Violu, bukszpany są praktycznie dookoła domu
Te koło limek to południowy wschód,
koło tarasu - południowy zachód,
a wzdłuż wejścia do domu - północny wschód/północny zachód.
Najlepiej wg mnie rosną w osłoniętym zakątku koło tarasu:
Witam przeszłam Twój wątek oglądając tylko zdjęcia, zainteresował mnie Twój klon shirasawy- też go mam ale gdziez mojemu do twojego, mój sczerwieniał, liście - te młodziutkie - jakby popalone na końcach, co zrobiłeś że twój jest nadal taki świetlisty ? i tak pięknie rośnie, zaprawiałeś kompostem ?
Poza tym Twój ogród jest fantastyczny ; on żyje, jest woda i pies i kot i dzieciaki, sama radość,świetnie go zaplanowałeś , jesteście super rodzinką, to widać
i wszystko Ci tak pięknie rośnie.
Zauważyłam tez taką niedużą rabatkę, przepraszam, czy nie myślałeś aby ją ożywić wrzosami i np. jasnym iglakiem typu sosna winter gold , gdy na nią spojrzałam - od razu je tam zobaczyłam.
Dziękuję, Danusiu, za podpowiedź. Berberys Bagatelle piękny Zrobiłabym obwódkę z kamyków wzdłuż ścieżki, na niej posadziłabym berberys (tylko teraz zastanawiam się, czy zrobić z niego ciągłą obwódkę, czy kształtować w kule z odstępami). A wtedy lawenda będzie pasowała kolorystycznie?
Pomyślałam o tych kamykach, żeby odsunąć trochę berberys od ścieżki, żeby się nie pokłuć podczas przechodzenia A w taką rabatkę z różami i berberysem da się wejść, aby popielić lub coś przyciąć?
Miałam to samo...rabaty pod domem...a potem rusztowania ale trzeba było zrobić.Doszłam do ugody z panami by za bardzo nie deptali..i nie deptali za bardzo