Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 23:17, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jak czas goni, to niestety ... czasem mus, bo zima zastanie. Ale nie lubię takich chwil, kiedy MUSZĘ ...
To miała być przyjemność, czasami niestety nie jest

Zastanawiam się, jakie trawy tu podsadzić ...
Zielona hakone, albo może co innego ... evergold ???
Żólta nie da rady, bo słońce ...

A czemu nie może być stipa?
Ogródek Iwony II 23:16, 19 paź 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Cześć
Odpisałam u siebie o moich kwitnących Gracilimusach.
Zimą chyba będę doktorat o nich robić

POlinko, byłam u Ciebie.
Jazzy podpowiada, że te kwitnące gracki, to mogą być Miskant Kleine Silberspinne.

Ogródek Iwony II 23:10, 19 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja tez wolę w domu filmy i wczasy .Nie ma to jak swoje katy. Z domu na jeden dzień moge wyjechac a na dłuzej bardzo nie lubię. Iwonka ile ja razy mówiłam ze juz zmian nie bedzie i niestety co rok są, myślę ze z Toba tez tak bedzie.

Bożenko, nikt mi nie wierzy, że ja urlop lubię spędzać w ogrodzie ...
Nic mnie nie goni, nie muszę się spieszyć, mogę posłuchać ptaszków, choć kotek skutecznie je przegania ... Co najwyżej na twoją oazę mogłąbym się zamienić

A co do zmian ... wiem, że będą... już dziś się zastanawiałąm, po co coś tam zrobiłam, że mogłam inaczej, chyba nie będę zaglądać do niektórych ogrodów
Do Ren i Lindsay - to już sobie embargo założę
Ale jakby ktoś chciał złapać doła:
u Ren
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1351#post_0
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1347#post_3
U Edytki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1242#post_7
U Madżenki chociaż porad się naczytam ...

Ogródek Iwony II 22:56, 19 paź 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

U Ciebie też widzę pracowicie.Ja też zachodze w głowę jak ludzie sadzą setki cebul-ja miałam trochę i zeszło mi pół dnia.Już wiem, że sadzenie w żwirze to katorga.

Kasiu, nie mam pojecia...
Dziś po pracy sadziłam czosnki. 15 sztuk gladiatorów, Everestów i 18 sztuk Sensation ... 3 godziny
A wyglądało to tak:
Najpierw osadziłam pojemnik do kamienia, zaszlamowałam, zasypałam na zewnątrz ziemią, przykryłam włókniną, umiejscowiłam kamień.

Potem przesiałam kompost, każdy czosnek wsadziłam do dużej doniczki z kompostem...
Rozstawiłam na lawendowej rabacie ...
Kusiło mnie bardzo, by tu je posadzić, choć Toszka radziła tu główkowate, ale na bylinowej posadzę główkowate, jak u Łukasza:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390815794/

No więc rozstawiłam doniczki ...

I się zaczęło ...
Wykopałam wiaderko piaszczystej ziemi, wyniosłam, w dziurę wsadziłam doniczkę, zasypałam wiaderkiem dobrej ziemi... I tak 15 razy ... W między czasie bez doniczek dosadzałam Sensation. Na koniec wygrabiłam ...

3 GODZINY PRACY ...
Ale co tam ...prądu od rana nie było aż do 18 -tej. Miałam zajęcie, ale potem już mi się nie chciało ...
Jka już wszystko zrobiłam, uświadomiłąm sobie, ze na tej rabacie będzie żwirek. Chyba głupi będzie potem wykopywał te czosnki, a za 3 lata będzie trzeba, by podzielić cebulki, nasypać świeżego kompostu ...
Upsss...
I jeszcze jedno pytanie ( na ten moment retoryczne, bo nie znam odpowiedzi ...)
Jak wysypać żwirek? Bez agro? Czosnki muszą się przebić, a żwirek zmiesza mi się z ziemią

A jak dam agrowłókninę pomiędzy lawendę, to jak się czosnki przebiją ???
Ja nie wiem
I po co tam coś sadziłam ???
Ogródek Iwony II 22:36, 19 paź 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Dziękuję Iwonko, tak zrobię - poczekam do wiosny. Miałam tak zrobić, ale zmylił mnie post na którymś wątku i zgłupiałam.
A powiesz mi jeszcze na jaką wysokość ciachasz?

Dziś u mnie wstrętna mzawica, ale i tak poszłam do ogrodu - u mnie jesień to najbardziej pracowita pora roku.....nie wiem jak to inni robią, że już nie mają co robić

Jak czas goni, to niestety ... czasem mus, bo zima zastanie. Ale nie lubię takich chwil, kiedy MUSZĘ ...
To miała być przyjemność, czasami niestety nie jest

Zastanawiam się, jakie trawy tu podsadzić ...
Zielona hakone, albo może co innego ... evergold ???
Żólta nie da rady, bo słońce ...

Ogródek Iwony II 22:18, 19 paź 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Iwonko, piękna Twoja jesień ogrodowa...Winobluszcz, po przebarwieniu, daje niesamowity efekt, ale u siebie zdjęłam z płotu, po którym się piął, siatka nie wytrzymywała ciężaru, ale winobluszcz nie daruje, odrasta znowu...nieproszony...

Elisko, winobluszcz jest piękny, ale może być problemem
Sierpień 2014 - akcja likwidowania winobluszczu przy tarasie:

ścięliśmy 10-letni winobluszcz, wybraliśmy całą ziemię z donicy - takie miał korzenie:

Pomiędzy cegłami nawet przerastał
Teraz berberysy tu rosną:

Ogródek Iwony II 22:03, 19 paź 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonko pięknie ci dziękuję ta taki pokaz drzew wraz z opisem☺Sporo ich masz ☺Nigre i rajską mam okazję za 10zł.kupić sadzonki są 120cm do wyprowadzenia na drzewko.Jak myślisz brać?

Moja nNigra - 40 zł była szczepiona na 145 cm. I jestem z tego faktu zadowolona. Ale zwykłą też możesz wyprowadzić ładnie. Nawet fajnie wyglądają, jak są nisko rozgałęzione.
Rajska ma kilka odmian. Ładniejsza jest Ola, ma kwiaty jasno-różowe. Moja ma bordowe. Ale jak kupowałam, nie było wtedy Oli ...
I nazw nie znałam

Kup sobie i ładnie wyprowadź
Dziś pewnie bym kilka w jednej odmianie kupowała.
Nigry mam 3 w szpalerze. Idwa Buki
Bardzo je lubię, ale trudno mi powiedzieć, by były mocno bordowe

Kwitnące Nigry - Kwiecień:

Ogródek Iwony II 21:38, 19 paź 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
U mnie na wsi przy jednym domku winobluszcz jest pięknie prowadzony. Balkon jest na piętrze a pnącze rośnie na poziomie gruntu. Oplata balkonową barierkę ale nie ma buszu. Ma jeden pień, bardzo już grupy i wygląda bardziej jak drzewko. Co roku tną go jak winorośl - na jedno oczko a resztę wywalają. Super to wygląda. W Łodzi też kiedyś kojarzę na jednej ścianie był podobnie prowadzony na drzewko- jeden pień a reszta cięta w kulkę. Nie wiem jak oni to ogarniali bo to wysoki budynek a winobluszcz- wiadomo- wędrowiec, ale zawsze wyglądało to tak porządnie. Nie ma już niestety tej ściany bo budynek był remontowany Pamiętam że jak przejeżdżałam obok to w stanie bezlistnym tworzył niesamowity rysunek. Baaaardzo żałuję teraz że nie zadałam sobie nieco trudu żeby się zatrzymać i zrobić zdjęcie Bardzo żałuję

Ja mam jeszcze winobluszcz w odmianie star showers czy jakoś tak. Z daleka jest bielutki i fajnie rozjaśnia cienisty sosnowy zakątek Myślę sobie że w nowoczesnym ogrodzie na bardzo ciemnej, może nawet czarnej ścianie wyglądałby zjawiskowo

Moniko, twój opis sprawił, ze narobiłaś mi smaka. Jeszcze na podmianę nie jestem gotowa. Ale jak trafię w szkółce, od razu kupię i wymienię mój winobluszcz
Tak fajnie opowiedziałaś o sposobie prowadzenia, że chciałabym spróbować Ale ten trójklapowy U Jazzy widziałam.
A tak umnie dzis wyglądał pięciolistkowy

Działeczka Asi :) 21:34, 19 paź 2016

Do góry
Mi też po głowie chodzi Miłorząb Mariken...
Tylko miejsca nie mam...
Moja codzienność - ogród Oli 21:07, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ola, cudnie.

Czy rozplenice pożarły jeżówki?
Jakie to jeżówki te różowe? Bo zapomniałam nazwy

dobrze wypatrzyłaś może na wiosnę przesunę jeżówki troszkę do przodu

te ze zbliżeń ? na podjazdowej nn obstawiam Amazing Dream, pod domem Pink Sensation
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:32, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Niesamowita jesteś Reniu. Zaledwie projekty się pojawiły... A ty kończysz sadzenie
Bardzo fajny pomysł
Projektanta sobie też wygooglowałam. I bardzo go lubię

No przcież przed mrozami muszę zdążyć ... nie lubię tej jesiennej aury zwłaszcza jak wieje i mży ... no widzę, ze ja nawet mam zapinowane jego realizacje
Ogródek Iwony II 20:20, 19 paź 2016

Do góry
3.

4.

5. /Maj/

Ogródek Iwony II 20:20, 19 paź 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonka napisz mi jakie masz dzrzewa o bordowych liściach
Mirko, już odpisuję:
Teoretycznie takie:
1.Buk Dawyck Purple
2.Klon Crimson Sentry szczepiony
3.Śliwa wiśniowa Nigra
4.Wiśnia piłkowana "Royal Burgundy"
5.Jabłoń rajska Royalty

Tej jesieni bardzo różnie się przebarwiają ...
Do tego brak słońca nie wydobywa z nich koloru ...
1.

2. /MAJ/

Tu ma być ogród :) 19:28, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I to jest najbardziej słuszny argument.
Edytko, ty to widzisz w realu
Najlepiej wiesz, jak będzie dobrze. A w twoje wyczucie nie wątpię

Z okna w kuchni widzę dwie umbry, pierwsza z ta dziś stworzoną kostką obok druga jeszcze z kółkiem i ta kostka zdecydowanie bardziej mi się podoba, wydaje się, że to będzie dobra zmiana
Tu ma być ogród :) 19:18, 19 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No ale w realizacji wersja druga, nie patrzyłam żeby było oryginalnie, tylko, żeby mi się podobało.

I to jest najbardziej słuszny argument.
Edytko, ty to widzisz w realu
Najlepiej wiesz, jak będzie dobrze. A w twoje wyczucie nie wątpię
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:54, 19 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)
O kurcze, ja z dekarzami umówiona na 25, za tydzień. A wrażenia nadal pozytywne, bo tak naprawdę ta pogoda psoci??

Szczęściary. Moi po raz 9-ty przesunęli termin...
Przestałam mieć nadzieję. Na niedzielę umówiłam się na oględziny z inną firmą.

Poli, widziałam gracki. Dla mnie te kwitnące, to raczej inne miskanty. Ale te pędzelki mi nie przeszkadzają
Tu ma być ogród :) 18:48, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Popieram.
Wersja 1 to pasek. Przed umbrami. Buksy nie będą siedzieć w korzeniach umbry.
Wersja 2 zaczyna być podobna do tej u Reni.
Wolałabym bardziej oryginalnie
Ale doczytałam, że posadzone

No ale w realizacji wersja druga, nie patrzyłam żeby było oryginalnie, tylko, żeby mi się podobało.
Prawda jest taka, że możliwości nie jest zbyt wiele, zawsze będzie to przypominało rozwiązanie, które już ktoś zastosował, ale akurat Renia ma buksy między drzewami, róże i ML za nimi, także wszystko na odwrót.
Tu ma być ogród :) 18:30, 19 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Tyle ze wersja druga to juz Nie pasek a kostka. Moze przesuń jednak całe Bukszpany przed wiśnie, na skraj rabaty, tak by pień nie był w kostce. Bo o ile on jest na środku kostki to ok ale tak to trochę dziwnie. I moze w tedy na tyłach daj ml i róże a miedzy kostkami trawki jak u reni.
Masz na tyle dużo juz tych boksów w jednej kostce ze rozrosnąć się raczej nuz nie bedą mogły.

Popieram.
Wersja 1 to pasek. Przed umbrami. Buksy nie będą siedzieć w korzeniach umbry.
Wersja 2 zaczyna być podobna do tej u Reni.
Wolałabym bardziej oryginalnie
Ale doczytałam, że posadzone

Tu ma być ogród :) 10:28, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A co, jak miskanty się rozrosną i będzie trzeba dzielić?
Nie uszkodzą się korzenie umbry?
Będzie to wykonalne?
Tak mi teraz przyszło na myśl...

Wykonalne będzie, choć pewnie nie proste, na pewno będę te miskanty chciała posadzić możliwie jak najdalej od wiśni.
Tu ma być ogród :) 10:12, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi się podoba.
Między wersjami są minimalne szlify. Ale ogólny zarys jest fajny

Na razie ruszam tylko bukszpany, reszta roślin wiosną, a zanim one urosną to minie pewnie cały sezon.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies