Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 21:07, 10 maj 2014

Do góry
Mały witrażowy motylek, promyk słońca i.... bajka
W ogródku Iwony 21:07, 10 maj 2014

Do góry
Azalie

Ogród, który ciągle zmieniam 21:06, 10 maj 2014

Do góry
Kasiu jeszcze fotki funki i rh pod sosnami

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:04, 10 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ty tak możesz mieć bo masz jeszcze gdzie

I melduję, że zaczynam eksmisję firletek i jeżówek, naparstnic, werben, orlików... wczoraj jak widziałam ile tego sie nasiało to porażka.. chwasty przy tym to mały Pikuś....

I serduszki wreszcie sfotografowane 3... bo zawsze robiłam tylko jedna kępę..

Aniu czy uchowasz siewki werbeny i orlików jak bys miała wyrzucać oczywiście ...co ??????

Ogród w skali mikro cz.II 21:03, 10 maj 2014

Do góry

cudoooo
Ell, mój Persil wiesz, który... zakwitł
Niesamowitą radość mi sprawił

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:03, 10 maj 2014

Do góry
Podziwiam twój hicior

Pięknie zakwitła...............gratuluję, udany zakup i do tego z allegro, pamiętasz sprzedawcę?

Jestem pod wrażeniem nowej wizytówki po zmianach, ogród kipi od tulipanów i oko zachwyca, nie wspomnę już o japońcu w odbiciu lustrzanym, bajecznie Kasiu

Buziak
ogrodek bijou 21:03, 10 maj 2014

Do góry
Nareszce zima sie skonczyla. W Toronto sezon ogrodniczy oficjalnie zaczyna sie w drugi weekend maja, kiedy obchodzone jest swieto Matki. Szkolki otwieraja podwoje wabiac 'ofertami-nie-do-odrzucenia'. Nawet zwykle markety spozywcze i budowlane oddzielaja duza czesc parkingu i zapelniaja go kubelkowymi roslinami, rozsadami, torbami z ziemia, narzedziami, stojakami z nasionami i calym tym dobrodziejstem, ktore uszczesliwia kazdego ogrodnika. Wszystko okraszone w ten weekend pro-matczynymi serduszkami, wstazeczkami, kokardami - obowiazkowo w kolorze czerwonym lub rozowym
U mnie w ogrodku zmian niewiele. Poki co posadzilismy 4 porzeczki - 2 Consort, 1 Ben Sarek i 1 Red Lake. Mialam jeszcze ochote na jakas biala odmiane, bo lubie galaretki porzeczkowe i ciasta z porzeczkami, ale moja lokalna szkolka nie prowadzi ich sprzedazy. Trudno, bede musiala zamowic wysylkowo.
Przyjechalo tez 130 bukszpanow, ktore grzecznie czekaja na swoja kolej. Najpierw jednak panowie fachowcy od tarasu musza skonczyc swoja robote.
Pozdrawiam Was spod sloneczego dzis Toronto, a wszystkim Mamom skladam najlepsze zyczenia!
Ogród niby nowoczesny ale... 21:01, 10 maj 2014

Do góry
A to nasza dzisiejsza praca...w chłodzie i wietrze...brrr...zimno jak diabli a rano na dodatek padało. Drugi poziom do końca zrobiony ale brak aktualnej fotki

a tu eM sobie pracował...i wytyczał kąty proste i inne pierdoły...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:00, 10 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piękne wpisy poczyniliście, Sebek pisałeś pracę? A to niespodzianaka! Bardzo Wam dziękuję za to, że w tym zapędzeniu i braku czasu jaki teraz mnie dopada, mogę się wzruszyć, że jesteście mi życzliwi i przychylni.

Mój ogród odzwierciedleniem mojej duszy, czasem radosny (czerwone przebłyski świąteczne), czasem smutny (czerń), a czasem nostalgiczny, spokojny, wyciszony ale nieskazitelnie elegancki (biel). Limonkowa żółć ma za zadanie poderwać mnie z zamyślenia i zmusić ( w sumie raczej napędzić, bo zmuszać to mnie nie trzeba ) do działania i zmian.

No piękna petunia, odwrotność miałam ale tej nie zawsze zaskoczysz Danusiu jakąś "perełeczką" pozdrówka
W ogródku Iwony 20:59, 10 maj 2014

Do góry

Odnawiam ogród 20:58, 10 maj 2014

Do góry
dolcevita napisał(a)
Proszę o podpowiedź czym mogłabym ogrodzić ta rabatę

Próbowałam tu ogrodzić plastikową palisadą ale średnio mi się to podoba.
Jakieś rady i sugestie?

Taka krawędź rabaty "esy-floresy" będą udręką przy koszeniu trawnika. Weź kosiarkę i sama sprawdź. Do grodzenia świetne są ekobordy.
Nawet starsze krzewy można śmiało przesadzać. Trzeba to tylko przemyśleć logistycznie, wcześniej obficie podlać, obkopać jak największą bryłę korzeniową (tu potrzebny jest konsensus - maksymalnie duża bryła korzeniowa ale możliwa do udźwignięcia) i zwołać min 2 "chłopa" do pracy. Nowy dołek musi być wcześniej przygotowany - głębszy i szerszy o ok 15cm. Dołek zaprawiony najlepiej kompostem (nalać wody) i naszykowana dobra, zmieszana z kompostem ziemia do obsypania. Obficie podlać i potem pamiętać o systematycznym podlewaniu. Jeśli maja być to drzewka (lub krzewy owocowe) dobrze jest nie dopuścić w pierwszym roku do owocowania.
Sami przesadzaliśmy (biję się w piersi, że aż 4 razy) kilkunastoletnie bukszpany. Mam wrażenie, że teraz lepiej rosną
Ogród w skali mikro cz.II 20:58, 10 maj 2014

Do góry
też zostawiam znak.
Moja bajka 20:57, 10 maj 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
To moja języczka (jeszcze na szmacie)

Dzięki Ewuś, fajna
Ogród niby nowoczesny ale... 20:56, 10 maj 2014

Do góry
Trzeci gabion przy tarasie

A tu z powojnikiem

Ogród niby nowoczesny ale... 20:56, 10 maj 2014

Do góry
Magnolia Nigra (chyba) i młode przyrosty cisa

zawciąg kwinie

tego poczochrańca też muszę przyciąć!

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:56, 10 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No to cd z orlików....

Muszę przekopać.. pełne orliki rosna niskie.. i zginął w tłumie
Limonkowo biały

I pokazywane, ale cieszą, bo są piękne

A obok hosty które szaleją..

Aniu czy one też się wysiewają jak zwykłe....??????
piękne są !!!!!!!!!!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:56, 10 maj 2014

Do góry
tak to na razie wyszło - brakuje \3 x Rh (białe) oraz miskantów

jakieś sugestie?

koloty będą ale w mniejszości - kolorowa rabata z wrzosowiskiem będzie po drugiej stronie - oraz kolory w donnicach

W ogródku Iwony 20:55, 10 maj 2014

Do góry
Dzisiaj też trochę kolorów. Zaczynają kwitnąć rododendrony.

Mały ogród pod Białymstokiem 20:52, 10 maj 2014

Do góry
bardzo owocny i pracowity dzień
4 szkółki i kolejne zakupy - zaczynamy 1szą rabtaę!

zakup bukszpanów - reszta dojechała większym transportem

po pierwszym ustawieniu ywszło to tal:

w rogu bukszpanów na razie dałem drzewko które dostliśmy od kogoś na parapetówkę - wolałbym w tym miejscu coś liściastego ale to też fajnie wygląda

dojdzie na pewno jeszcze 3 x Rh (na tą chwilę białe) oraz miskanty za hortensjami limelight

no i wkońcu zacząłem wyrównywać dalszą część pod trawnik bo juz chwasty zaczynają wychodzić - jutro muszę posiać tam trawę

widok z balkonu z góry

no i w końcu z okna widok staje się przyjenmny szkoda, że po posadzeniu wszystko się obnizy

Ogród wśród pól i wiatrów 20:51, 10 maj 2014

Do góry
Zastanawiam się, czym zawiniłam, że moje cunningham whity nie mają kwiatów
Były całe w pąkach. Tak się cieszyłam, że będzie biały szpaler, a tu lipa!
No fajnie że mają nowe przyrosty, że nabierają masy, ale dlaczego nie kwitną??
I co zrobić, żeby w przyszłym roku nie było tak samo? Bogdziu, może coś mi podpowiesz??

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies