Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:16, 31 sie 2014

Do góry
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.
Róże obficie i stale kwitnące do mrozów 13:12, 31 sie 2014

Do góry
Polecana chyba przez wszystkich róża Bonica:
Ogród Eli 13:12, 31 sie 2014

Do góry
Ogród Eli 13:10, 31 sie 2014

Do góry
winobluszcz już przybiera barwy jesienne

Ogród w skali mikro cz.II 13:01, 31 sie 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Kupiłam zatrwian na jesienny wianek , rodka fajnego wypasnego ( nie mogę posadzić bo torfu kwaśnego nie mam ) i takie tam.."przydasie ".... Wiecie..to się przyda , to sie przyda ... Najfajniejsze są buciczki dla Przyjaciółki, która małą Julkę urodziła

Zdjęcie z łyżeczką dla porównania skali

To to buciska prawie jak chodaki do ogrodu, tyle że dla Calineczki

A rodek to jaki?
Ogród w skali mikro cz.II 12:51, 31 sie 2014

Do góry
Kupiłam zatrwian na jesienny wianek , rodka fajnego wypasnego ( nie mogę posadzić bo torfu kwaśnego nie mam ) i takie tam.."przydasie ".... Wiecie..to się przyda , to sie przyda ... Najfajniejsze są buciczki dla Przyjaciółki, która małą Julkę urodziła

Zdjęcie z łyżeczką dla porównania skali

Ogród prawie romantyczny 12:42, 31 sie 2014

Do góry
Pięknej i słonecznej niedzieli wszystkim życzę! U mnie pada
Na Łowieckiej 12:41, 31 sie 2014

Do góry
inag napisał(a)
Witajcie"Prawie" posprzątane
Na "drobne" niedoskonałości nie patrzymy. Udajemy, że nie widzimy

]

świetne ujęcie z zeskakującym kotem
ogród cudny, dopracowany i te donice z bukszpanami...miodzio
Pomóżcie stworzyć tu ogród :) 12:13, 31 sie 2014

Do góry
Pogrzebalam troche w ziemi, planuje dosadzic jeszcze z 2 roslinki ale nie wiem jakie. Myslalam o trzmielinie na pniu na srodku, albo dwoch hortensjach limelight.
Zieleń to życie 2014 12:05, 31 sie 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)

To ja jeszcze wrzucę kilka zdjęć choć słabej jakości bo tylko z telefonu

Co to za zielone kulki pod hortensją? Bukszpan?
Verbena bonariensis - werbena patagońska 12:01, 31 sie 2014

Do góry
Witam. Jestem właścicielką werbeny brazylijskiej jak przed chilą się doczytałam. Nasiona kupiłam na allegro jako nasiona werbeny patagońskiej. Od pierszego kwitnienia podejrzewałam, że coś z nią nie tak. Zawsze marzyłam o werbenie, więc czy mogę prosić którąś z dobrych dusz o nasionka prawdziwej patagońskiej? Pozdrawiam
o to moja

nie jest tak ładna.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:51, 31 sie 2014

Do góry
Na powitanie dzisiaj wklejam miłe jesienne nastroje

Moja codzienność - ogród Oli 11:24, 31 sie 2014

Do góry
Dla Juzika
sklej sobie w całość bo inaczej nie da rady

Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:13, 31 sie 2014

Do góry
A tu zdjęcia "pajączków", bo widzę, że w poprzednim poście się nie załączyły:
Opuchlaki 10:50, 31 sie 2014

Do góry
Takich to ziomali znalazłem w ziemi przekopując rabaty.

Co mnie zdziwiło, dwie żurawki były mocno podjedzone, a mimo wszystko pięknie wyglądały w tym sezonie(pełno młodych cienkich korzonków zaczęło się pojawiać), ani śladu larw opuchalka. W sumie tylko 2 żurawki miały system korzeniowy wysokości 2 centymetrów reszta rosnąca bardzo blisko siedziała w ziemi z wielkimi korzeniami. Znalazłem tylko dwa opuchalki w stadium imago i dwa trupy dorosłego chrząszcza, a raczej ich większe części. Przesiewałem, przekopywałem mały fragment ziemi przez godzine i nic więcej nie znalazłem.
Teraz sam nie wiem co o tym myśleć.
Teorie mam dwie.
Musiałem w zeszłym roku przynieść (lub przywędrował dorosły osobnik) kilka opuchlaków. Larwy podjadały sobie żurawki i w maju tego roku wylęgły się jako dorosłe osobniki i zaczęły zjadać liście rh rosnących zaraz w pobliżu. Zauważyłem ich żerowanie i przez kilkanaście dni chodziłem nocami zbierać te paskudy ręcznie, dziennie po kilkanaście sztuk, a w pierwszym dniu chyba z 15. Zrobiłem dodatkowo opryski Calypso i Mospilan wieczorami. Po pewnym czasie kilka nocy z rzędu nie zauważyłem już żadnych chrząszczy, a wygryzienia w liściach przestały się pojawiać.
Możliwości są dwie, albo jakimś cudem udało mi się ograniczyć w bardzo dużym stopniu ich populacje i nie złożyły jaj, albo dorosłych osobników już nie ma, a ziemia jest nasycona jajami opuchalków i dopiero czeka mnie armagedon. Chociaż dziwi mnie fakt, że nie znalazłem o tej porze roku ani jednej larwy. Tylko te dwa osobniki w bergeni, której przepłukałem korzenie i też nic nie było.
Ostatnio wykopywałem też żurawki rosnące w różanecznikach, przegmerałem im korzenie bardzo skrupulatnie, przesiałem ziemie i nic nie znalazłem. Jest jeszcze możliwość, że przeniosły się w inne miejsce, ale wszystko siedzi w ziemi, a wygryzień brak.
Pozostaje mi podlewać do końca roku rabaty wrotyczem żyjąc z nadzieją, że wygram skutecznie walke.
To sobie pogdybałem i zrobiłem nadzieje
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:33, 31 sie 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Marzenko- jaka to odmiana bordowej rozplenicy i czy zimuje u Ciebie?

To Rubrum, niestety nie zimuje. Jesienią posadzę tam red barona, będzie inaczej za rok
Ogród wśród pól i wiatrów 10:30, 31 sie 2014

Do góry
jolka napisał(a)

Przemek, rzeczona lawenda to BLUE SCENT. Kwitnie teraz dlatego, że nie pozwoliłam jej zakwitnąć w czerwcu. Ciachnęłam ją, bo była licha, nierówna, sadzona późną wiosną z mizernych sadzoneczek. Ale warto było Odwdzięczyła się kwieciem. Zostawiam Ci kilka gałązek

Bardzo dziękuję za odpowiedź Będę się za nią rozglądał bo ma bardzo ciekawy kształt kwiatów

Pozdrawiam
Ogród Beaty 10:13, 31 sie 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
A na tej stronie chciałam posadzić trzmieliny na pniu żemy trochę zamaskować tą przestrzeń i co jeszcze do tego?

trzmieliny to ja bym widziała żółte na tle pęcherznicy, dla rozjaśnienia i miałyby ładne tło
w nogach turzyce

ogólnie traw mi tu brakuje i czegoś jaśniejszego
a ekranu z cisa za jałowcem nie chcesz zrobić?

i jeszcze jakichś ;pionowych elementów, albo te pieńki trzmieliny, albo wyprostowane niewysokie miskanty
Moja codzienność - ogród Oli 10:06, 31 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Piękne ujęcie
Olu,te trzy drzewka to co to?

P.S.moje Gracki kwitną...a nie powinny?
U BusyBee w ogródku... 09:52, 31 sie 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
I takie tam,......

I gdzie nie spojrzę tam ML i cały czas dumam, dlaczego przez dwa lata go nie szukałam, juz taki duży byłby

Miłej niedzieli Kasiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies