dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies