Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Soliter - drzewo iglaste na środek trawnika? 22:38, 12 maj 2012

Do góry
kris2682 napisał(a)
Dzieki wszystkim za rady ale mnie sie koncepcja zmienila. Nie moglem znalesc fajnego iglaka w swoim miescie. Teraz wymyslilem sobie ze posadze tam judaszowca kanadyjskiego. Pewnie podzieli los zdechlej araukari chilijskiej ale sliczne drzewko i mi sie super podoba. Moze ma ktos jakies ciekawe artykuly o tym jak prowadzic te drzewko i info co mu trzeba, bo ze lagodniejszego klimatu to juz wiem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/280-cercis-czyli-judaszowiec-zapowiedz-wiosny

A ja bym wcale tak nie planowała. Wybrałabym się do dobrej szkółki i metodą oglądania wybrała ładne, wielopniowe drzewo z naszego klimatu, łądnie kwitnące albo o ciekawym kolorze liści czy pokroju.

Lub iglaste. Nutkajski potrafi się posypać, jak mu coś nie podoba się, mieliśmy takiego i co roku zrzucał igły. W końcu ogołocił się i wyglądał beznadziejnie.
Brązowienie iglaków 22:32, 12 maj 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)
Pomóżcie, co to może być? Obawiam się, że to choroba grzybowa nabyta w szkółce. Tylko z tej szkółki cisy chorują. To cis o żółtych końcówkach, taka odmiana. Czym opryskać?

A mnie się zdaje że to przemrożenie, wysuszenie wiosną palącym słońcem. Ja bym mu poprawiła warunki glebowe, dbała o wilgotność gleby, odżywiła, poskubała te zmienione igły, albo lekko przycięła.
Brązowienie iglaków 22:26, 12 maj 2012

Do góry
brzozkaa napisał(a)

Przyczyny złego stanu są różne - mała doniczka i w związku z tym słabe warunki glebowe, na pewno za mało wody i niezbyt systematycznie, może jeszcze świerk stał pod dachem albo jakimś gzymsem i dodatkowo to przyspieszyło atak przędziorków.

Nie czekaj do sierpnia bo to świerka całkiem zabije, koniecznie większa doniczka, dobra ziemia do iglaków i systematyczne podlewanie, od razu mu się zrobi lepiej. Możesz za jakiś czas po oprysku (tydzień) zastosować zasilanie dolistne (oprysk) Pinivitem albo Magiczną siła Substrala dla iglaków.

Ale najpierw oprysk na przędziorki na przełomie maja i czerwca preparatem Apollo 500 SC, lub Nissorun 050 EC i po 10 dniach powtórka.
Inne preparaty Karate 025 EC, Polysect 003EC lub Talstar 100 E

Bywa że ładnie się odbudowują.
Jednak generalnie nie polecam i nie sadzę tego świerka już od co najmniej 10 lat, właśnie dlatego.
Kolorowe rabaty 22:19, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niezły szlaczek i na pewno jakie zaplanowane takie były. Nie to co u mnie.

Danusiu te akurat zaplanowane i takie były ,chociaż jedne z nich dokupiłam i mają inny środek od razu wykopałam,żeby nie łączyć .Poza tymi wykopałam 3 odmiany czerwonych,które miały być filetowe i różowe
Także i ja się nacięłam
Miło Cię widzieć
Brązowienie iglaków 22:15, 12 maj 2012

Do góry
Anya napisał(a)
Moje daniki też jakiś biedne

niedawno posadzone Co to może być? Na pierwszym zdjęciu widać, że na niektórych są białe gałązki, a na innych (jak na tej w głębi po prawej) czarne

Pierwsze zdjęcie - obetnij te suche gałazki, Sebek ma rację, a poza tym jeśli źle rośnie to widać że tuja nie ma podsypanej ziemi, będzie znacznie lepiej rosła jeśli wykopiesz ją albo podkopiesz z boku, podsypiesz ziemi do iglaków (Conitorf) a potem co jakiś czas podlejesz Pinivitem w płynie.

Wytnij jej kólko w trawniku, aby trawnik nie zabierał jej wody i nie zarastał, bo się ogołoci i będzie wtedy kiepska całkiem.

Druga sprawa to albo koci mocz albo psi. Po prostu podlewają ją zwierzaczki okoliczne.

Marzenie o... 16:47, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu coś zżera mojego buka - taka mała zielona gąsieniczka.W moim wątku pokazałam liscia, z którego zrobiła siatkę i szkodnika:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1711-marzenie-o?page=20
Czy mospilan da jej radę?

Może być, one spadną po oprysku. Mnie kiedyś w jedną noc opierniczyły wiąza

Danusiu - dzięki wielkie za szybką odpowiedź . Rano mąż popryskał - mam nadzieję że te potwory zginą! Zgadzam się z Tobą Danusiu, że są bardzo żarłoczne i szybkie - za jedną noc zeżarły cały czubek buka!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:00, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Holcus mollis "Jackdaws Cream"

Urokliwa biel i czerń

z zielenią

Danusiu Twoja wyobraźnia architektoniczna jest niesamowita. Połączeni holcus mollis z cisem niesamowite. Z przyjemnością skopiuję takie zestawienie.
CUDOWNIE jest w Twoim ogrodzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:48, 12 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu jak myślisz to ta sama trawka co u Ciebie bo nie ma żadnej etykiety?

Tak, to ta sama
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:29, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W Pęcicach w Twoim Ogrodzie coś z resztek serii Deroma może być, moje kupiłam na Kole - targu staroci.

Dziękuję za odpowiedź. Na Kole dawno nie byłam, może warto się wybrać...
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:21, 12 maj 2012

Do góry
Ale powiem, że zrobiliście to po mistrzowsku, bo nikt nie pochwalił zawijasków i reszty, co niniejszym czynię)
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:20, 12 maj 2012

Do góry
Aha, skleroza
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:20, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś potrzebuję na szybko pomocy. Wyszłam dziś zająć się trawnikiem ale jego wygląd mnie przerósł. Porażka. Mnóstwo chwastów, nie wiem co dokładnie, ale wygląda jak gruba, twarda trawa, trochę jak perz, rośnie głównie kępami i rozprzestrzenia się. Próbowałam to wycinać, wykopywać. Praca z wiatrakami - za duża powierzchnia, zresztą nie wiem, czy nie będzie odrastać mimo usunięcia.

Po "przeplewieniu" kilku metrów kwadratowych więcej tej trawnika brakuje niż jest. Dodatkowo trawnik zamszony mocno i wystepują inny chwasty Podjęliśmy wobec tego z M decyzję - raczej likwidacja całości i siew ponowny.
Dlatego moje pytanie brzmi - jak to najlepiej i najszybciej zrobić? Zdaję sobie sprawę, że konieczny oprysk całości, tylko co dalej i w jakim czasie od oprysku? Nie wiem może masz inny pomysł? Foto u mnie.
Proszę poratuj

Twoje plany są słuszne. Ta niepożądana trawa też jest jednoliścienna i selektywny herbicyd nie działa.
Trzeba cały trawnik opryskać Roundupem ochraniając jednocześnie rośliny obok i robiąc to w dzień bezwietrzny i bez opadów.

Jak wszystko zżółknie po około 3 tyg. trzeba to wszystko przegryźć glebogryzarką, albo przekopać i wyrównać pod nowy trawnik.

Właśnie dlatego Danuś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:19, 12 maj 2012

Do góry
One się rozrastają na boki i to jest ich wada, podejrzewam że środek im wyłysieje, ale póki co są ładne. Będę miała okazję je wypróbować, czy warto sadzić.

Kiedyś co prawda posadziłam jednemu klientowi i miała się dobrze, a wiosną skubałam tą kępę na łyso, potem się zieleniła, znaczy bieliła.
Rabaty, kompozycje z traw 13:17, 12 maj 2012

Do góry
Juziu poczytaj o trawach na stronie głównej
Ogród na górze piasku.... 13:16, 12 maj 2012

Do góry
Witaj Jolu po przerwie, ale wielki ten RH
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:15, 12 maj 2012

Do góry
A może żurawki wyeksponuj w kamyczkach?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:09, 12 maj 2012

Do góry
Łatwiej będzie bez darni, ale jeszcze się zastanawiam, czemu nie zastosowałaś herbicydu selektywnego na dwuliścienne? tylko od razu Roundup?
Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 13:06, 12 maj 2012

Do góry
To samo myślę, cyprysik nie ma problemu z przyjęciem się, a jałowce bym sobie odpuściła, stare już są i niezbyt dekoracyjne. Może jest to okazja do wymiany na ładniejsze rośliny?
Fajne są cyprysiki groszkowe Filifera Aurea.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:03, 12 maj 2012

Do góry
Holcus mollis "Jackdaws Cream", to zielone kółko to punkt czerpalny

Urokliwa biel i czerń

z zielenią

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:00, 12 maj 2012

Do góry
Po deszczu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies