Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

tulucy 23:06, 22 lut 2016

ryska napisał(a)

Hej, witaj u mnie mój kosmos to ten zwyczajny, choć kolorem nieco ten czekoladowy może przypominać.
Z tego co się orientuję to można kupić bulwy albo gotowego czekoladowego, potem zebrać nasiona i spróbować samemu wysiać. Nornicy nie zazdroszczę, też u mnie były plus krety ale pies je przegonił. Ale żeby tyle zeżarła, masakra.

Najgorsze było to, że te tulipki pięknie wyszły pokazały kły na 10 cm i stanęły - myślę sobie, zmroziło je czy cuś??? Niby w zacisznym miejscu... Potem sklęłam sklep, że do luftu cebule, a potem w innym miejscu sklęłam koty, że mi kępę połamały i pogniotły, poszłam ratować, i zaczęłam z ziemi wyciągać pięknie odgryzione, wprost idealnie, do wazonu, to mnie olśniło, poleciałam sprawdzić tamto poletko, a one sztuka w sztukę obgryzione, tylko jeden jedyny mi się ostał, żeby mnie drażnić kolorem, bo był piękny, taki różowy brudny łosoś
A kosmosowi cz. nie daruję, będę szukać - może z sukcesemjak teraz werbenę krzaczastą - upolowałam nasiona na all, no i szałwię muszkatołową też
Żeby tylko wzeszły ładnie...
ryska 22:49, 24 lut 2016

Fajnie to opisałaś, niby szkoda powstała ale jakie życiowe doświadczenie
Będę śledzić co Ci kiełkuje.
Andżeliki dla Ciebie i Zaglądających

Jana 23:42, 24 lut 2016

ryska napisał(a)

Ach ta Twoja Babcia, uwielbiam ją, już ją sobie wyobraziłam paradującą w Twoich spodniach i z wielkim naręczem narcyzów
Myślę, że to są jednak te, które wskazała Ania tzn. Bridal Crown
ja też to sobie wyobraziłam piękne te narcyzy, inne kwiatki też
ryska 16:45, 25 lut 2016

Jana napisał(a)
ja też to sobie wyobraziłam piękne te narcyzy, inne kwiatki też

Dzięki Jana
A tymczasem na dworze zima
17:28, 26 lut 2016
Reniu melduję,że kosmos czekoladowy dalej milczy,czekam cierpliwie i każdego dnia podglądam.Jeżówki także cisza.Werbena lichota jakaś,o ile to werbena A stipa dała popis jakby chciała nadrobić za całą resztę,niezawodna
A jak Twoje siewy?
Widzę zima u Ciebie..
ryska 18:05, 26 lut 2016

Aniaaa napisał(a)
Reniu melduję,że kosmos czekoladowy dalej milczy,czekam cierpliwie i każdego dnia podglądam.Jeżówki także cisza.Werbena lichota jakaś,o ile to werbena A stipa dała popis jakby chciała nadrobić za całą resztę,niezawodna
A jak Twoje siewy?
Widzę zima u Ciebie..

Zima Aniu, niestety i ślisko jest, więc poruszam się jak na szpilkach. Mnie stipomania jeszcze nie dopadła
Werbena mi wzeszła już kawałek temu, szybko w tym roku, ta z nasion jesiennych i przykryta folią. Niedługo będę ją pikować.
Heliotrop też się ładnie zieleni, papryczki ozdobne. I to tyle, resztę będę siała w marcu lub od razu do gruntu ( kosmos o bordowych kwiatkach i żółtym środku) Sadzonkowane begonie wypuściły korzonki ale nadal trzymam je w wodzie. Te w doniczkach też nadal się zielenią. Do maja dużo czasu ale mam nadzieję, że się uda wyprodukować samemu. Sundavilla zraszana kilka razy dziennie wygląda coraz lepiej.
Relacja foto

Kupiłam perlit

20:17, 26 lut 2016
Reniu uświadom mnie do czego służy perlit? Posypałaś nim ziemię do wysiewów,jakie to ma zadanie?
Czy na zdjęciach siewek to werbena?
U mnie wzeszła cieniutkimi chudzinkami,przecinki z dwoma listkami na górze ale to jest tak małe i chude,że wygląda jak "zabiedzona,zagłodzona mikra sadzoneczusia",nawet nie mam jak zdjęcia zrobić bo to jest takie tyci haha,przez lupę muszę patrzeć Ale jestem cierpliwa,poczekam co to wyrośnie czy ta osławiona werbena
Napia 20:47, 26 lut 2016

Prawdziwa zima u Ciebie. Tylko rośliny już wiosenne

Pytałaś, jakie mam powojniki, z tego co pamiętam to Etoile Violet Maria Skłodowska-Curie, Betty Corning, ale to wszystko młodziaki.
Jana 20:51, 26 lut 2016

u mnie też zima nic się nie da robić... chyba też kupię perlit, mieszałaś z ziemią?
ryska 21:44, 26 lut 2016

Aniaaa napisał(a)
Reniu uświadom mnie do czego służy perlit? Posypałaś nim ziemię do wysiewów,jakie to ma zadanie?
Czy na zdjęciach siewek to werbena?
U mnie wzeszła cieniutkimi chudzinkami,przecinki z dwoma listkami na górze ale to jest tak małe i chude,że wygląda jak "zabiedzona,zagłodzona mikra sadzoneczusia",nawet nie mam jak zdjęcia zrobić bo to jest takie tyci haha,przez lupę muszę patrzeć Ale jestem cierpliwa,poczekam co to wyrośnie czy ta osławiona werbena

Na zdjęciach wyżej heliotrop w dwóch wariantach. Jak to u mnie -eksperymenty muszą być W 3 pojemniku jest papryka.
W jednej wysianej wcześniej bez perlitu, drugi z perlitem. Ma on za zadanie napowietrzyć i spulchnić ziemię przez co roślinki są silniejsze i szybciej rosną. Tak się dzieje jak jest zmieszany z ziemią.
Ja posypałam po wierzchu, bo chcę utrzymać im nawilżenie odpowiednie do wzrostu.
Werbena u mnie wygląda tak: