Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:06, 17 cze 2012

Do góry
KOlejne róże kwitną, inne już posypały płatkami..taka kolej rzeczy jest. Ale z płatkami też cudnie, za jakiś czas pozbieram je.

Prezent od Hani przywieziony od Szmitów

Książę Hary tak ma napisane na pasku, ale nie jestem pewna czy to prawidłowa nazwa. Ale jest piękna.

Prośba o pomoc 16:58, 17 cze 2012

Do góry
Pokaż jakieś zdjęcia, może coś więcej doradzimy.
Mój mały raj na ziemi :) 16:34, 17 cze 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Dziękuję Danusiu, będę zobowiązana. Mamy na ogrodzie studnię, która zbiera drenażem wodę deszczową. Nawet po niewielkich opadach woda "stała" w niektórych miejscach, a w zeszłym roku po oberwaniu chmury wodę mieliśmy aż pod tarasem. Dlatego też zdecydowaliśmy się na studnię. Miałam nadzieję, że uda nam się wykorzystać deszczówkę do podlewania. Ale nam odradzono, jak wspomniałam. Co prawda projekt nawadniania już mam, ale zawsze można go zmienić Zwłaszcza, że teraz pojawiło się światełko A może jednak będzie to możliwe...

Niestety tutaj nie wiem czy samą deszczówką się da. Muszą być filtry. Po pierwsze jest tej wody zdecydowanie za mało - na jeden dzień może by starczyło, a po drugie sprawa zanieczyszczeń - jakaś racja w tym jest. U Ani studnia jest normalna, a woda z dachu tylko dodatkowo jest do niej odprowadzana, a więc to nie jest zbiornik na deszczówkę, a tylko sposób na jej pozbycie się i odprowadzenie od domu.

Prośba o pomoc 16:29, 17 cze 2012

Do góry
Witaj, można popatrzeć w wizytówkach po różnych ogrodach i wybrać te, które najbardziej się podobają. Potem pospisywać sobie jakie rośliny zostały użyte. Będzie łatwiej.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/48-wizytowki-ogrodow

Zajrzyj także w wątki roślinne, gatunki polecane, niepolecane itd.

Trzeba zacząć od ustalenia przebiegu rabat i trawnika.. Ustal kolorystykę i co ma się w ogrodzie znaleźć.

Wskazówki jak założyć ogród są w cyklu artykułów

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87
Ratunku na pomoc:) 16:06, 17 cze 2012

Do góry
Ja także uwaązam że nie należy przesadzać z ilością gatunków i odradzam migdałka.

Musisz wygrzebać w tej szczelinie dołek i ocenić jakie są warunki dla roślin. Radziłąbym przed sadzeniem wybrać ziemię co tam jest i nasypać w całości urodzajnej ziemi, zgodnie z wymaganiami roślin.

Zamiast śliwy dziecięcej na pniu, jak namalowała Ewa (ładna) można wybrać też Twoją wersję z kulami tujowymi a pod nimi po dwie kulki z żółtej tawuły np. Golden Princesse ciętej ładnie, plus żurawki o bordowych liściach w przerwach.

Albo całość pod spodem na przemian kostki z żurawek (po 4 szt) i trzmieliny zimozielonej odmiana Emerald'n Gold.
Mój mały raj na ziemi :) 15:39, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Montujemy TORO, do małych ogrodów zraszacze statyczne 570 z. Fotka

Tutaj ze standardowego ujęcia system "nie pójdzie", a woda miejska jest bardzo droga, ja osobiście w ogrodzie mam podlicznik,ale co z tego, skoro wodę na ogród podnieśli i teraz ona kosztuje tyle prawie co ze ściekami, więc u Anuli studnia zda egzamin, Deszczówki jest tam bardzo nikły procent.

Dla niej ta inwestycja się opłaca. Woda za darmo a pompa nie jest znowu taka droga. Jak pompa będzie to podam Tobie jej nazwę.

Dziękuję Danusiu, będę zobowiązana. Mamy na ogrodzie studnię, która zbiera drenażem wodę deszczową. Nawet po niewielkich opadach woda "stała" w niektórych miejscach, a w zeszłym roku po oberwaniu chmury wodę mieliśmy aż pod tarasem. Dlatego też zdecydowaliśmy się na studnię. Miałam nadzieję, że uda nam się wykorzystać deszczówkę do podlewania. Ale nam odradzono, jak wspomniałam. Co prawda projekt nawadniania już mam, ale zawsze można go zmienić Zwłaszcza, że teraz pojawiło się światełko A może jednak będzie to możliwe...

Aniu - przepraszam za off topic
Miniaturowy ogródek 13:19, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bosko Gratuluję i podziwiam !!!! A ostróżki na tym tle wygladają zachwycająco.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:12, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Constance Spry wdziera się z ulicy do ogrodu bo koniecznie chce się przejrzeć w lustrze

Ślicznie to wygląda... Takie drobiazgi tworzą niepowtarzalny klimat i cieszą najbardziej, bo są niezaplanowane
Przyznam Wam się do czegoś.... Otóż jeszcze niedawno zastanawiałam się, po co Danusi w ogrodzie takie dziwne przejście na drugą stronę ogrodu. Dopiero później, kiedy przeczytałam wątek z realizacji ogrodu z lustrem zorientowałam się, że to nie "dziwna" belka, a lustro Widzisz Danusiu, zupełnie niezamierzenie chciałam byś przeszła na drugą stronę lustra, jak Alicja w Krainie Czarów Chociaż właściwie Ty tam przechodzisz często, a przy okazji zabierasz nas ze sobą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:06, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kup Thuja occidentalis "Aureospicata", posadź co 70 cm- 90 cm.

Dziękuję Danusiu Bardzo!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:12, 17 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Constance Spry wdziera się z ulicy do ogrodu bo koniecznie chce się przejrzeć w lustrze

Cudnie jej w tym lustrze!

A jaka ciekawska, nie wystarczają jej widoki z ulicy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:30, 17 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudnie jej w tym lustrze!
Floriada 2012 02:06, 17 cze 2012

Do góry
Jeszcze nie wiem na pewno, kiedy i czy pojadę. Praca będzie o tym decydować
Mój kawałek raju 02:04, 17 cze 2012

Do góry
Już to czuję
Mój 4 arowy azyl... 02:03, 17 cze 2012

Do góry
Jaśminowca najlepiej uciąć z patyków z krzewu, który pachnie - . mam takiego
Jak długo rośliny w doniczkach bez wysadzania? 02:02, 17 cze 2012

Do góry
Przetrwają, tylko sprawdzaj wilgotność co jakiś czas, obserwuj zmiany na roślinach. Groźne jest więdnięcie i żółknięcie liści.
Mój kawałek raju 02:00, 17 cze 2012

Do góry
Ale mocny i głęboki kolor, czy pachnie?
Ania z zielonego wzgórza :-) 01:59, 17 cze 2012

Do góry
Moja szałwia właśnie się też pokłada. Tak samo zrobię, a nawet myśle że jak teraz przekwitnie - zetnę do zera.
Ania z zielonego wzgórza :-) 01:30, 17 cze 2012

Do góry
Własne truskawki, niesamowicie smaczne

Ania z zielonego wzgórza :-) 01:29, 17 cze 2012

Do góry

Ania z zielonego wzgórza :-) 01:29, 17 cze 2012

Do góry
Witek napstrykał nam zdjęć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies