Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

edi75 11:31, 26 mar 2023

Lidziu ja jeszcze odnośnie sadzenia tulipanów w doniczkach... wspominałaś o Wioli ..że ona tak ma.. Która Wiola to dopytam w jakich doniczkach
Agatorek 11:39, 26 mar 2023

LIDKA napisał(a)
Bo ponoc nie do wyplewienia. Jak podagrycznik.

Aaa, teraz rozumiem.
Na łąkę byłaby idealna
Kordina 13:31, 26 mar 2023

Nie demonizujcie tego delikatnego kwiateczka, szybko zanika, a z podagrycznikiem to już w ogóle nie ma żadnego porównania, bo ten ma sieć korzeni trudnych do wypielenia.
LIDKA 13:57, 26 mar 2023

Artemis

Jeden z 4 krzaków po zimie marny bardzo. Podkopałam żeby zobaczyc korzeń. Wyglądał ok. Zakopałam, obciełam do ziemi. W koło dałam w rowek skóry z banana i posypałam obornikiem granulowanym.

Zdążyłam jeszcze obejrzeć i podsypać obornikiem inne róże i wygonił mnie deszcz.

Teraz obiad i może jeszcze posadzę parę doniczek.

Miłej niedzieli
Anda 17:54, 26 mar 2023

Lidko, tą brązową gałązkę wycięłabym. Czy w przekroju obciętych gałązek widziałaś zmiany?
Podsyp róże mączką bazaltową jeszcze. W sezonie przydałoby się pryskać ją i inne gnojówką ze skrzypu polnego.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 19:15, 26 mar 2023

Anda napisał(a)
Lidko, tą brązową gałązkę wycięłabym. Czy w przekroju obciętych gałązek widziałaś zmiany?
Podsyp róże mączką bazaltową jeszcze. W sezonie przydałoby się pryskać ją i inne gnojówką ze skrzypu polnego.

Obciełam ją do ziemi. Spryskam jeszcze substralwm 2w1 do róż.

Dzięki Anda.
LIDKA 19:18, 26 mar 2023

Po poludniu się na wypogodziło. Więc posadziłam na platanowej

Kukliki
Dzielżany
Dzwonki skupione
Przetaczniki ulster dwarf blue

Maluszki takie że prawie nie widać.

Niedaleko różanki posadziłam baptysję i 3 orliki. Zapomnialam zrobic foto.

Magleska 19:31, 26 mar 2023

Lidka ładnie podziałałaś maluszki urosną
LIDKA 19:37, 26 mar 2023

Tamte 2 rabatki czyli różanka rano i sadzenie na platanowej to była przyjemność.

A potem wziełam się za dereniową.
Podzieliłam rozplenice. Nożem chlebowym. Posadziłam w rzędzie wg sznurka. Starałam się je tak rozmieścić żeby zakryły pokrywy oczyszczalni.

Pomiędzy nimi poprzesadzałam floksy i skalnice górskie. Troche wyrównałam wykopaliska grabiami.

W przyszły weekend muszę jeszcze rozchodniki zabrać spod tuj i dać przed rozplenice. Zrobić dosypkę kory i czekać ma efekt. A po drodze pielić

Zabrałam z oczyszczalni miscant rotsilber. Urżnełam kawałek i wsadziłam na platanowej bo mi tam jednego brakowało. Myślę co zrobić z resztą kępy.

Gazony znikną z tej rabaty i na początku jej zaraz przy podjeździe staną moje skrzynki na warzywka.
LIDKA 19:40, 26 mar 2023

Utyrałam się i to był pierwszy solidny raz w tym roku.
Fajna ta niedziela.