W najbliższym czasie chciałabym zrobić przedogródek i rabaty na froncie.
Kończymy układanie bruku-idzie jak krew z nosa, ale myślę, że niedługo skończymy. Krawęzniki są osadzone i kształt rabat wyznaczony. Chciałbym prosić o pomoc w aranżacji tych miejsc. Mam pomysł na dwie rabaty, ale nie wiem czy to będzie dobrze. Chciałabym to zrobić już raz i nic nie przesadzać.
Front:
Ta kosodrzewina w tym kółku jest do przesadzenia. To kółko, albo zasieję tam trawę, albo chciałaby wsadzić drzewo tylko jakie?
Zrobiłam taki plan:
Na tej prostokątnej rabacie chciałabym wsadzic takiego jałowca (przepraszam, ale nie umiem wstawić pionowego zdjęcia):
zdjęcie zrobione w szkółce gdzie go odwiedzam i się zastanawiam czy go kupić.Nie wiem co to za odmiana ma niebieskie igły, jest duży ma taki ciekawy pokrój i ponad 2 metry. Dół wyspać kamieniem i podświetlic go reflektorem. Ale czy to bedzie dobrze?
Rabatę z szambem rozrysowałam na planie. Może za gęsto ten buk, jodła i świerk? Może to nie jest dobry pomysł? sama nie wiem...
Wszelkie inne rozwiązania bardzo mile widziane.
Na rabatę ze ścieżką do domu wogóle nie mam pomysłu. To znaczy chciałam tam wsadzić klona globosum (tam gdzie wbita biała rurka) szpaler annabel i zurawki przed nimi. Bardzo podoba mi się połączenie hortensji z żurawkami, ale pomyślałam, że jak na przód to chyba przydałoby sie coś bardziej zimozielonego. Ale z myślą o tym rozmnożyłam żurawki i wszyskie się przyjeły.
Wzluż ścieżki do domu chciałam wsadzić trzy trzmieliny szczepione na pniu, dołem obwódka z bukszpanu, w obwódce białe tulipany a potem hosty. Sylwia ma taka cudną kompozycje tylko z cisami na pniu-które są niestety poza moimi możliwościami finansowymi.
Wszelkie rady,sugestie bardzo mile widziane.
Dziś moje dziewczyny obchodzą urodziny. Upiekłyśmy tort: