Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:40, 14 cze 2014

Do góry
... oczywiście to taki mały żarcik
trzeba było zacząć rozkładać rośliny i kamole, z nich bym mógł zrezygnować bo w sumie i tak zajmują miejsce, ale jednak jakoś muszę się poruszać po skalniaku, a można też zawsze jakiś wywalić i coś dosadzić

dokłądanie kolejnych roślin
na bałagan nie patrzeć

Wstępne ustawienie, musiałem posadzicrośliny bardziej wrażliwe na brak wody

Później wsadziłem jeszcze kilka innych roślin i zrobiłem kilka zdjęć.
Ta perspektywa spodobała mi się najbardziej... wczęśniej nie było żadnego efektu

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:38, 14 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Chmury i wiatr towarzyszyły dzisiaj przez cały dzień. Czy jutro będzie piekny dzień?

Joasiu kochana, jutro będzie bardzo piękny dzień
Jak będzie padał deszcz to posiedzisz z Andrzejem na tarasie, otulicie sie kocykiem i napijecie sie winka, grzanego I bedziecie patrzeć na Wasz piekny ogród,na to jak wspólgra z naturą...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:31, 14 cze 2014

Do góry
Musiałem się uwiecznić jako pamiątka mojego szaleństwa przy okazji widać, że teren zmian jest malutki.

Trzeba było zacząć porządkować miejsce zbrodni... na zdjęciach tego nie widać, ale troszke jeszcze podniosłem cały teren

I tak sobie pomyślałem.. po co marnowac tyle miejsca na skalniak jak mogę posadzić inne rośliny, które chce mieć...
Pokażę nasz ogród 23:29, 14 cze 2014

Do góry
na pierwszym zdjęciu jest w trawniku drzewo, a na dwóch pozostałych go nie ma. To ono tam jest? czy nie ma?
- drzewa nie ma, była to grusza, zarażona rdzą

Czy chcesz osłonić się przed widokiem z okien sąsiada?
- niekoniecznie, zasłania nas magnolia i wyższe iglaki posadzone przy pergoli, natomiast między sosną a tujką wizualnie brakuje mi jednej kolumienki, może szmaragda

Czy chcesz układ w liniach prostych czy w łukach?
- oto jest pytanie, nie wiem, ale skłaniam się ku łukom;
mogę jeszcze edytować, więc wkleję zdjęcie z ogrodu z lustrem (poszperałm trochę) i taki prostu łuk mi się podoba:

Czy rozważasz nasadzenie wzdłuż płotu osłaniające od ulicy.
wzdłuż ogrodzenia posadzone są różne drzewka:
-buk, sośnica, buk, 4 różne tuje, które powoli sobie rosną (tak róznorodne nasadzenia wynikają oczywiście z nieznajomości dekalogu Danusi - odnośnie ograniczonej ilości gatunków cedlem nasadzeń było oczywiście osłonięcie się od ulicy
Czy od furtki może być osłonięty widok na ogród, czy wolisz otwartą perspektywę.
- mogę rozważyć każdą możliwość, ale szczerze ciekawi mnie możliwość zasłonięcia tego widoku, bo chyba właśnie to "nic" mnie tak drażni

Czy w grę wchodzą stożki i kule, czy wolisz bardziej swobodne nasadzenia?
- lubię stożli i kulki, nie przepada za nimi mąż, trochę więc przemycam

I najważniejsze pytanie:

czy jesteś gotowa wysiepać tego paskudnego jałowca przy furtce?
- przy furtce rośnie cyprysik groszkowy, w zeszłym roku był przycięty, dlatego tak kiepsko wgląda na zdjęciach , teraz odrósł i jest chyba przyzwoity, ale ja się nie przywiązuję, jeśli coś nie pasuje, to się wyciepie
Tu troszkę lepiej widać obecne nasadzenia wzdłuż ogrodzenia

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:28, 14 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Hmmmmm.... Faktycznie jakby mało zostało skalniaka w skalniaku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:26, 14 cze 2014

Do góry
Dobra na workach zaczynało przybywać

Miałem więcej nie wykopywać, ale nie dało się tego zrobić tak jak planowałem, więc kopałem dalej...

Jak już zobaczyłem z daleka co zrobiłem to aż sam się przeraziłem... jedyna myśl, co za de... ciekawe jak to teraz odtworzysz

Wszelakiego dobra cos za dużo sie zrobiło

Jurajski Ogród 23:25, 14 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Agnieszko, Tobie wazony niepotrzebne - rośliny od razu w 'wazonie' kwitną Taki cud natury
Zachwycające plamy kolorystyczne
O przepięknych widokach nie wspomnę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:25, 14 cze 2014

Do góry
Chmury i wiatr towarzyszyły dzisiaj przez cały dzień. Czy jutro będzie piekny dzień?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:21, 14 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

W ubiegłym roku kupiłam nasionka i wysiałam w lutym. Wyadziłam na działkę po 15 maja i pięknie wyrosła. To zdjęcie stipy robione w październiku.

W listopadzie zebrałam nasionka i na tym poprzednim zdjęciu jest stipa z tych nasionek.

ale fajne zdjecie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:17, 14 cze 2014

Do góry
Teraz serial po tytułem ŁUBUDU ZE SKALNIAKIEM.
Nie wiem czy dobrze robie pokazując to co zrobiłem.
Miała być delikatna korekta i przesunięcie kilku roślin, ale jak to już ze mną bywa... jak dorwie się do łopaty to wióry lecą i jednak nie dało się przerobić po dobroci. Jak już robić to konkretnie.

Wszystkich, którzy mają słabe nerwy, a lubili mój skalniak odsyłam co najmniej po dzbanek melisy.

Ostatnie całościowe spojrzenie, któe już jest historią... narzędzie zbrodni już czeka w pogotowiu.

Później było coraz gorzej

Ta część w końcu też będzie kończona

Dalsza perspektywa

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:12, 14 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Aniu, to jest Niobe

Kolor ciemno bordowy, aksamitne płatki kwiatów. Jak dla mnie Niobe ładniejszy niż Kardynał Wyszyński.
Kardynał Wyszyński ma troszkę większe kwiaty i wyższy.

Joasiu, musze ją gdzieś podpatrzeć na żywo, mam w głowie dokładnie kolor jakiego chce, tylko czy go znajdę...
Mnie urzekła jeszcze "Matka Siedliska" no piekna, i woła mnie...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:12, 14 cze 2014

Do góry
Kasya napisał(a)

a to zebralas nasionka i sialas do doniczek ? czy same sie wysialy na rabacie i potem je zebralas do doniczek ?

W ubiegłym roku kupiłam nasionka i wysiałam w lutym. Wyadziłam na działkę po 15 maja i pięknie wyrosła. To zdjęcie stipy robione w październiku.

W listopadzie zebrałam nasionka i na tym poprzednim zdjęciu jest stipa z tych nasionek.

Ogród Eli 23:09, 14 cze 2014

Do góry

Ślicznie te petunie, nie wiedziałam, że da się je z nasion hodować, powtarzają cechy, czy to mieszańce?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:08, 14 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

fajne warzywka, u mnie salata zagluszyla koperek, ciekawe czy da rade...

a borowki tez mam takie i czekam z niecierpliwoscią
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:05, 14 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

One już podrosły. Jestem pewna że jesienia będą piękne kępki. W poniedziałek wsadzę je na rabaty, a jak urosną pokażę zdjęcia.
Moje stipy wyhodowane przeze mnie z nasionek. Niewielki wydatek i masz mnóstwo własnych sadzonek.

a to zebralas nasionka i sialas do doniczek ? czy same sie wysialy na rabacie i potem je zebralas do doniczek ?
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:05, 14 cze 2014

Do góry

W tle jedna rabata, na zdjęciu po lewj druga i na przeciwko jeszcze jedna

Działka prawie w Borach Tucholskich 23:05, 14 cze 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
było zielono to odrobina koloru

Dobrze że było zielono, oczy odpoczęły od tych różanych kolorów, co za dużo.........
pamiętam jak przesadzałeś żurawki na to miejsce, teraz wygląda to pięknie,na żywo myślę jeszcze piękniej

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:04, 14 cze 2014

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:02, 14 cze 2014

Do góry
Pokażę nasz ogród 23:01, 14 cze 2014

Do góry
asica napisał(a)

Mnie się ten widok też nie podoba. Totalnie nie koreluje z pozostałą częścią ogrodu i z nasadzeniami.

Proszę tylko o rozjaśnienie mi - na pierwszym zdjęciu jest w trawniku drzewo, a na dwóch pozostałych go nie ma. To ono tam jest? czy nie ma?
Czy chcesz osłonić się przed widokiem z okien sąsiada?
Czy chcesz układ w liniach prostych czy w łukach?
Czy rozważasz nasadzenie wzdłuż płotu osłaniające od ulicy.
Czy od furtki może być osłonięty widok na ogród, czy wolisz otwartą perspektywę.
Czy w grę wchodzą stożki i kule, czy wolisz bardziej swobodne nasadzenia?
I najważniejsze pytanie:
czy jesteś gotowa wysiepać tego paskudnego jałowca przy furtce?
bo to chyba jałowiec? hm?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies