Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Puszczykowie 11:07, 10 maj 2014

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Kochani,
mam taki dylemat.... Chciałabym posadzić drzewo, z tej strony tarasu co na poniższym zdjęciu widać.
Konkretnie na narożniku, tam gdzie stoi mały cis w doniczce. Tylko nie wiem:
- jakiej wielkości mogłoby to być drzewo tzn szczepione na patyku i kulista korona (podsadzone czymś od dołu), czy też może raczej kolumnowy pokrój, bądź ew przewieszający?
- zasadzić je na dole, tak jak stoi ta doniczka, czy może raczej wyżej przy krawędzi tarasu? Czy wtedy będzie mogło się dobrze ukorzenić?

Myślałam o klonie palmowym, bo on taki ażurowy jest, ale z tej strony bardzo wieje, zwłaszcza zimą to płn-zach. Dlatego posadziłam kosodrzewiny, żeby z czasem taras trochę osłoniły od wiatru.

A może wogóle odpuścić drzewo w tym miejscu???
Tak wogóle ma tu powstać cienista rabata.

Asiu, czytam i myślę o żelaznych drzewach
ale nic nie wymyśliłam, ładny byłby przy tarasie grujecznik japoński-ale nie wiem jak z miejscem.
A może tę choinę kanadyjska którą masz pod ścianą pociągnęłabyś do zakrętu tarasu cięła wszystko równo na żywopłot, a wtedy wewnątrz pewnie klon palmowy miałby rację bytu
albo żywopłot cisowy i klon palmowy
ale to tylko taki mój pomysł, Ty masz swoje wizje
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:07, 10 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wiosną myślalam, ze jest pięknie. Co mam teraz powiedzieć gdy zaczyna się spektakl?

Teraz znów zaczyna być kolorowo.. czyli wszystkie poplątane kolory.. ale to u mnie nieuniknione.. i już nie walczę nad kolorystyką.. trudno.... jak napisał Sebek.. ogród to odzwierciedlenie duszy ogrodnika ..
Powojnik Guernsey Cream.. muszę go przesadzić... ale gdzie??????? W cieniu jest słabiutki..
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:07, 10 maj 2014

Do góry
Dzieki Gabisi wiem, że to ''Blushing Lady" zapisuję ku pamięci
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:06, 10 maj 2014

Do góry

Czosnki łapią kolor purpury...
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:04, 10 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
ale ładne te różowe orliki
zreszto wszystko u Ciebie ładne

Orliki dopiero zaczynają.... a deszcz pada... i nici z prac w ogrodzie.. trzeba odgruzować domek.. jemu też sie należy

Mi osobiście najbardziej podobają sie te pełne granatowe... słabo go widać, bo robiłam kwiat rh... Nowej Zembli... i kwiat nie wyszedł, ale orlika widać..
Moja bajka 10:59, 10 maj 2014

Do góry
Agcia napisał(a)

Woow, jak elegancko

Wreszcie ta rabata dostała jakieś ramy, bo w zeszłym roku była znacznie mniejsza i wyglądała... tak (auć)
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:56, 10 maj 2014

Do góry
Moja bajka 10:55, 10 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
i takie tam

piękne zdjęcie.. aż by się chciało tam usiąść
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:53, 10 maj 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
Aniu dziekuje Pastw sie dalej

Muszę mieć na uwadze dobro oglądających... bo potem znów narzekania słyszę...

Moje ciemierniki też jeszcze dają czadu...

Moja bajka 10:53, 10 maj 2014

Do góry

Lubię rano, gdy piję kawkę patrzeć przez okno jak słonko fajnie przebija przez soczysto-zielone listki hibiskusa Taki naturalny witraż
Blaski i cienie nowego życia 10:51, 10 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Strasznie dużo pracy szczególnie te 20m pielenia.Pozdrówka .

Ostatnie 5m mam dużo pracy, a na pozostałej części nie mam już tak dużo pielenia, tyllko tam gdzie dąbrówki nie ma Potem dosypię jeszcze ziemię
Obraz poglądowy dam tej rabaty dla przypomnienia

Moja bajka 10:50, 10 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Dobrze, że mąż mnie trochę hamował, bo ja bym chyba kawałka trawnika tam nie zostawiła i miałabym rabacisko, a nie rabatę

Woow, jak elegancko

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:46, 10 maj 2014

Do góry
Uwaga - moje cudo zakwitło!
Przedstawiam piwonie drzewiastą - o poranku skąpaną w kroplach porannego deszczu...

I przed południem wygrzewającą sie w słoneczku (dookoła sa jeszcze młode nasadzenia - derenia, magnoli i krzewuszki

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:38, 10 maj 2014

Do góry

Ania czy to jest Jaśmin? mam taką roślinkę ale nie jestem pewna co to jest.
Przyjazny ogród 10:31, 10 maj 2014

Do góry
I nie będzie żółta

Kolor trochę przekłamany, bo to nie róz a taki żółto-kremowy z nalotem bordowym.... ciekawe jaka będzie

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:30, 10 maj 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Ogród Tosi 10:24, 10 maj 2014

Do góry
Królowe jeszcze nie opadają. Pomiędzy nimi widać korony cesarskie - przysmak moich ślimaków

Ballade, które mi kojarzą się z dziecięcymi rysunkami też jeszcze stoją, za nimi różaneczniki "Daniela" - widać, które z tego roku a który ubiegłoroczny

No i różowo-białe, tylko kilka takich jak się spodziewałam
Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 10:24, 10 maj 2014

Do góry
Jeszcze jeden mam dylemat.
Ramię bramy mają zasłaniać trzmieliny na pniu.
Tylko że nie mogę ich posadzić na środku rabaty, bo na tym odcinku jest beton, będą trochę z przodu.
Czy to nie będzie nieładnie wyglądać?
Mogę jeszcze przerzucić wrzośce dalej. Pięknie kwitły od jesieni, przez zimę i obficie wiosną.
W przyszłości planuję między nimi żółte krokusy lub miniaturowe żółte żąkile.
Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 10:21, 10 maj 2014

Do góry
Kupiłam cisy fastigiata, niezbyt duże, ale dodatkowo już w doniczkach je wstępnie obcięłam, by się dołem bardziej rozrastały i mniej więcej były równe. Sadzić będę dopiero jak zgromadzę wszystkie rośliny.
Rabata jest szeroka na 1 m. Do cisów kupiłam żółtą trawę. Od przodu przekwitają wrzośce.
Wygląda to tak.

Kupiłam jasną trawę by rozświetliła ciemne cisy no i ciemne tło płotu. Trawa nieduża, bo i cisy narazie małe. Mam nawet Berberys Erecta, ale już przerósł cisy i będzie śmiesznie wyglądał w tym zestawieniu.
Ale przed jasną trawą i dwoma cisami dam żurawki - może fioletowo-czerwone, bo chcę jakieś liście, by była inna faktura i kontrast (rozmnażam właśnie Georgia Peach).
Mam Bergenie do obsadzenia, ładnie wyglądają z tą trawą, ale zbyt dużo tam słońca i chyba się będą przypalać.
No i jaka trawka przed rząd cisów. Chciałabym jakąś niską. Albo inną niską bylinę, która wytrzyma pełne słońce od godziny 12 do 16.
Obawiam się przed wprowadzaniem niebieskiej trawy by nie było pstrokato.
Myślę o kolorystyce: zieleń, żółć i odcienie fioletu.

A może jednak poutykam tą bergenię, po przeciwległej stronie, gdzie świeci od wczesnego ranka do godziny 13-14 mają obrzeża czerwonawe jakby za dużo słońca miały. Tam mam swoją "szkółkę" narazie.

Ogród Tosi 10:19, 10 maj 2014

Do góry
Będą też poranne zdjęcia ogrodu Tosi
Zacznę od czosnków.

malutkie, pomyliłam je z cebulą -

małe posadziłam ich dużo (~24szt) , a kwitną "syskie ctery"

Mont Everesty są ok

i te największe, póki co największe liście

a jednego z nich wyraźnie coś mi zjada, ale się broni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies