Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 18:22, 05 maj 2012

Do góry
Gospodarze spotkania Joanna i Bronisław Szmit - syn

I Pan Bronisław Szmit

Nasza grupa z Gospodarzami

Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 17:50, 05 maj 2012

Do góry
Jestem na posterunku, pierwsze kroki skierowałam w stronę kosiarki i trawnika. Już mam skoszone i głowa spokojna na niedzielę.

Witam i jednocześnie dziękuję wszystkim, powoli będziemy się meldować i dziękować Państwu Szmitom za gościnę i królewskie przyjęcie w ogrodzie wśród kwitnących narcyzów, bratków i powojników, a nawet magnolii.

Pogoda jak zwykle nam dopisała, a Gospodarze opowiedzieli o historii szkółki, odpowiadali na nasze pytania a potem oprowadzili nas po swoich włościach.

Na początek po starym ogrodzie sprzed 30 lat, potem szkółka pojemnikowa, potem wielka hala gdzie trzyma się rośliny przez zimę, szczepi drzewka, a potem przeszliśmy do ogrodu pokazowego najnowszego i tam mogliśmy podziwiać co teraz kwitnie.

Nawet dostaliśmy pozwolenie na uskubnięcie siewek Verbeny bonariensis no i białych, niezwykle śnieżnych fiołeczków. Mamy więc osobiste pamiątki a także niesamowite zakupy. Każdy zapewne pochwali się nimi.

Mój klon palmowy pojechał luksusowym Audi w skórach, zapiety w pasy hehe jak u Rysia kulka, bo w moim aucie zabrakło miejsca

Teraz wgrywam zdjęcia, ja mam 550 a Witek nie wiem ile

Przemek jako pierwszy się odmeldował, dzięki za przemiłe towarzystwo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:07, 05 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam super drzewo, fuksem je kupiłam, stało sobie jedyne w kącie i czekało na mnie.
Kwitnie na biało i ma przepiękną korę, w plamy

Na każdej gałązce ma pąki, a kwitnie tak

Obrazki dla Stewartia pseudocamelia

Te drzewko jest cudne
A swoją drogą dziekuje za namiary na szkołkę - były nawet Silverki i trawa zebrano a nawet konwaliki - nie przemarznięte ale tylko 1 paleta i była moja
Zastanawiam się teraz nad jej wyeksponowaniem - z jeden strony położyłam białe kamienie - takie strusie jaja
Czy citronelka zniesie południową dostawkę? Zaryzykować?
Wichrowe wzgórze 22:25, 04 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Białe miskanty to jest odmiana Variegatus, Zobacz jak on wygląda z ciemną zielenią cisa.

A ja mam pytanie .Duet wspaniały tylko powiedzcie mi przecież cis lubi cienisto,a trawy w większości słońce jak to się ma w tym wypadku lub np.z miskantem zebrinusem lub tym co Danusia ma przy lustrze u siebie ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:14, 04 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu jak poprowadzic dwuletnie bukszpany ?
zaczęły ładnie rosnąć chce kulki a teraz przypominaja jajo podłużne .

jutro jak nie będzie padać zrobię zdjęcie.

i czy trzmielina która zmarła robi się czerwona ? i czy odbije?

Zetnij bardziej, żeby ładna kulka była. Tylko teraz nie bardzo już cięcie polecam, bo rosną.
Trzmieliny zimą zmieniają barwe na różowawą, ale gdyby zmarzły to by się obsypały z liści.

hm to dziwne co z tymi moimi się stało. niby mają młode przyrosty ale jakby się zatrzymały. pół metra dalej mają już listki .

boję się że zniszcze te bukszpanki i przez kolejne lata będę je gormowac . jakoś nie widzę teraz jak je prowadzic. zrobię vi jednak zdjęcie lepszego fachowca nie znam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:09, 04 maj 2012

Do góry
Nie kupuj, bo mimo wszystko powinny mieć już nowe przyrosty. Moim zdaniem mogą być przemarznięte.
Obserwuj czy rosną.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 22:07, 04 maj 2012

Do góry
Też się zastanawiałam, czy na ulicy nie ściąć
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 22:05, 04 maj 2012

Do góry
Tak, około, jak ktoś dojedzie
Mój jesienny ogród 22:00, 04 maj 2012

Do góry
Ładny lilak, jak gwiazdka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:55, 04 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)
Danusiu jak poprowadzic dwuletnie bukszpany ?
zaczęły ładnie rosnąć chce kulki a teraz przypominaja jajo podłużne .

jutro jak nie będzie padać zrobię zdjęcie.

i czy trzmielina która zmarła robi się czerwona ? i czy odbije?

Zetnij bardziej, żeby ładna kulka była. Tylko teraz nie bardzo już cięcie polecam, bo rosną.
Trzmieliny zimą zmieniają barwe na różowawą, ale gdyby zmarzły to by się obsypały z liści.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 21:53, 04 maj 2012

Do góry
Nawozem nie podlewaj, bo nie rośnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:52, 04 maj 2012

Do góry
Wczorajszy spacerek rowerowy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:47, 04 maj 2012

Do góry
Mam super drzewo, fuksem je kupiłam, stało sobie jedyne w kącie i czekało na mnie.
Kwitnie na biało i ma przepiękną korę, w plamy

Na każdej gałązce ma pąki, a kwitnie tak

Obrazki dla Stewartia pseudocamelia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:43, 04 maj 2012

Do góry
Poczekam zobaczę co u Szmita jutro kupimy

Dla przypomnienia sobie wkleję ten obrazek

Dzisiaj zadobyłam kilka fajnych cisów

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:27, 04 maj 2012

Do góry

To Fire Island, nie zielenieje i ma czerwonawe ogonki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:27, 04 maj 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danusiu, mam problem. W rabacie szerokiej na 2 metry mam posadzoną irgę zadarniającą, którą tnę w tzw. "kostkę". Wysoka jest gdzieś na 25 cm. Pierwsze lata w miarę spełniała swoją funkcję, ale ostatnio zadomowiły się tam krety, zrobiły masę kopców, które nie byłam w stanie między tą irgą rozgrabić, no i teraz jest horror w niej. Chwasty się tak wsiały (za płotem jest łąka), szczególnie jakieś trawy, że nie jestem w stanie się ich pozbyć nawet mazakiem z Roundapem, a o wyrywaniu z korzeniami nie ma mowy. Co byś zrobiła? Wywalić tę irgę i posadzić coś innego, bo spełni funkcję zadarnienia lepiej? Jest w ogóle coś takiego? Jestem kompletnie bezradna i mimo tego, że prawie cały dzień coś grzebię w ogrodzie odechciewa mi się wszystkiego jak tę rabatę widzę. Ona jest dość pokaźnej długości. Doradź proszę. To ta rabata z mojego Avatara przy Skyrocketach.

borówcowy-raj

Wykop irgi, przytnij, wsadź na chwilę do donic te karpy, odchwaść teren, najwyżej tym groźnym herbicydem i posadź spowrotem, chwilę będzie kiepsko wyglądało, ale odbije. A jak irgi są wielkie to wywal i posadź nowe po zugorowaniu terenu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:24, 04 maj 2012

Do góry
[Gardenarium napisał(a)]Hosta mocno urosła

Ja chciałam spytać co to za hosta i czy cały sezon jest taka żółta, nie zielenieje?
Mam jedną jakąś o odcieniu szarości i pod koniec lata zielenieje. Stąd to moje dziwne pytanie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:24, 04 maj 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Danusiu, czy masz może jakieś niezawodne sposoby na zwalczanie koniczyny w trawniku?? To gorąca prośba mojego M
A ja chciałam zapytać czy pod roślinki zamiast próchnicy odkwaszonej może być odkwaszony torf?
I czy mogę jeszcze przesadzać hortensje Annabelle i Limelight na inne stanowisko?

Jeśli akceptujesz chemię to Bofix w suchy dzień - opryskaj koniczynę w trawniku i nie podlewaj.
Odkwaszony torf ma dużo mniej składników odżywczych niż próchnica, lepsza próchnica.
Malwesowe początki 21:22, 04 maj 2012

Do góry
Szukam tej wiśni
Kompletny brak pomysłu 21:21, 04 maj 2012

Do góry
Gardenarium w drugim rogu działki też jest jabłonka i tam posadziłam hortensje wkleiłam do poprzedniego postu zdjęcia
madlen nie planuje systemu nawadniania, dziś zamówiłam 6 ton czarnoziemu i to co zostało poszło na ta właśnie rabatę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies