Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bez linijki 10:45, 12 maj 2014

Do góry
Moja historia? Działka rodziców, potem maleńki ogródek przy szeregowcu – żadnych cieplejszych uczuć, ot kawałek trawnika i trzy krzaki. Aż tu nagle odziedziczyliśmy kawałek ziemi pełnej perzu i wszelkich chaszczy. Szybka decyzja o budowie domu i grom z jasnego nieba…. jakaś klapka w głowie wskoczyła w nieznane jej miejsce. Ja chcę ogród. To było 5 lat temu.

Właściwie zaczęliśmy od końca, przez pierwsze 3 lata obsadziliśmy obrzeża, na środku została łąka. Wiele roślin już podrosło, jednak ciągle czekamy aby wreszcie skryć się przed wzrokiem przechodniów – działka jest narożna, a obok jedno z ostatnich niezabudowanych miejsc w okolicy, spora łąka, więc spacerowiczów sporo.

Przełomem był poprzedni rok, kiedy udało się zrobić trawnik i nawodnienie. Od tego czasu ośmieliłam się nazywać okolice domu ogrodem.

Ogród jest taki jak nasza rodzina, dość zróżnicowany, trochę chaotyczny, trochę poukładany, absolutnie nie pedantyczny, daleko mi do wytyczania czegokolwiek sznurkiem czy miarką, raczej wszystko na oko….

Zapraszam

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:44, 12 maj 2014

Do góry
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. Pozdrawiam wczorajszym niebem.

Słoneczny ogród słonecznej safikey 10:44, 12 maj 2014

Do góry
azalie nadal z kwiatami, ale powolutku traca już swój kolor:

a azalia kilkuletnia, którą dostałam od rodziców miałą tylko jeden kwiat - tak jak myślałam

Mój skrawek zieleni 10:42, 12 maj 2014

Do góry
Posadziłam w kwietniu 4 taki bezimienne (chyba?) turzyce i potrzebuję jeszcze jedną a pani w ogrodniczym nie wie co to za odmiana może ktoś wie?
A to fotka:

I jeszcze z jedną mam problem troszkę podsycha i nie wiem jak jej pomóc

ogrodoweimpresjejolki 10:39, 12 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

No to identycznie - całe popołudnie na działce spędziliśmy i nawet słonecznie było. Solidny pasek trawnikowi zabrałam, wykancikowałam i turzyce przesadziłam. Sukces, bo dla dwóch dalii miejsce wyłuskałam. Pewnie niezbyt odpowiednie, ale jak tu dalie wyrzucić, kiedy do przymrozków oczy cieszyć będą?

A teraz pada Szkoda, że i jutro ma padać! Mam jeszcze tyle do zrobienia!
Nic to, grunt że ciepło. Poczekam na słońce

Basiu, w sobotę fajna pogoda, a teraz to dopiero środa ma być u mnie sucho i słonecznie

Ale przy tej pogodzie nic mi umknie mi zapewne z kwitnących

Mazury i mój kawałek ziemi 10:38, 12 maj 2014

Do góry
Złotlin- Kerria

Niewymagający krzew, którego ojczyste strony znajdują się na Dalekim Wschodzie, bardzo dekoracyjny, doskonały do ogrodu wiejskiego. Często spotykany w ogrodach przydomowych, kwitnie dwukrotnie, w maju oraz w drugiej połowie lata i na początku jesieni.

Krzew preferuje słoneczne wystawy, ale radzi sobie także na półcienistym stanowisku. Sadźmy go w zacisznych zakątkach ogrodu, osłoniętych przed zimową zawieruchą. Mimo, że krzew radzi sobie zimą, może przemarzać, a na otwartych przestrzeniach szczególnie.

Złotlin uprawiajmy na próchniczym, żyznym, świeżym podłożu, będzie dla rośliny korzystniejsze. Poradzi sobie także na przeciętnej glebie ogrodowej.

Posiadam go w swoim ogrodzie od 3 lat Przycinam po każdym kwitnieniu w kulkę dzięki czemu ładnie się zagęszcza Rośnie w słonecznym miejscu i nigdy mi nie wymarzł Polecam ze względu na bardzo dekoracyjne liście

ogrodoweimpresjejolki 10:35, 12 maj 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jolu,blokuję odpływ energii. Złapałam trochę na swoim balkonie, kurier już do ciebie pędzi. Jutro z rana poczujesz nowe siły.
Przygnębiła mnie decyzja Iwonki, ale nie mam na to wpływu, Wg mnie lepiej z ludźmi, niż w samotności.
Byłaś w ogrodzie?
Pewnie nie, bo i ja zdryfowałam, co chwila opady. I na jutrzejsze prognozy patrzę.
Słoneczka Tobie życzę i optymizmu.

Haniu, ten okruszek odesłany na razie przydał się Wczoraj kryzysowo, ale dziś lepiej. jeszcze stopuję z aktywnością ....

W sobotę iwchodząc od bramki do domku ucieszył mnie widok rokwitających czosnków

ogrodoweimpresjejolki 10:28, 12 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Kancikowanie obejrzałam, poczytałam ,ze mąż do kantowania nie bardzo ( ) a i o towarzystwie dla host- wiesz , ze ja przy furtce tez mam hosty z tawulkami! Okazało się, że to strzał w 10! Trochę na ślepo, bo o dobroczynnym wpływie takiego sąsiedztwa nie wiedziałam
Pozdrówka!

Anitko, czasami jak widać intuicja działa

Przypomniałam sobie, że dla host antyślimakowo działa też mikołajek nadmorski

Ogródeczek 10:22, 12 maj 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Jeszcze nie skończony

Mega śliczny.....
Pozdrawiam
ogrodoweimpresjejolki 10:22, 12 maj 2014

Do góry
AniaK napisał(a)
Fajnie, że wyprawa na działkę udana. U nas ziemia bardzo mokra, czekamy na słońce żeby trochę osuszyło. Słoneczka więcej życzę

Aniu, z lepszą pogodą (wg prognozy ) poczekać musimy do środy. U mnie tam gdzie ziemia dobrze uprawiona, to woda wsiąka, natomiast gdzie mniej było włożonej pracy to śliska glina ...
W sobotę mieliśmy farta,. bo całe popołudnie przez czas naszego pobytu nie spadła ani kropla. Dopiero jak ruszaliśmy, to pierwsze krople na szybę samochodu spadły

Przy wejściu powitał nas miły widok - kwitnący wiciokrzew pomorski

Angielski ogród - chciałabym... 10:19, 12 maj 2014

Do góry
I na koniec ostatni wpis. Również wekendowe dzieło. Malutka rabatka przy placu zabaw. Moje ulubione krzewy- tawułki w towarzystwie host i żurawek, oraz traw.
za ciosem poszła rabata z przodu ale to w następnym poście. Pozdrawiam ciepło wszystkich zaglądających.
Rozpoznawanie roślin domowych 10:16, 12 maj 2014

Do góry
tabliczkaznapisem_ucze_sie napisał(a)
Witam, dostałam takie bidulki w spadku, niestety bez żadnej instrukcji :/ pomożecie mi z identyfikacja?

To jest Peperomia kędzierzawa (Peperomia caperata)
Angielski ogród - chciałabym... 10:16, 12 maj 2014

Do góry
DADAM
Ogarnięty sajgon przy piaskownicy. Chwaściory wychodzą na potęgę, ale w tamtym miejscu zamierzam wysypać żwir i zrobić żwirowe dojście do warzywniaczka który jest na wprost drabiny, która dumnie pozuje do zdjęcia.
Angielski ogród - chciałabym... 10:11, 12 maj 2014

Do góry

To moje sobotnie dzieło. Rabata kwaśna z RH i Azaliami oraz hortensję Vanila. Jest wyniesiona ponad trawnik tak jak rabaty przy tarasie i obłożona starobrukiem granitowym i podkładami. Jak dojdzie trawa to myślę że się fajnie wkomponuje. Nadal walczymy z nawadnianiem automatycznym, stąd brak trawnika i wieczne wykopki.
Moja bajka 10:09, 12 maj 2014

Do góry
Pogoda nadal paskudna. Nieprzerwanie pada deszcz i podobno nic w tym temacie się nie zmieni do końca tygodnia. Nadrabiam więc zaległości w czytaniu i zerkam do mojego ogródeczka przez okna , a na pociechę z parapetu zagląda do mnie ten kwiatuszek Jemu chyba też pogoda się nie podoba, bo sprawia wrażenie jakby chciał żeby otworzyć mu okno, a on wskoczy do środka
Rozmnażanie hortensji 10:07, 12 maj 2014

Do góry
Joaska napisał(a)
A teraz coś pokażę pamiętacie moje sadzonki zielne ukorzeniane latem zeszłego roku (str. 16 tego wątku)
ukorzeniły się wszystkie wsadzone, i mam 8 hortek z tej donicy(1 kot wydrapał - paskuda jedna jak dorwę to łeb odstrzelę) + 2-3 sadzonki w doniczkach koło roślin matecznych o których zapomniałam
wyglądających na dzień dzisiejszy o tak:

a tak już w doniczkach

a tu widać że już puszczają pączki listkowe

Na pierwszym zdjęciu widać też ukorzenianą barbulę, a tak wyglądają teraz:

Życzę powodzenia
Będę pokazywała na bieżąco jak rosną tegoroczne sadzonki

Kochana podziwiam za sukcesy hortensjowe i nie tylko
a napisz mi w jakiej ziemi ukorzeniasz swoje sadzoneczki? robisz specjalną mieszankę, czy dajesz do gruntu i to wszystko?
Angielski ogród - chciałabym... 10:06, 12 maj 2014

Do góry
Tulipany pomału przekwitają ,został na posterunku tylko jeden gatunek- ale bardzo piękny. Na jesień zdecydowanie bardziej zaszeleję i wzorem Ani dosadzę ich więcej. Mam tylko jedno pytanie- kiedy cebule mam wykopać i jak je przechować.
Tulipan - Tulipa 10:05, 12 maj 2014

Do góry
Kończą kwitnienie już ostatnie odmiany tulipanów z grup późnych, w tym roku dokładnie 2 tygodnie wcześniej niż mają to zapisane w naszym klimacie.
"Black Hero" (Podwójny późny)...

Mój faworytny "Sorbet" ( Pojedyńczy późny)...

Tulipa acuminata (Inne gatunki), czyli fajerwerki w ogrodzie i ten już kwitnie zgodnie z corocznym tulipanowym rozkładem jazdy ...

Pozdrawiam,
Piotr
Działeczka koło Muzeum 10:02, 12 maj 2014

Do góry
Dziś parę fotek z pracy:

Tak się akurat składa, że w pracy również przypadło mi trochę zajęć ogrodniczych - robimy rekonstrukcję neolitycznej wioski z roślinami użytkowymi. Udało nam się zorganizować trochę najwcześniejszych gatunków zbóż - na zdjęciu pszenica płaskurka jara

Mamy również poletko doświadczalne, ogrodzone zaplotką z leszczyny

z roślinami o dużym znaczeniu w okresie neolitu jak len

bób, fasola, macierzanka, mięta, rumianek czy pokrzywa

Teren jak widać lesisty, więc niekoniecznie dobry do uprawy zbóż. Ale próbujemy
Angielski ogród - chciałabym... 10:02, 12 maj 2014

Do góry
Nikt tu chyba do mnie nie zagląda, ale mam nadzieję że jak ktoś jednak zagląda to zostawi mały znak po sobie, będzie mi bardzo miło. Na zachętę nieco koloru- żurawki.
Nie miałam ich wcześniej w ogrodzie, ale Danusia skutecznie je reklamuje w swoich realizacjach, i dziewczyny których ogrody podziwiam z wypiekami na twarzy również je sadzą więc ja debiutowałam w zeszłym roku z kilkoma sztukami. I dziś wiem skąd ten zachwyt się bierze- są naprawdę super. Wprowadzają takie kolory do ogrodu że nawet smętny zakątek ożywią. Mają tylko jedną wadę- cena. No cóż za piękno się płaci .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies