Kupiłam cisy fastigiata, niezbyt duże, ale dodatkowo już w doniczkach je wstępnie obcięłam, by się dołem bardziej rozrastały i mniej więcej były równe. Sadzić będę dopiero jak zgromadzę wszystkie rośliny.
Rabata jest szeroka na 1 m. Do cisów kupiłam żółtą trawę. Od przodu przekwitają wrzośce.
Wygląda to tak.
Kupiłam jasną trawę by rozświetliła ciemne cisy no i ciemne tło płotu. Trawa nieduża, bo i cisy narazie małe. Mam nawet Berberys Erecta, ale już przerósł cisy i będzie śmiesznie wyglądał w tym zestawieniu.
Ale przed jasną trawą i dwoma cisami dam żurawki - może fioletowo-czerwone, bo chcę jakieś liście, by była inna faktura i kontrast (rozmnażam właśnie Georgia Peach).
Mam Bergenie do obsadzenia, ładnie wyglądają z tą trawą, ale zbyt dużo tam słońca i chyba się będą przypalać.
No i jaka trawka przed rząd cisów. Chciałabym jakąś niską. Albo inną niską bylinę, która wytrzyma pełne słońce od godziny 12 do 16.
Obawiam się przed wprowadzaniem niebieskiej trawy by nie było pstrokato.
Myślę o kolorystyce: zieleń, żółć i odcienie fioletu.
A może jednak poutykam tą bergenię, po przeciwległej stronie, gdzie świeci od wczesnego ranka do godziny 13-14 mają obrzeża czerwonawe jakby za dużo słońca miały. Tam mam swoją "szkółkę" narazie.