Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Robaczek 08:32, 22 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
(...) zgadzam się jeśli chodzi o róże kupowane z odkrytym korzeniem. Natomiast w doniczkach juz w drugim roku czarują, oczywiście apogeum jest w 3. Niektóre krzewy szybko się starzeją, nie lubie tych grubych starych łodyg. Właśnie nie wiem co robić z Austinkami w 3 roku.... Czy mogę uciąć taki główny pęd, czy lepiej go zostawić? Wprawdze wypuszczają z niego pęłno młodych gałazek ale brzydko to wyglada wiosną.... Zima nie bo okrywam austinki matami. (...)
I poczytalam, źe nawet wśród rosomanes nie ma jedności kiedy jest najlepszy okres na sadzenie róż z odkrytym korzeniem... Ja tam wole sadzic póżną wiosną lub na początku lata w doniczkach Jakaś nietypowa jestem, ale w ten sposób nie straciłam żadnej róży. Natomiast sadzone jesienią z odkrytym korzeniem mimo kopczykowania straciłam nie raz....

Główna produkcja róż jest dedykowana do jesiennej sprzedaży z gołym korzeniem - w całej Europie. Jest wtedy dostępna cała oferta, w pierwszym gatunku. Róże są w naturalnym uśpieniu, najlepiej się przyjmują i najszybciej startują wiosną. To dotyczy wszystkich róż, ze szkolek polskich czy zagranicznych, z tym, że w Polsce sadzimy już w październiku, w Niemczech od połowy listopada, a w Anglii nawet na Boze Narodzenie
Róże na wiosnę będą w świetnej kondycji pod warunkiem, że są odpowiednio posadzone.
Od tej reguły są jednak wyjątki, znaczenie na również gleba, bo na piaszczystych ziemiach lepiej sprawdza się wiosenne sadzenie (nie ze względu na przemarzanie, a suszę fizjologiczną).
Do doniczek idzie to, co się nie sprzedało jesienią, a potem wiosną. Drastycznie obcinane są korzenie zeby zmieściłby się do doniczek, a róza faszerowana nawozem żeby ją podpędzić do sprzedaży. Kolor często wybarwia się inaczej, ze względu na stężenie nawozu w doniczce.
Nic odkrywczego nie napisałam, ale tak dla porządku

Wszystkie róże rabatowe, w tym angielskie, możesz odmładzać poprzez wycięcie starych, zdrewnialych pędow u nasady. Wybije w tym miejscu młodymi i będzie miała ładniejszy pokrój.
Zeta 08:47, 22 lip 2014

Madżen jak już tak dopiescisz ten swój ogród i zabraknie Ci areału to wiesz ze moja brama otwarta a ja czekam na ciebie......słuchaj dam Ci wolną rękę szalej do woli ...przyjmę każdą ilość kulek i kuleczek ...baaaa nawet róze za którymi nie przepadam...wróóóććć....nie przepadałam ... możesz sadzic........pozwalam.....to jak kawę już parzyć.....a gdzie ty się wakacjujesz ...zapraszam na roztocze......klimatyczne 0 zł
Magda70 09:30, 22 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Rabata kostrzewowa, ktora idzie do całkowitej przeróbki jesienią. Musi być miejsce dla róż . Jeżówki też będą przesunięte w prawo a tojeść purpurowa wjedzie w kostrzewy. Trochę to chaotyczne ale plan mam

A kuliste varelki stworzą łuk za ktorym będą sobie rosly różyczki.

I chyba wyciepię z tego miejsca carex frosted curls...ani urodziwe ani nie przyrstają... Coś im mrówki chyba w tym miejscu szkodzą... Podobnie jak hebe

Jesteś niemożliwa
Ja już przestaję nadążać za Tobą i Twoimi zmianami ha ha ha...

Buźka i urlopuj się tak dalej...ja przynajmniej zaległości nie mam już
Mala_Mi 10:06, 22 lip 2014

Ja też już nie ogarniam co gdzie będzie przewalone..
Za to nazwa tojeść bialodzioba... podoba mi sie bardzo

Siostry bliźniacze Twoich ..

Madzenka 10:26, 22 lip 2014

Polecam wątek o letnim cięciu róż, bardzo pomocne
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=23975

Robaczku dziekuję za tak wyczerpującą informacje. Teraz już sie zbroję do zakupów jesiennych
JulkAd 12:22, 22 lip 2014

Robaczek napisał(a)

Główna produkcja róż jest dedykowana do jesiennej sprzedaży z gołym korzeniem - w całej Europie. Jest wtedy dostępna cała oferta, w pierwszym gatunku. Róże są w naturalnym uśpieniu, najlepiej się przyjmują i najszybciej startują wiosną. To dotyczy wszystkich róż, ze szkolek polskich czy zagranicznych, z tym, że w Polsce sadzimy już w październiku, w Niemczech od połowy listopada, a w Anglii nawet na Boze Narodzenie
Róże na wiosnę będą w świetnej kondycji pod warunkiem, że są odpowiednio posadzone.
Od tej reguły są jednak wyjątki, znaczenie na również gleba, bo na piaszczystych ziemiach lepiej sprawdza się wiosenne sadzenie (nie ze względu na przemarzanie, a suszę fizjologiczną).
Do doniczek idzie to, co się nie sprzedało jesienią, a potem wiosną. Drastycznie obcinane są korzenie zeby zmieściłby się do doniczek, a róza faszerowana nawozem żeby ją podpędzić do sprzedaży. Kolor często wybarwia się inaczej, ze względu na stężenie nawozu w doniczce.
Nic odkrywczego nie napisałam, ale tak dla porządku

Wszystkie róże rabatowe, w tym angielskie, możesz odmładzać poprzez wycięcie starych, zdrewnialych pędow u nasady. Wybije w tym miejscu młodymi i będzie miała ładniejszy pokrój.

Robaczku jak to nic odkrywczego?, dla mnie dla laika to są niesamowicie ważne informacje...zakoduję i od tej pory zamawiam jesienią....

...Marzenko sorki, że u Ciebie, ale musiałam....nie przeszkadzaj sobie, urlopuj siem dalej
Madzenka 12:26, 22 lip 2014

Zeta napisał(a)
Madżen jak już tak dopiescisz ten swój ogród i zabraknie Ci areału to wiesz ze moja brama otwarta a ja czekam na ciebie......słuchaj dam Ci wolną rękę szalej do woli ...przyjmę każdą ilość kulek i kuleczek ...baaaa nawet róze za którymi nie przepadam...wróóóććć....nie przepadałam ... możesz sadzic........pozwalam.....to jak kawę już parzyć.....a gdzie ty się wakacjujesz ...zapraszam na roztocze......klimatyczne 0 zł

Zeta gdybyś mieszkała bliżej to bym nie raz wpadła na kawę

Eee tam do róż sie przekonasz
Madzenka 12:30, 22 lip 2014

Katia, Iwona, Mała Mi, Tosia, Magda, Gosia, Gabrysia - macham do Was w ten deszczowy dzień.....

Rabata mi się nie podoba od dwóch lat, mimo zmian w ubiegłym roku nadal jest nieodpowiednia. Brakuje na niej pięter jest tylko parter i poddasze a brakuje wypelnienie na 1 i 2 pietrze.
Madzenka 12:32, 22 lip 2014

JulkAd napisał(a)

Robaczku jak to nic odkrywczego?, dla mnie dla laika to są niesamowicie ważne informacje...zakoduję i od tej pory zamawiam jesienią....

...Marzenko sorki, że u Ciebie, ale musiałam....nie przeszkadzaj sobie, urlopuj siem dalej

Same odkrywcze rzeczy, też myslalam, ze te w donicach od początku są w nich hodowane... I są lepszej j kości niż kopane z gruntu... I nie wiedzialam, ze wszyscy zbroją sie na jesienne kopanie
agniecha973 12:43, 22 lip 2014

Pada??? Daj trochę deszczu.