Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 14:54, 08 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Odwiedził mnie dzis nasz najładniejszy motyl -paź królowej ale w aparacie akurat wyładowaly się baterie i mam tylko dwa zdjecia obydwa niespecjalne.

,

uffff ależ się u Ciebie tego pazia naszukałam było warto, u mnie nie widuję niestety
a storczyka ma i ja kupiony u Pana Bylinowego ale ja trzymam na 10cm w wodzie bo tak mi napisał , kupowałam jeszcze coś do wody to mi opisał, u Ciebie jest w ziemi i teraz nie wiem czy do ziemi nie wsadzić bo głupio tak wygląda no i na zimę tak nie zostanie - widać mokro musi mieć
Co przed tujami? 14:46, 08 maj 2014

Do góry
Ewunia jak ja Ci jestem wdzieczna ,za kazda wskazowke jaka mi dajesz.dziekuje.oto wymiary tarasu.te napisane dlugopisem czarnym sa prawidlowe
Działeczka koło Muzeum 14:40, 08 maj 2014

Do góry
madzielena napisał(a)
Bób:

Sałatowo:

Oto eksperyment, jak poradzą sobie pomidory wysadzone do gruntu. Oczywiście przykryje je na czas zapowiadanych przymrozków.

W warzywniku ogólnie bilans dodatni tzn - warzywa i truskawki mają się dobrze, prócz porów, które jakoś nie mogą się zdecydować, czy rosnąć czy nie i brokułów których cztery coś wzięło i zjadło

A tu miejsce przekopane przeze mnie tymi oto rękami, z przeznaczeniem na siedlisko ogórków, kabaczków i dyń

.

Witam,

podoba mi sie twoj ogrodek warzywny ja wlasnie swoj robie
jaką masz wysokosc grządek ? bo ja chce zrobic 40 ale zastanawiam sie czy nie za duzo ziemi bede musiala wsypac

i skad sie bierze nasiona bobu, bo jakos nie widzialam w sklepach...
Rododendronowy ogród II. 14:33, 08 maj 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Paź królowej! Raz w życiu widizłam, w ogrodzie śp Babci, dawno temu.. miodzio
pozdrawiam!

Śliczny jest faktycznie , oprócz niego jeszcze taki mi się nawinąl pod aparat

Rododendronowy ogród II. 14:26, 08 maj 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Rabata pod kaliną zachwycająca i wczesną i późniejszą wiosną.
Domyślasz się, że z utęsknieniem oczekuję rabaty niebieskiej i wiem, że to już będzie niedługo. Na razie muszą mi wystarczyć oczy wyobraźni

Gabrysiu to nie moja nazwa tylko Pana od Mai , on nazwał łan moich niezapominajek błekitna rabatą a ja potem pod jego wpływem dosadziłam orliki i cos tam jeszcze ale jaka to błękitna rabata? Pomysł moze i dobry ale realizacja jak dotad kiepska. Tak wyglada fragment tej rabaty (tylko takie mam zdjęcie) rosnie tam jeszcze szałwia granatowo kwitnaca ale niezapominajki całkiem ja zarosły , zaraz zaczna przekwitac to je powyrywam i szałwia sie ujawni, sa też te małe brateczki ale wszystko ,,na kupie " żebym pielic nie musiała.Pomysł jest niezły i kedyś go zrealizuję.

Przyjazny ogród 14:26, 08 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Sorki, że tak dopytuję sie o miniaturki, bo mam ochotę je podzielić, a boję sie... bo kłącza są bardzo, bardzo gęsto.... rozrasta sie szybko, ale niestety nie idzie tak szybko na boki i chcę go rozrzedzić. Kwitnie krótko jak inne irysy, ale potem cały sezon ma piękne liście, wygląda jak ozdobna trawa niziutka..
Ale poczekam z dzieleniem na Ciebie, podpowiesz ja kto zrobić najlepiej...

Z telewizją do Ciebie dzwoniłam, bo chciałam porady, ale niestety nie odbierałeś telefonu... zaprali sie by pokazać jak się sadzi kłącza... Musiałam (pasowało) pokazać coś co robię w ogrodzie, a będzie z pożytkiem dla oglądających program i miałam wybrać kilka roślin godnych uwagi... a że tego u mnie sporo, to sama zgłupiałam co zasługuje na uznanie.. zapomnialam o Asfodelach.. też ciekawa i nietypowa roślina. I oczywiście numerem jeden w oczku to lotos.. w szklarni zainteresowali sie co ja mam w tych kastrach.. i na hasło lotos... wiesz co było dalej..... Najsłabsze kłącza wydarłam z wody i wepchnęłam jeszcze raz do kastry... może im nie zaszkodzi, a może te najsłabsze kłącza i tak były do niczego.... I fachowcy będą sie śmiać ze mnie... ale sie uparli, że kłącza muszę pokazać.... oj jak mi byłeś potrzebny..... ale już trudno.. liczę, że zakwitną do kolejnego przyjazdu i nie będzie wstydu..

Właśnie miałem pytać się czy nakręcili lotosa , odpowiedź już mam, super! . Nie zdarza mi się nie odbierać telefonu, sam się dziwię, bo faktycznie mam nieodebrane połączenie, ale to już po sprawie ...
Jak będziesz miała kłopot z lotosem, to pamiętaj zawsze możesz liczyć na mnie ... mam w zapasie.
O Twoich miniaturkach (te które mi podarowałaś), nie mam wiedzy, bo dopiero pierwszy rok je uprawiam.
Mogę tylko podpowiedzieć Ci jak przesadzam bródkowe. Karłowe czy miniaturowe wymagają przesadzenia co 3,4 lata, wówczas je rozdzielasz/mnożysz. Jak powinna wyglądać sadzonka przedstawię Ci fotograficznie, ale nie mogę dogrzebać się fotki, tak więc prędzej zrobię nową niż znajdę w milionie innych - niech tylko przestanie padać. Najlepszym terminem mnożenia jest lato, ale ja staram się zrobić to nie później jak końcem lipca, chyba że upalna pogoda, susza na to nie pozwala.
Informacje o delospermie bardzo cenne, dziękuję, pięknie Ci rosną. Wymienię ziemię na żwir i tak je posadzę.
Edytuję, znalazłem fotkę . Prawidłowo przycięte sadzonki irysów bródkowych, tutaj z wyższych odmian.

Ogród cichy i przytulny 14:25, 08 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Jeszcze nie ma lata a my jesteśmy przygotowani do zimy

Oby była krótka i łagodna

No,no przygotowana jesteś do zimy super..domki dla owadów świetne,pozdrawiam
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 14:22, 08 maj 2014

Do góry
przegapiłam cięcie tawuł japońskich w marcu, niestety

w ubiegłym roku cięłam je w sierpniu, więc pewnie dopiero wtedy chwycę za sekator

chyba że można je podciąć wcześniej????
Rododendronowy ogród II. 14:16, 08 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Bogdzia, Kukułka u Pana Bylinowego rośnie na mokradłach... i co roku zachwycam sie fioletm kwatów wokół oczka..
w ogrodzie znalazłam coś co przypomina liście też kukułki..... może już kupowałam??? I to rośnie w suchym..... ale jeszcze nie kwitnie.

Twój stoplamek jest wielki i piękny Na stronie 2395 pokazałam Mieszka.. poczytaj co piszę.

Koperkowa jest ładna, dwa ładne pędy, foto wieczorkiem wiec słabe. Byly już w pąkch, ale wzieąłm taki z mikro pączkiem.. może nie rozwinie sie do spotkania.

U tej mojej znajomej tez rosnie przy oczku a u mnie nie , chyba muszę mu miejsce zmienic , chociaż my tak często podlewamy ze chyba nie bedzie narzekał.Mieszka u Ciebie widziałam , to porównanie , mojemu zmarzły kwiatki i muszę poczekac na te które były jeszcze w pąku.Koperkowa śliczna , wielkie dzieki , tylko mi ją podlewaj i postaw w cieniu żeby mocno nie wysychala. Przepraszam ze to piszę ale wiem ze zdarza Ci sie zamordowac roslinkę, byle nie moją Buziaki za zakup, jak ja Ci zazdroszcze tego pana bylinowego.
Ogród w Puszczykowie 14:16, 08 maj 2014

Do góry
Kochani,
mam taki dylemat.... Chciałabym posadzić drzewo, z tej strony tarasu co na poniższym zdjęciu widać.
Konkretnie na narożniku, tam gdzie stoi mały cis w doniczce. Tylko nie wiem:
- jakiej wielkości mogłoby to być drzewo tzn szczepione na patyku i kulista korona (podsadzone czymś od dołu), czy też może raczej kolumnowy pokrój, bądź ew przewieszający?
- zasadzić je na dole, tak jak stoi ta doniczka, czy może raczej wyżej przy krawędzi tarasu? Czy wtedy będzie mogło się dobrze ukorzenić?

Myślałam o klonie palmowym, bo on taki ażurowy jest, ale z tej strony bardzo wieje, zwłaszcza zimą to płn-zach. Dlatego posadziłam kosodrzewiny, żeby z czasem taras trochę osłoniły od wiatru.

A może wogóle odpuścić drzewo w tym miejscu???
Tak wogóle ma tu powstać cienista rabata.

Moja bajka 14:12, 08 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Uwielbiam takich gości Na szczęście jest ich sporo. Kiedyś miałam pomysł żeby przenieść to poidełko w inne miejsce, ale nie zrobię tego, bo jednak ptaszki już się przyzwyczaiły do tego, że stoi tam gdzie teraz. A poza tym mogę patrzeć na nie prze okno w kuchni A zimą poidełko pełni rolę karmnika i też jest pełne obłożenie

Witaj.
Świetne poidełko Sama się zastanawiam nad poidełkiem, ale mam dwa koty, więc nie wiem czy ptaki w ogóle do niego przylecą. Jak zobącza któregoś tygrysa przed domem ćwierkają jak oszalałe...
Rododendronowy ogród II. 14:11, 08 maj 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Piękny storczyk, kolor też ma taki jak lubię Ciekawe czy kłopotliwy...
Bogdziu, jak możesz, obfoć te pęknięte pączki Twojego buczka, zobaczę jak to ma wyglądać.
Rozmawiałam z Kapiasami, w sobotę mam swoje im przywieźć...

Kasiu poleciałam z aparatm ale pączków już nie ma , jak tylko mróz przeszedł to natychmiast się rozwinęły, jeszcze łuski nie zdążyły opasc. tak wygląda.

Muszę Ci jednak powiedziec ze buki rozwijają sie w róznym tempie. Czesto jest to opisywane nawet w opracowaniach naukowych, nie rozwijają pączków o tym samym czasie , jednak po tych przymrozkach to myśle ze juz powinien i on wystawiac listki.
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:10, 08 maj 2014

Do góry
kilka efektów wczorajszej pracy:

podcięłam przemarznięte trzmieliny na pniu

ale widać, że odbijają

mój M. uprzątnął "materiały budowlane" oraz drewno przed wędzarką,

aż miło patrzeć, jak czyściutko, teraz w planie ma położenie siatki i tynku na wędzarkę

Ogród w Puszczykowie 14:05, 08 maj 2014

Do góry
Gosia,
moje dzisiejsze zakupy

Zajrzałam wcześniej do wątku o hostach, ale ogrom wyboru poraził mnie. W sklepie wybrałam po prostu te, które mi się podobały. Patrzyłam tylko na docelowy rozmiar ,bo wyczytałam, że niektóre są ogromniaste.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:56, 08 maj 2014

Do góry
Kasia warto próbować

widoczki deszczowo -słoneczne

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 13:55, 08 maj 2014

Do góry
Ja uzywam nawozow mineralno-organicznych. Dzieki temu efekty sa dluzej i dla podloza troszke organicznego materialu nie zaszkodzi. I warto zainwestowac w lepsza firme. Osobiscie uzywam nawozow dla trawnikow z rolki i nie tylko. I jestem bardzo zadolowona.Efekty mowia za siebie. Przy stosowaniu tanich nawozow zdarzaly sie wypalenia trawy pomimo obfitego podlania i uwazania z dozowaniem. Teraz nie mam tego problemu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:50, 08 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Irenko szacun za ten ogród , pokazowy w każdym cm

Ewa, bardzo ci dziękuję, w końcu jest poprawa
czekam na tego pięknisia, NN, ale jest wyjątkowy

i cudo, miodownik Blue Royal

zakątek hortensjowo- bukszpanowy
tu przesadzam; szałwie i żurawki, za gęsto posadziłam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:43, 08 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Tamaryszek cudo- tak króluje na ogrodem. Ale trzeba dużo miejsca na niego.

Najbardziej drzewa królują....zwłaszcza te ponad 100-letnie
Tamaryszek można prowadzić, pień zapleć mu w warkocz, a górę tnij w kulę

Zbysiu, patrz na moje drzewiaste, w zeszłym roku po 1, w tym jedna ma 2 i biała 5

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:39, 08 maj 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Irenko ja też pozdrawiam ty zawsze do mnie zaglądasz dzięki

A jakby nie i ciekawa jestem stale sadzonek
patrz, tu moje patyki z ubiegłego roku, obok wetknięta w styczniu, z dekoracji bożonarodzeniowych

i z mojej patykowni anabel, 2 duże sadzonki, jedną zostawię, druga już idzie do lasku, do rh pod murem
a ogrodowe, wszystkie w pąkach

i sukces siania z ubiegłego roku...łubiny i mam pełno jeżówek, wszędzie
Moja bajka 13:36, 08 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Wrzucam jeszcze miskanty Morning Light. Teraz jeszcze nie wyglądają, ale będą mam nadzieję Tylko błagam, weźcie te chwasty które wszędzie widać z przymrużeniem oka. Nie wyrabiam z plewieniem. Jutro się zabiorę za tamtą rabatę, bo wszystkiego na raz nie ogarniam. Koro! Przybywaj!
Tak dla formalności - te trawki to te dwa maluchy między hortkami

czyżbym widziała klonika?a chwastów nie widać a z resztą kto ich wiosną nie ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies