Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:49, 03 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Nie mam pojęcia jaka jest nazwa tej mojej piwonii, coprawda kupowałam w tamtym roku u Szmitów ale goopia nie dopytałam... Na placu nie mieli spytałam czy mają piwonie i Pani mi przywiozła, była na nich etykieta peonia ale bez nazwy dodatkowej a ja nie spytałam....

Czyli tak jak ja.. jak już coś mi się spodoba to pakuję do kosza a nie zapytam jak się zwie
Ale ta sie zwie Karl Rosenfield.. jest ciemną piwonią, sztywną... nie ma takich tendencji do pokładania się, a jet naprawdę wysoka.. jak widać po deszczach stoi dzielnie bez podpór, a kwiaty ma duże i pełne

Druga piwonia pełna, godna polecenia, bo sie nie pokłada, a ma pełne kwiaty to Shirley Temple.. u mnie to nowy nabytek ( mam takich dużo, ale .. za rok, dwa będzie pokaz.. mus jeszcze poczekać)

Tu będzie duuuużo piwonii.... za rok już będą widoczne..... tu gdzie różowe kółka.

Wichrowe wzgórze 09:47, 03 cze 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Zdjecia super kwitną ci róże bo mi nie które juz zaczynają

róże jeszcze nie kwitną - dopiero są pierwsze kwiaty na Abraham Darby, Colette, Rhapsody in Blue, Ritausma i Kórnik - to wszystko póki co, ale są za to piwonie w pełni rozkwitu

Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:46, 03 cze 2014

Do góry
Witam

Mam prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu szkodnika na sosence.

Przeszukałam internet i sama próbowałam znaleźć ale jednak nie dopasuję zdjęć do szkodnika.

Podobne to jest (z opisu internetowego ) do mszycy korzeniowej albo ochojnika sosnowego?

Niestety o ochojniku sosnowym jest mało a na moich sosenkach nie ma galasów tylko (białe kłaczki)

Będę wdzięczna za podpowiedź co gryzie sosenki i czym dostępnym to opryskać
confidor, mospilan?

Dziękuję
Gabrysia
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:42, 03 cze 2014

Do góry
grembosia napisał(a)

Nie myślałaś Aniu, żeby na tej pustej ścianie garażowej coś zawiesić, może kratkę, może "płaskorzeźbę", jakiś ornament? Ale weź proszę poprawkę za gadżeciarę .

Grembosiu, nie myślałam i nie pomyślę, bo mój dom jest w innym klimacie.. i takie elementy nie pasują, miałam kratkę na innej ścianie i ją zlikwidowałam.. za sugestią też Danusi...
Ta ściana to północna.. na kratce może rosnąć tylko bluszcz, a takich roślin nie chcę dawać na elewację, bo potem problem z konserwacją.
Rabatka pod ściana idzie do lekkiej przeróbki.. "szpetne urządzenie do ogrzewania domu" obsadzone cisami i już zarasta.. krzaki urosną i będzie zielono... jeszcze kilka lat i nie będzie tak pusto. W końcu mam tam Alfreda.. a on zasłoni całą ścianę
Bo jak urośnie taki jak Bogdzi.. to ściany nie będzie widać, a reszta urządzeń i krzaków będzie i tak do wyciepania
Dla przypomnienia jak duży ma urosnąć Alfred po 12 latach.. mój już ma 4.. to jeszcze 8

Przeliczając na wielkość to Bogdzi Alfred by miał wymiar jak zielona linia..... muszę sie modlić by taki nie urósł... bo takei kolosy to tylko u Bogdzi..

Moja bajka 09:39, 03 cze 2014

Do góry

Lawenda ślicznie kwitnie i przede wszystkim pachnie , a aksamitki rosną w niesamowitym tempie I wszystko baaaardzo cieszy
Starorzecze na górce 09:36, 03 cze 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)
Rabatki bardziej całościowo i detalicznie:

rabatka pod sąsiadem

z gwiazdą Louisem Odierem:

rabatka południowa, tu rządzi pustynnik o cudnym zapachu i zaczyna firletka, ale są też ukrytre smaczki na jej końcach, których zdjęć nie mam (bujne jastruny, kwitnące Eden Rose 85, żywotna Mme Alfred Cariere w pachnącym kwieciu oraz na razie malutki, ale kwitnący Comte de Chambord, a uroku dodają dzwonki i szałwia):

rabatka przy płocie (widać potargane liliowce na pierwszym planien):

z kaliną (kalineczką) Roseum?:

rabatka eksperymentalna zachodnia z widocznymi liliami NN oraz bodziszkiem wspaniałym:

Bardzo ładnie ten ogród wygląda, czemu przy rabacie k/sąsiada dałaś smutasa? przecież ladnie ale działeczka wykancikowana, że mucha nie siada z mojego poidełka pija ptaszkiKalina Roseum urośnie ani się spostrzeżesz"gwiazda"LO pięknie wygląda pozdrawiam
Ogród pod bukami 09:33, 03 cze 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
to moj dyptam do oddania (rozowy)

poki co wyszly mu z ziemi 4 pedy
w prawo, za granitowymi kostkami jest kula (fontanna), gdzie dzieciaki i psy ciągle urzędują ostatnio

Zaraz dokonacie na mnie linczu i moze nazwiecie roślinnym katem, ale ja bym w pieruny wyrwała to zielsko i do spalarni.
Jest tyle pięknych roślin, ze nie trzeba mieć w ogrodzie tych, co parza, uczulaja czy zostawiają jakies drzazgi. Chwila nieuwagi i miesiąc leczenia...
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:32, 03 cze 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
Popaczalas na ta czerwona katalpe? Podobywuje Ci siem?

Zdecydowanie wolę nasze katalpy... o jasnych liściach bardziej rozświetla ogród, a taka wielka, ciemna forma by przytłaczała ogród ...

Nie mam już co pokazywać.. wiec dzisiejsze powtórki... powinnam wątek nazwać ogród bez tajemnic... trzeci rok pokazuję to samo..

Ogród w cieniu brzozy 09:27, 03 cze 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Agatko, czy dałaś tej róży jakąś podporę, czy sama sobie tak fajnie radzi ? Jak duży jest ten krzew ? Pytam bo też kupiłam rhapsody in blue i będę ją w tym roku sadzić. Ile miejsca muszę dla niej zarezerwować ?
Ile lat ma ten krzew ?

Ewo, ta są dwa krzewy tej róży na dwóch osobnych obeliskach, widać je trochę na fotce, mają gdzieś 1,6m, szerokie 0,3m, robione już dawno na zamówienie, obok mam rabaty z bylinami więc nie chcę, żeby szła na boki, różę po tej zimie trochę przycięłam, dotąd raczej nie miała dłuższych niż 3m pędów. W tej chwili ma dobre 2m. To jej na pewno czwarty rok kwitnienia. Jest wspaniała, nowe jej fotki, Rhapsody in Blue

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:26, 03 cze 2014

Do góry
Aga nie gadaj, nie gadaj Kolejna Zosia samosia
Mój się ociąga z koszeniem i wtedy sama najchętniej bym kosiła. Ale wtedy to już bym wszystko robiła a tego nie chcę.
Cieszę się, że widać moje starania. Może kiedyś też będę miała dopieszczony ogród. Może powinnam zmienić nazwę na: W przyszłości dopieszczony ogród? Ale to takie odległe, że staram się o tym nie myśleć...
Dobrze, że przestało padać u Ciebie będziesz mogła działać przy linii rabatowej.

Na rabacie pod katalpami dosadziłam obwódkę bukszpanową

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:26, 03 cze 2014

Do góry
Tak krzewy pod firmę, pokazywałem kiedyś taki murek oporowy o długości 79 metrow, który chciałam czymś zakryć. Wachalam sie w wyborze roślin aż padło na pęcherznice żółtą i diablo w konfiguracji 5 na 2 . W domu to ja już miejsca nie nam
Tak na szybko przed wyjściem z domu

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 09:23, 03 cze 2014

Do góry
malgocha1960 napisał(a)

Małgosiu, u Ciebie wszystko jest tak bujne, piękne, pomysłowe no; nawet nogi faceta ubrałaś w kwiaty Ależ masz pomysły !
W miniformacie 09:20, 03 cze 2014

Do góry
Bea napisał(a)
Oprócz tojeści, druga roślina, która zwróciła moją uwagę. Jeszcze przed wyjazdem na CHFS, a tam również była.

Kostrzewa sina "Intense blue"

w wysokiej donicy

i w towarzystwie

Widziałam tę kostrzewę u Żurka, ale jest droga masakrycznie, bo kosztuje 80 zł, ale jest dość pokaźna sadzonka

Piękne masz kompozycje w ogrodzie
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:18, 03 cze 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Ogród Eli 09:17, 03 cze 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

Elu to goździki ? Ale piękne ! Widziałam potężne krzaki róż, pąk na pąku, będzie się działo
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:11, 03 cze 2014

Do góry
Bawarkową słoneczną pogodę chętnie przygarnę, a i od Krosna też mi niech zawiewa pogodny wyż.
Upały są męczące, ale uwięzienie w domu latem, jeszcze bardziej męczy.
Dzięki za odwiedziny Zbyszku, Kasiu, Edytko.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:09, 03 cze 2014

Do góry
Ela bo tych ogromnych winniczków brzydzę się tknąć A bezdomne zadreptuję bo tych to już nawet patykiem nie tknę. A fuj!!!

Miłorząb we wczorajszych kroplach deszczu

Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:08, 03 cze 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Renatko widziałam przecudnej urody ławeczkę u Ciebie, rośliny bujne, ale zaintrygowało mnie fioletowe na zdjęciu, cudne jest. Tylko nie wiem co to jest ?

buziaki zostawiam
Od ogrodu do łąki i stawu 09:08, 03 cze 2014

Do góry

Ależ przyjemne i śliczne miejsce na wypoczynek

Tu odpoczywam 09:01, 03 cze 2014

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Grażynko,jednym słowem bajka,

Małgosiu bajkowo wszyscy mamy, ale najbardziej cieszymy się swoim miejscem na tej planecie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies