Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Podwórkowa rehabilitacja 18:05, 26 lut 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Reniu melduję,że kosmos czekoladowy dalej milczy,czekam cierpliwie i każdego dnia podglądam.Jeżówki także cisza.Werbena lichota jakaś,o ile to werbena A stipa dała popis jakby chciała nadrobić za całą resztę,niezawodna
A jak Twoje siewy?
Widzę zima u Ciebie..

Zima Aniu, niestety i ślisko jest, więc poruszam się jak na szpilkach. Mnie stipomania jeszcze nie dopadła
Werbena mi wzeszła już kawałek temu, szybko w tym roku, ta z nasion jesiennych i przykryta folią. Niedługo będę ją pikować.
Heliotrop też się ładnie zieleni, papryczki ozdobne. I to tyle, resztę będę siała w marcu lub od razu do gruntu ( kosmos o bordowych kwiatkach i żółtym środku) Sadzonkowane begonie wypuściły korzonki ale nadal trzymam je w wodzie. Te w doniczkach też nadal się zielenią. Do maja dużo czasu ale mam nadzieję, że się uda wyprodukować samemu. Sundavilla zraszana kilka razy dziennie wygląda coraz lepiej.
Relacja foto

Kupiłam perlit

Podwórkowa rehabilitacja 17:28, 26 lut 2016
Do góry
Reniu melduję,że kosmos czekoladowy dalej milczy,czekam cierpliwie i każdego dnia podglądam.Jeżówki także cisza.Werbena lichota jakaś,o ile to werbena A stipa dała popis jakby chciała nadrobić za całą resztę,niezawodna
A jak Twoje siewy?
Widzę zima u Ciebie..
Droga do spełnienia 13:27, 26 lut 2016

Do góry
jak moja stipa przezyla zime to Ci przesle bo mam sporo i zasialam troche bo obawy mam o jej zywotnosc
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:18, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Molinie i brzozy... skad ja to znam
U mniebsie suszyla ale do czasu
no nie powiem, dyskusja mega wgłębna w temat u ciebie otworzyła mi oczy dopiero się dowiedzałm wtedy ze sa takie niskie i na świeżo Leonek pokazał jesienne przebarwienie
tu nie tylko molinie z brzozami, molinie, sesleria i stipa i brzozy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:56, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A nie przeszkadza Wam ze stipa niezbyt dlugo dekoracyjna troche jest.chodzi mi o to.ze.jak ja ulewa polozy w czasie kwitnienia to juz nie wyglada.i zgniecie inne trawy.

tam będzie tylko sesleria a ona chyba sztywna dość, nie da się stipie?
u mnie mocno wieje wiec myślałam sobie że stipe szybko wysuszy i będzie nią machac przynajmniej te co mam się tak zachowują
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:53, 26 lut 2016

Do góry
A nie przeszkadza Wam ze stipa niezbyt dlugo dekoracyjna troche jest.chodzi mi o to.ze.jak ja ulewa polozy w czasie kwitnienia to juz nie wyglada.i zgniecie inne trawy.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:07, 26 lut 2016

Do góry
jakby kolorystyka z tych rabat, molinia sesleria i stipa
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/41/c6/58/41c658da69cd584bb707edc64051bac9.jpg
Pogubiłam się po drodze... 10:46, 26 lut 2016

Do góry
jona napisał(a)
Amelia, zaznaczam tylko, że byłam u Ciebie. Poczytałam trochę z początku rano i teraz z końca. Przejrzenie wątku zostawiam na inny dzień, a dziś uciekam, bo ostatnio całe wieczory siedzę na forum. Ferie mijają, a ja nie mogę skończyć jednej książki.
Prymulka ma ładny kolor . Podobają mi się te w pastelowych kolorach dużo bardziej niż te w kolorach zdecydowanych. Chyba w tym roku kupię i wsadzę najpierw do doniczek, a potem do gruntu.
U mnie stipa siana prawie dwa tygodnie temu i wygląda podobnie
Joasiu nie czytaj bo nie ma sensu ja dopiero w tamtym roku zaczęłam, zrobiłam tylko murek, trawnik zasiałam i zaczęłam robić część rabat ale i tak je w tym roku mam zamiar przerabiać bo sadzałam tam wszystko co kupiłam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:07, 26 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
aaaaaaaaaaaaaaaa tak co wyższe sesleria jesienna czy stipa?

chyba stipa jednak
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:04, 26 lut 2016

Do góry
aaaaaaaaaaaaaaaa tak co wyższe sesleria jesienna czy stipa?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:20, 26 lut 2016

Do góry

opcja nr 1 : zimą będzie buro ale jest łan stipy o którym marzę i sesleria którą gdzies chce mieć

opcja nr 2 : jest stipa i molinia która jesienią zrobi piękny spektakl barw na tle zielonych szmaragdów z białą korą brzóz

opcja nr 3 : pomarańczowa molinia jesienią, jest sesleria ale nie ma stipy jednak jest to wersja pewniak pod względem zimowania

proszę o głosy bo może ktoś widzi jeszcze jakies plusy albo minusy..

strona pd , całodniowa PATELNIA choć pod brzozami za chwile będzie bardziej cienisto, nadmienię że brzozy mają nisko zaczynające się gałązki, rabata na górce bo cała ta część ma spadek w kierunku pn-wsch, więc woda nie stoi.
Pogubiłam się po drodze... 22:00, 25 lut 2016

Do góry
Amelia, zaznaczam tylko, że byłam u Ciebie. Poczytałam trochę z początku rano i teraz z końca. Przejrzenie wątku zostawiam na inny dzień, a dziś uciekam, bo ostatnio całe wieczory siedzę na forum. Ferie mijają, a ja nie mogę skończyć jednej książki.
Prymulka ma ładny kolor . Podobają mi się te w pastelowych kolorach dużo bardziej niż te w kolorach zdecydowanych. Chyba w tym roku kupię i wsadzę najpierw do doniczek, a potem do gruntu.
U mnie stipa siana prawie dwa tygodnie temu i wygląda podobnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:42, 25 lut 2016

Do góry
Ojeja ale mile jestescie a to taka zwykla rabata

Taaaak trawiasto z akcentem kwiatowym

Myslalam nad kilkoma opcjami
1. Pod brzozami po prawej i lewej dac seslerie jesienna
Na srodku dac łan stipy z wystajacymi z niej pustynnikami i moze aminkiem

2. Pod brzozami dac niska molinie zeby jesienia swiecila na pomaranczowo
Na srodku stipa z pustynnikiem i aminkiem

3. Pod brzozami molinia niska
Na srodku sesleria

Generalnie kobinacja 3 gatunkow sesleria jesienna molinia niska i stipa

Istotne dla srodkowej rabatu jest to ze za placem zabaw bedzie pas mojego prosa. Wiec przydaloby sie zeby srodkowa rabata miala srednia trawe zeby w perspektywie widac bylo nad nia proso w oddali

Taaak chyba to wszystko na tą chwile
Tysiąc radości i utrapień 21:23, 25 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Joasiu melduję że nasionka dotarły
A przykrywalas doniczke folią?

Nie przykrywałam niczym, bo zabrakło przezroczystych pudełek po sałatach z supermarketów. Folią mi się nie chce przykrywać, zdejmowanie jej do wietrzenia bardziej kłopotliwe niż zdjęcie pudełka.
Stipa szybko wschodzi, po 5-6 dniach
Ogrodowy song 19:06, 25 lut 2016

Do góry
Witaj, ja też jestem na etapie zachwytu nad trzcinniakiem KF, ma być duży aby mi zasłonił taras a więc KF świetnie się nadaje.
Pieknie Ci stipa wyrasta, a werbeny zazdroszczę bo u mnie MARTWA cisza
Ogród Mirelli 18:09, 25 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wszędzie na tapecie jest werbena bo stipa już prawie u wszystkich powschodziła.

Kurcze, pomyśleć że w sklepie wcisnęli mi tą werbenę bo nie było perowskiej. To było 3 lata temu i mam ją do teraz i ani razu nie wysiewałam w domu. Macierzyste sadzonki odradzają się do tej pory z tego samego kłącza - nie wiem czemu bo nasiona zbieram i rozsypuję w inne miejsca.

A ja chciałam kupić i w ogrodniczych jej nie ma

Mam nadzieję, że wzejdzie i u mnie
Ogród MUZY 18:08, 25 lut 2016

Do góry
A to moje pierwsze roślinki z nasionekstipa,cleome,kocimiętka
Odcienie zieleni 17:01, 25 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Stipa na pewno wykielkuje, wystarczy parę dni i juz pokazują się kiełki.

Mam taką nadzieje ogromną.
Odcienie zieleni 16:47, 25 lut 2016

Do góry
Stipa na pewno wykielkuje, wystarczy parę dni i juz pokazują się kiełki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:12, 25 lut 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Nie będę cięła Zobaczymy.
Napisałam Ci u mnie. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to dzwoń

Byłam poczytać, no to mam zabawę

jak mi te pstre bukszpany źle rosły, tak ten akurat formowany w stożek, rośnie ładnie

cisy jednak się zagęściły

stipa tak teraz wygląda

i jeszcze w zamówionych liliach z niskich mam SWEET LORD
uciekam, pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies