Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mata przeciw chwastom 10:27, 25 cze 2014

Do góry
belonia napisał(a)
Witaj,
ta thuja niekoniecznie musiała uschnąć. Wskazywałby na to również stan jej sąsiadek. Jaka więc może być inna przyczyna?
U mnie tak kończyły rośliny zaatakowane przez chorobę grzybową.
Mimo tego, że diagnoza postawiona przez autentycznego i niekwestionowanego fachowca z naszego Uniwersytetu Przyrodniczego była prawidłowa, zaproponowane i wykonane były zabiegi - skutek był taki jak na Twoim zdjęciu.
Jedyna rada - wyciąć i spalić

Właśnie też miałem takie podejrzenia. Dziwnie to wszystko wygląda, bo tuje w różnych miejsach tego szpaleru mi leciały. Obecnie z 50 szt. wypadło mi 6 (mam nadzieję że już więcej tego widoku nie zobacze).
Mam preparaty przeciw grzybiczne, może je zastosować na inne tuje?
Kupiłem też w tamtym roku preparat na bazie grejpfrutów, nie pamiętam teraz nazwy i to ma też niby działać prewencyjnie.

Ale chyba najważniejsze jest to aby tą włókninę wyrwać i jak wtedy będzie się coś działo to przyczyny szukać gdzie indziej.

Mam jeszcze w innych miejscach tą szmatę położoną, ale tam odpukać nic się nie dzieje (ale będę zrywał w wolnej chwili).

Rozpoznawanie roślin domowych 10:26, 25 cze 2014

Do góry
raz jeszcze ze zdjęciem mam nadzieję, że tym razem się załaduje mam problem z wgraniem swojego zdjęcia ;(
asiasw
Chamaecyparis lawsona (Columnaris). Co mu dolega. 10:22, 25 cze 2014

Do góry
Jeśli drzewo z jakiś powodów wygląda źle, schnie to nawóz może tylko zaszkodzić, bo nawóz podajemy jak korzenie są w stanie go pobrać i podać roślinie. Nawożenie w takich przypadkach tylko szkodzi.

Najpierw odkop nasadę pnia czy nie jest tak. Jeśli jest tak - nic już nie zaradzisz tylko wyrzucić, glebę wymienić.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:21, 25 cze 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Rabata z umbrami, kulkami i uschniętą lawendą, którą eksmituję jak znajdę zastępstwo. Uwielbiam umbry

Czemu lawenda uschła?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:18, 25 cze 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Nowy żywopłocik cisowy przy altanie, a w tle powojniki

Witaj

Zajeżdżasz do Kulasa?
Bo ja też tam zaglądam. Drzewa u niego kupuję.
Co to za cisy i gdzie je kupowałaś?
Dość duże są.
Ogród to moje hobby 10:10, 25 cze 2014

Do góry
FrancoPolo napisał(a)
Po raz pierwszy udało się uzyskać siewki klonu Katsura . Stało się tak za sprawą łagodnej zimy i opadłe nasiona przeszły naturalną stratyfikację a wiosną ujrzałem wschodzące siewki. Mam ich 14 sztuk powsadzałem je do doniczek. Jednak siewki bardzo powoli rosną. Przeniosłem je na parapet pomieszczenia gospodarczego gdzie jest widno ale nie pali słońce. Ciekawe ile się z nich uda utrzymać. Dotychczas udało mi się ukorzenić jeden zraz z tego klonu obecnie ma ok 60 cm wysokości i to jego trzeci sezon. A może macie jakieś podobne doświadczenia?

Nie mam doświadczenia, ale wiem, ze najlepszym podłożem do ukorzeniania klonów jest włókno kokosowe, które zabezpiecza przed chorobami grzybowymi siewek. Chociaż zapewne nic nowego ci nie napisałam

Pierwszy dzień lata u Małej Mi - czerwiec 2014 09:59, 25 cze 2014

Do góry
Jadę po kolei... bo do tej pory wskakiwałam na wątek z doskoku .. i przy okazji złożę rewizyty... bo też rzucam sie jak wesz tu i tam..

Butterfly - dziękuję za założenie wątku.... szkoda tylko, że nie zaczyna sie od jednego zdania co to było.... ale wstęp z rybkami jest czaderski... i teraz moje rybki to nie tylko Fiordy, ale całują w rączki na powitanie.. takie miłe skojarzenie Inne komentarze też mi sie bardzo podobają...
I ta fotka szczególnie Misiek mówiący do Wielkiego Głoda..... ja też jestem głodny daj troszeczkę, a przynajmniej pomiziaj

Dziękuję Elu Wielki Głodzie za tę fotkę... rozwiewa wszystkie wątpliwości zasadności spotkania na krótko i na szybko i tak ... bez przygotowań .. uśmiech Joli i Gosi jest bezcenny

Renia - jakie ładne fotki robisz.... zdychający trawnik wyszedł nawet zielony Podsypany solą potasową już jest taki jak na twoim foto.. zaczyna sie zbierać do życia. Ale to samo życie, jak coś ma być ładne - to się zrobi brzydkie.

Aneta - mnie nie tak łatwo wystraszyć, jesteśmy umówione na spotkanie

Hogata - jak miło sie ogląda fotki ze spotkania.. i widać uśmiechy na twarzach.. nie było tak źle

Ola - ja już sobie chodzę i wspominam... a zimą ..wrócę do nadrabiania zaległosci na innych wątkach.. i liczę na to, że u Ciebie też będzie sie troszkę działo... wiem, dzieci absorbują ale tak raz na tydzień coś wrzuć ..

Ula, Agnieszka_B, PERKA, Bawarska Kasiek, AlKa, Admete, AgnieszkaW, Bogda, Beta, Gierczusia, Bea - dzięki za śledzenie spotkania i kibicowanie...

Sebek - wyj do komputera.... drugi raz nie przyjechałaś .. a ja już więcej nei zdecyduję sie na zlot.. to już nie na moje siły i zdolności organizacyjne.. te spotkanie to zasługa Bogdzi.. jak ona dała rade zrobić kolejne, to pomyślałam, że ja też spróbuję. Teraz możesz liczyć tylko na Madżen

Gaby3003 - Ty zazdraszczasz, a nam Ciebie brakowało.

Madżen -

Zbyszek i Krysiu - jeszcze raz szczególne podziękowanie... Ojciec Chrzestny porządny gosć...to i chrześniak porządny
Nasze Podkarpacie jest piękne
Mirkowy ogród (początki) 09:50, 25 cze 2014

Do góry
Victoria moje takie są mają ze 35cm. teraz 2 sezon mają i już przesadziłam na działkę.
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:45, 25 cze 2014

Do góry
MarekW napisał(a)
,

Marku, mam pytanie - nie robiłeś pod te płyty żadnej podsypki? Ja się obecnie trochę męczę z układaniem płytek granitowych na podsypce piaskowej (nie chciałam cementu) i co wyrównam poziom to w innym miejscu znowu krzywo... Dodam, że zakupiłam specjalnie w tym celu poziomicę i młotek gumowy, ale bardzo to nie pomogło
Ogród Margaret-ki :) 09:39, 25 cze 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
wrzuć fotki już teraz! tak to opisałaś, że aż się chce oglądać

Cierpliwości. Jakieś fotki porobiłam, może wieczorem wrzucę.
A najgorsze to, że taką reklamę zrobiłam, a tam taka prostota, że ho ho.
Ale i tak się cieszę, bo mnie się podoba.

A w zamian za to kilka innych fotek:

Lawenda przy altanie

Miniaturowa Dalia w donicy z jednorocznymi

Niebieska lobelia (chyba lobelia)

Przez to imprezowanie ogród trzy dni nie był doglądany. W poniedziałek po pracy zastałam oklapnięte surfinie, lekko pomarszczony rododendron mimo tego, że w piątek wieczorem wszystko solidnie podlałam. Szkoda, że nie powiedziałam teściom, by chociaż raz podlali, bo byli u nas na weekend z dziećmi. Ale wczoraj roślinki już się napiły i ładnie pozbierały. Kurcze jak to będzie jak ja zostawię swój ogródeczek na całe dwa tygodnie jak wyjedziemy na wczasy. Oprócz dbania o psinę, dojdzie teściom dbanie o ogród, przynajmniej o codzienne podlewanie i jedno skoszenie trawy. I za 2 tygodnie to pewnie wiele się zmieni.
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 09:39, 25 cze 2014

Do góry
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 09:37, 25 cze 2014

Do góry

Moje mini- wrzosowisko

Aksamitki, dzwonki, dziurawiec i reszta mieszaniny

Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:30, 25 cze 2014

Do góry
Pani Danusiu prosze oto zdjecia tego mojego biednego bukszpana co mi żółknie prosze o diagnoze
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 09:28, 25 cze 2014

Do góry
Zawsze marzyłam, że jeśli będę kiedyś mieć dom... to będzie cały w kwiatach . no i jest ! Spełniam swoje marzenie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 09:26, 25 cze 2014

Do góry

Kwitną jeszcze niezłomne bratki.

Aksamitki i inne kwiatki podrosły w przedogródku , ale ciągle i tak ledwo je widać

Zakwitła róża Exelsa
Liliowo i kolorowo:) 09:22, 25 cze 2014

Do góry
Czy ona długo kwitnie ?

Ogród cichy i przytulny 09:20, 25 cze 2014

Do góry
Wszystkich spacerujących po moim ogrodzie z kawą lub bez, z ciasteczkiem lub bez, z truskawkami lub bez ..... pozdrawiam i miłego dnia życzę

Borówcowy raj 09:08, 25 cze 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Czosnki powoli przekwitają:

Nareszcie obrazki som !!! Hurra !!!
Monia musiałam je zacytować raz jeszcze bo Twój ogród powinien być pokazywany codziennie i w ilościach hurtowych i apeluję o więcej !!!
jest bosko u Ciebie
Ogród cichy i przytulny 09:01, 25 cze 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Zdjęcia zwierzaków super! A hortensje także nawożę regularnie, podsypuję im granulowany nawóz, mieszam z ziemią i podlewam obficie. Jedna hortka miała wiosną wybarwione liście, podejrzewam, że właśnie z braku nawozu, bo już się poprawiła
Miłego dnia

A zwierzaki przychodzą a przez te wszystkie lata ich trochę było przybyszy
Jeden z kotów

Rodzina jeży - kilka lat z rzędu

Cudza kura i obcy kot jedzacy wspólnie makrelę

Cudzy kot

Sikorki są każdej zimy

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 08:44, 25 cze 2014

Do góry
Buziaki Haniu na miły dzień
Jaskry ruszyły jest różowy i wydobywa się pomarańczowy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies