Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe zacisze 14:17, 07 maj 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
/original.JPG[/img]

pięknie , kolorowo i zacisznie bo chyba przymrozek cię ominął a to żółte strzeliste to co?
Kolorowy Ogród Geni 14:16, 07 maj 2014

Do góry
Anito nie znam nazwy tego iryska

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:15, 07 maj 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

niby kwiatek derenia rubra odm. Florida, ach żeby tak miał już z 2 metry

................tak i żeby był obsypany tysiącem kwiatów, też czekam na taki efekt
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:12, 07 maj 2014

Do góry
Piękny masz ten tamaryszkowy ażurkowy wachlarz nad tronem

a kalina buldeneż w tle też zjawiskowa, ja kupiłam tamaryszka kwitnącego w czerwcu, to jeszcze maluszek, ale faktycznie kwitnie latem
Ogród, który ciągle zmieniam 14:12, 07 maj 2014

Do góry
Kalina Buldeneż

rh Helsinki University

Na Francuskiej 13:46, 07 maj 2014

Do góry
Wczoraj byliśmy w kompostowni. Za całe 20 zł kupiliśmy 380 kg pięknego, czarnego kompostu Cieszyłam się jak dziecko
Od razu chciałam posadzić pelargonie, ale sąsiad mówił, że kompost ten jest za silny i trzeba wymieszać na pół z ziemią ogrodową. No więc muszę kupić worek lub dwa. Mam pytanie: czy można siać warzywa/ sadzić pomidory w taką ziemię kompostową? Czy trzeba ją też wymieszać z ziemią taką z worka?
Pytam, bo rano zrobiłam sobie "skrzynie" na warzywa i nie wiem, czy mogę po południu coś posiać czy też muszę dosypać innej ziemi.
Oto moje "skrzynie". Powstały z kompostownika rozdzielonego na pół. Mam nadzieję, że już będę mogła coś w nich posiać. Na dno wysypałam resztę swojego nie do końca przerobionego kompostu, a na to kompost wczoraj kupiony.

Bardzo, bardzo proszę radę.
Ranczo Edy 13:43, 07 maj 2014

Do góry
Nati napisał(a)
piękne kompozycje, a co to za pnącze w donicy obstawione palikami?

Twoje donice widziałam to dopiero dzięło a ja dziękuję a to zapalikowane to fuksja trochę ją podpieram bo wyniesiona z domu i asekuruję ją tak na wszelki wypadek

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:42, 07 maj 2014

Do góry
po drugiej stronie domu też coś jest

i malinowych pokus (całkiem niewinnych) ciąg dalszy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:36, 07 maj 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Irenko moje pierwsze jajeczko przesyłam ci hi hi hi

Kondziu gratki, to dla mnie cud!!! dzięki, ze się podzieliłeś

u mnie te gołębice chyba jaaj zniosą

a tu miejsce, które ci się podobało, z odętką, krwawnikiem i kocimiętką, doszedł buksik jasny, tnę go w stożek, kocimiętka go zarasta!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:31, 07 maj 2014

Do góry
Eve napisał(a)
Ale bujnie u Ciebie!

Glicynia przepiękna, olbrzymia, tyle kwiatów ma! Tamaryszki kocham miłością wielką

Wszystko pięknie wybujało, bardzo podoba mi się zdjęcie lasu z glicynią

Bardzo się cieszę, ze się Tobie podoba Ewa, ukorzenić ci tamaryszki?
a tu zaraz róża Madame Plantier zacznie swój pokaz
pamiętam, ją tniemy po kwitnieniu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:31, 07 maj 2014

Do góry
inspiracją były ze 3-4 zdjęcia (głównie z realizacji pani Danusi) - ale z różnych rabat i teraz nie wiem czy dając tak u siebie nie jest chaos lub coś do czegoś zupełnie nie pasuje....

w rogu 3 świerki serbskie
pod nimi (parząc na plan) 2 żółte tuje lub cyprysiki
pod nimi 5 choinek kanadyjskich przed którymi czerwone berberysy
po prawej od świerków - około 20 szmaragdów tworzących ścianę
przed serbami w rogu śliwa wiśniowa - do okola niej jakaś biała odmiana hortensji
na opaskę dałbym bukszpan wieczniezielony - przycięty w mały płotek z prawie zamkniętym kwadracikiem na środku w który dąłbym jakieś fajne drzewko szczepione (nie wiem własnie co - ale nie chciałbym nic z iglaków kulistych)
za buszkapnem wypełnienie tych wystających rabat żurawkami - paskami jakoś czerwone z żółtymi (ew. zielonymi)
w tym miejscu najbardziej po prawej przed tujami dałbym te same hortensje co wcześniej - przed nimi może żółte berberysy
na pewno gdzieś na tej rabacie muszą być duże miskanty lub inne trawy
na rzucie dałem też 3 Rh za tym kwadracikiem z bukszpanu wymieszane z trawami

o tak jakoś to wygląda

dziś zauważyłem też fajne kosodrzewiny (pinus mugo) - może one powinny być zamiast Rh ???

co myślicie o takim "projekcie" ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:29, 07 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
1964 tu byłam.. będę nadrabiać... ale wszystkiego najlepszego z okazji imienin... nie mogłam wcześniej, ale o tym w stosownym czasie powiem..
Przesadziłam mojego Tamaryszka..za łądny by gnił w zpomnieniu, a okazało sie, że ma korzeń palwoy i nie wiem czy przezyje przesadzanie, ale jakby co kupię nowy

Tamaryszki chyba, jak chwasty rosną, poradzi sobie, zrób mu dużo miejsca, a pod nim ławka, czad
dzięki za życzenia
swoje dziś inaczej bym posadziła....ależ mnie skubania na nich czeka, nie cierpię tego!

Ogród w skali mikro cz.II 13:26, 07 maj 2014

Do góry
Bardzo Wam dziękuje za rady wiem już ze nie mam tam hortensji pchać

Pokażę Wam jeszcze jakiego modela mijałam dziś rano zaraz kolo mojego osiedla

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 13:25, 07 maj 2014

Do góry
Wstawiam parę fotek sprzed chyba tygodnia. Aktualnie jabłonie już przekwitają.

Azalie jeszcze w pąkach

Rh sadziłam na początku kwietnia, przyjęły się i cieszą oczy. Ten jeszcze w pąkach będzie fioletowo-różowy. Posadziłam im do towarzystwa ostnice i z tyłu hortensję pnącą.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:25, 07 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Gdybyś miała nadmiar werbeny to chętnie zamienię na runiankę. Bo werbena posiana mi nie wzeszła, wot i ogrodnik ze mnie...

Marzenko, podaruję ci bez wymiany, na razie nic poza cisami, bukszpanami nie sadzę, bo znowu chaos będzie
niby kwiatek derenia rubra odm. Florida, ach żeby tak miał już z 2 metry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:22, 07 maj 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Irenko .. Ja się też dołączam do spóżnionych życzeń imieńionowych ... Tylko dobrych dni , uśmiechu , radości i samych miłych ludzi wkoło życzę

Przy okazji do fotek powzdychałam ... Te kolory są niesamowite

Gierczusiu, dzięki, były, minęły dobrzy ludzie to skarb
Myślałam, że mam mniej kolorów, a jednak nie
stąd zabieram hosty, jasnota je zarosła, psy łamią, ale gdzie je dać....chyba do lasku
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:19, 07 maj 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Irenko- ależ u Ciebie soczyście, już chyba bardziej być nie może. Ogród zachwyca coraz bardziej.
Dla mnie to pierwsza wiosna u Ciebie, po prostu bajecznie. Można się skryć i uciec od świata. Tak z kaweczką , książeczką, tak by nikt nie przeszkadzał.

Super. Buziak

Kasiu, tak powinno być, ale najczęściej z nosem przy ziemi siedzę teraz mogłabym na okrągło tylko w ogrodzie być, ale mus za poprawki się wziąć
niesamowicie pachnie, jak wracam z Wrocławia do siebie, to jak wejście w inny wymiar Kasiu pozdrawiam

przesadziłam spod sosny miodownik Blue Royal i super się przyjął, przy okazji podzieliłam i zaraz zakwitnie

już są pąki kwiatowe na szałwii i wyłażą dalie, wsadziłam do gruntu w marcu!!! mieczyki też

Opuchlaki 13:14, 07 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Czy to on/ona? Łaził po parapecie bezwstydnie

No i ja też się doczekałam.
Dziś na hamaku siedział sobie taki właśnie osobnik i spoglądał z uniesioną głową na okolicę.
Złapałam dziada do słoika, ale nie lubię chrupania pod butem. Trochę tam poczeka aż się zdecyduję go zakilować.
Zauważyłam kilka wżer na różaneczniku. Przyniosłam ostatnio ze sklepu trochę nowych roślin. Oczywiście miały kulki wśród korzeni, ale chyba już w ubiegłym roku miałam to dziadostwo, bo na niższym piętrze różanecznika też jest kilka wżer.
Nic, trzeba szukać na polach wrotyczu. Nie wiem tylko kiedy kwitnie, bo po samych liściach to go raczej nie rozpoznam...
Cięłam właśnie wczoraj cisy i rozłożyłam pułapki z gałązek. Zobaczymy czy uda się wyłapać jakieś chrząszcze. Obowiązkowe wykopuję żurawki i zaglądam czy nie ma larw...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:12, 07 maj 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Slicznie hi hi hi

dzięki
nowe rh idą szybko w górę, cieszy mnie to
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:10, 07 maj 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Irenko ja spóźnione życzenia zostawiam a fotek brak bo od świąt na działce nie byłam tak nieczasowa jestem

Dzięki
Oj biedna jesteś z tym czasem, ale jest nas więcej, jeśli cię to pocieszy, trzymaj się dzielnie
tu rh, co były różowe i zrobiły się białe, jak w nazwie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies