Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 12:23, 15 maj 2014

Do góry
i trochę iglaczków:

żywotnik zachodni

cyprysik

jałowiec chiński

no i pieris japonica "robin's wood"

Piaskownia na zakręcie 12:20, 15 maj 2014

Do góry
Witaj Ewo. Wpadam się przywitać i prześledzić w części Twój wątek, poogladałam trochę obrazków , później spróbuję bardziej się zagłębić w wątek. Jedną zasadniczą różnice widzę w naszych ogrodach- ziemia. Ty masz piaski- lekkie, przepuszczalne, ja natomiast mam glinę- zbita, nieprzepuszczalna. Nie wiem co lepsze. Pozdrawiam . Slę kwiatek na przywitanie.
Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 12:19, 15 maj 2014

Do góry
na skalniaku bez skałek posadziłam m.in

skalnica arendsa "triumph"

skalnica arendsa "schwefelblute"

piękne żuraweczki, niestety nie wiem jakie nazwy dokładnie

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:14, 15 maj 2014

Do góry
Róże lada moment:

Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 12:13, 15 maj 2014

Do góry
pod widoczną sosną w oddali postanowiliśmy zrobić skalniak na skarpie ale do tej pory nie dołożyłam jeszcze kamieni...

było tak:
wrzesień 2013
pigwa, tuja, wszystko razem....:/ tej małej choineczki już nie ma, wypadła...

jest tak:
kwiecień 2014

po lewej stronie od sosny powstanie altanka grillowa, a przed zrobiliśmy palenisko, brakuje tylko rusztu
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:12, 15 maj 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)

Paprocie od Pana Bylinowego Polecam... foto nie oddaje ich urody.. a ja je jeszcze tak beznadziejnie posadziłam.

Bez niebieskiego papu u nas by nic nie było.... u nas zagłębie ślimakowe.. chyba, zę sie ma mały ogród i za płotem sąsiedzi pilnują paskudztwa... u mnie dwa długie boki to w zasadzie łąki, droga, nieużytki.. czyli raj dla ślizgaczy ....

Ogród masz duży i sporo do zagospodarowania to możesz szaleć na zakupy.. ja już nie mam miejsca..buuu, a może to dobrze

Czas szybko leci.. parząc na wnuki.... bo dzieci to jakos tak na początku wolno rosły...

I niech przestanie padać, bo mnie szlag trafi...

Ale zimą nowe chryzantemy kupiłam... teraz malutkie, ale trzeba im wygospodarować sporo miejsca.... i zong..... nie mam pomysłu gdzie to wcisnę Nie ma m szans najmniejszych.... nawet na jedną sadzonkę, a tu jest kilka...

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:12, 15 maj 2014

Do góry
Wielkie dzięki za wszystkie rady. Wrzucam jeszcze kilka fotek. Stara ziemia jest raczej piaszczysta, więc moze wystarczy zmieszać ją z tą gliną i będzie ok., a po posianiu nawozić ?

Czy po kolejnych zdjęciach coś więcej o ziemi?
A tak wygląda moja stara ziemia

Mam niestety jeszcze jeden problem ze spadkiem. Wysypując ziemię robiłem to na oko, i po przewiązaniu sznurków i przyłożeniu poziomicy okazało się, że mam niemalże równiutki poziom, a z tego co czytałem to powinien on być około1-3 %., a więc przy granicy działki powinien wybrać trochę ziemi. Chyba zrobiłem sobie spore kuku. Od budynku do ogrodzenia mam około 17 metrów, czyli spadek mimimum 17cm. Niestety nawiezionej ziemi jest ok. 10 cm, czyli wybierając nową zostanę tylko ze starą. Co mam robić, chyba mnie to przerasta, a obiecałem dzieciakom dzieciakom, że na lato będą mieć trawnik. Czy mam znowu brać koparkę, żeby zebrała ziemię, a potem jeszcze raz dosypywać, czy może dokupić nowej. Trawnik zakładam tylko przed domem od strony tarasu, więc miałbym gdzie to przerzucić.

Poziom zaczynam od tarasu, tam gdzie widać linie przy drugim schodku

więc chyba prawidłowo.

Niestety moje problemy logistyczne na działce potęgują drzewa

Błagam pomóżcie!!!!
Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 12:09, 15 maj 2014

Do góry
a teraz jest tak :

wrzesień 2013

maj 2014

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:09, 15 maj 2014

Do góry
Są przedwczorajsze

Takich siewek tawuły mam kilka
Zakątek z fioletową ławeczką 12:08, 15 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tawuły wzdłuż chodnika Ciachać, czy zostawić do kwitnienia?

Doniu pieknie się prezentuje ta alejka

ja swoje w sobotę ciachałam ...dodałam fotki ...
zależy jak lubisz
moim zdaniem takie przyciete ładniej się prezentują

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1674-moje-ukochane-miejsce-na-ziemi?page=389
Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 12:08, 15 maj 2014

Do góry
We wrześniu 2013 postanowiliśmy też zrobić trochę porządku na grządkach (daawnych grządkach), oraz pozbyć się winogrona, liście były ale jakaś zaraza go dopadła...więc niestety usunęliśmy.

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:06, 15 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
s

nawet podczas ulewy twoja kałuża z otoczeniem zachwyca u mnie tak leje, że jak wkrótce nie przestanie to do ciebie na dmuchanym materacu dopłynę szybciej niż eMuśka uproszę o podwózkę autem
tych obślizłych gadów już mam masakrycznie pełno, pora na witaminki dla nich
podziwiam za śliczne deszczowe fotki, ja zaraz idę po córkę do szkoły do wrócimy jak zmokłe kurczaki
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:04, 15 maj 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
widoczki piękne że hohoho
czymam piąsteczki zaciśnięte, żeby się oczku nie ulało....

M mówi, że z pompą nie pójdzie, mogę sobie worki z piaskiem nasypać, siąść na ławce na podwyższeniu i pilnować wałów.... ot.... bez komentarza...... oczywiście tak sobie kpi ...w żartach... bo on specjalista od takiego humoru

A to już nie z okna tylko w strugach deszczu.....

I zbliżenia.. jak sie nie uspokoi to będą archiwalne fotki..
azalia japońska Kermesina Rose

azalia japońska Rosinetta

azalia Geish Orange

I moja jedna z najpiękniejszych azalii japońskich kupiona jako odmina red

Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 12:04, 15 maj 2014

Do góry
Prace przy "starej " bramie były już trochę cięższe

trzeba było skuć stary beton wjazdowy i posadzić trawkę

wrzesień 2013

marzec 2014

maj 2014

tutaj planuję zrobić rabatkę ale wszystko w swoim czasie
Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 12:01, 15 maj 2014

Do góry
Witam Was Wszystkich serdecznie, odważyłam się zebrałam kilkanaście zdjęć i chciałam Wam zaprezentować mój ogród Są to dopiero początki, tak jak pisałam w powitaniu, rok temu dopiero zaczęła się moja przygoda na dobre z pracami ogrodowymi, przejęliśmy działkę, na której ok 5 lat nie było nic robione, trzeba było porządnie zakasać rękawy i spełniać swoje marzenia co do wyglądu tego wymarzonego miejsca. Chwilowo nasze prace koncentrują się na roślinkach, dom mieszkalny za jakiś czas dopiero powstanie
Może najpierw zdjęcie od góry, żeby było wiadomo co i jak działeczka ma 800m2, a więc nie za duża, są nadal jeszcze 2 bramy - jedna "stara" od strony pozostałych działek , druga "nowa" od drogi dojazdowej. W przyszłości planujemy ze starej bramy zostawić tylko furtkę, bramę zlikwidować ..i tak się z niej nie korzysta, ale wszystko w swoim czasie

punkty takie orientacyjne na działce pooznaczałam cyferkami

nowa brama
metamorfoza tego miejsca poniżej
oczywiście czeka mnie jeszcze zagospodarowanie terenu przed działeczką, może się w tym roku wyrobię
czerwiec 2013

wrzesień 2013

maj 2014

jak widać troszkę przerzedziliśmy teren powstaje ogrodzenie drewniane, tak jakby panele zasłaniające..ale o tym trochę później
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:58, 15 maj 2014

Do góry
Hogata napisał(a)

A te paprotki to się rozłażą czy tak w zwartej kupce rosną?

Ślimaki wykasowałam, co by nie kopiować , paskudy jedne...

PS. A z tą latarnią to się uśmiałam u mnie, wieczorkiem odpiszę, bo teraz w pracy jestem

Paprotki siedzą w zwartej kupce..... nie rozsiewają sie ....... aż szkoda.....

A to Franczeska w deszczu
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:56, 15 maj 2014

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:56, 15 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

No muszę to zacytować. Cudo jest.

Zbyszek.. bo wszystkie azalie to cudo

I nowy rodek... też cudo.. czeka na posadzenie...... piękny jest

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:54, 15 maj 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Na razie malutkie , ale już nie długo potwory z nich urosną , co przez jedną noc zeżrą roślinkę doszczętnie wrrrrrr

W noc potrafi opierdutać cały ogród. Zalewa Cię?..... tyś nisko..... i rzeczki masz w pobliżu..... wściekło sie z tym deszczem.... ściana wody...

Glicynie sie sypią... takiego naporu wody nie wytrzymują To chyba ich ostatnie foto..

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:52, 15 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Okropność i obrzydlistwo! Plaga jakaś! Skąd się to wszystko bierze? Pewnie z zagranicy z roślinami przywleczone. Kiedyś tego nie było, a jeśli już to nie w takiej ilości. Naturalnych wrogów brak!

Przywleczona z zagranicy i jedyny naturalny wróg to ja... po deszczach wypełznie zaraza.. teraz przy workach z trawą ubiłam chyba 200.... nożyczki i ciach ciach.... a potem granulki pod płot.... niestety muszę pilnować swojego terytorium i na granicy pod murkiem sypię regularnie.. inaczej by mnie zjadły, a tak w ogrodzie mam względny spokój.

I migawki w deszczu.. mało bo leje okropnie.. aparat zalało..

Hostowisko całe.... ślimaki padają na granicy działki.. a jak jakiś się przemyci przez strzeżoną granicę to i tak go dopadnę wcześniej czy później.. nie mogę sie doczekać kiedy moje pozostałe hosty osiągną wymiar tych co na foto... nawtykałam ich tam duuuzo

Rodki zaczynają.... a deszcz z minuty na minutę coraz bardziej intensywny... jedynie nawóz na trawniku dobrze rozpuści... bo sypnęliśmy w końcu w tym roku... wcześniej było sucho i nie było jak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies