chciałabym żeby już te siatki z brzóz dorrenbos zniknęły, ale niestety właśnie zając lub sarna obgryzło korę na jednej brzozie i usycha więc siatki jeszcze ze dwa sezony musza zostać
niektóre zdjęcia w łące bardzo trudno zrobić bo łąka jest w stałym ruchu, to wiatr porusza to coś przeleci do tego pod górę, często jedno drugie zasłania
Dzień dobry wszystkim. Proszę o pomoc w rozpoznaniu przyczyny brunatnienia igieł na świerku. Drzewko ma około 20 lat. Raczej nigdy nie było pryskane ani naważone. Zauważyłem, że igły, głównie na dolnych gałęziach, mają jaśniejszy odcień. Mam wrażenie, że żółknięcie rozpoczyna się od części zewnętrznej i postępuje ku gałęzi. Na niektórych igłach widoczne są malutkie żółtawe plamki, znalazłem też kilka wyschniętych i jeden świeży galas. Młode pędy wyglądają na zdrowe. Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o możliwe choroby, a chciałbym jak najszybciej przeprowadzić oprysk, żeby zminimalizować straty w igłach. Oglądając sam pień, wydaje mi się, że wokół gałęzi z żółknącymi igłami widoczna jest ciemniejsza obwódka.
Witam
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.Mam pytanko co to za Kępa trawy w trawniku. Jest wyraźnie grubsza niż trawnik i niezbyt ładna i tłumi w tym miejscu właściwy trawnik. 3 letni trawnik. Na początku tego nie było albo tak małe że nie zwracałem uwagi a teraz mam kilkadziesiąt takich grubych kęp w trawniku. Jak z tym walczyć czy to się tak będzie rozrastać jak nic z tym nie będę robił?
Aha trawnik zakładałem z trawy uniwersalnej kalnas.