Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:16, 04 maj 2023

Do góry
a niektóre czereśnie mają masę kwiatów.

za to mam wrażenie że braknie mi miejsca na posadzenie pomidorów, które jakieś mega marne są oraz dalii....

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:15, 04 maj 2023

Do góry
Cercis forest pantsy pomału pokazuje trochę kwiatków. Coś późno się zbiera.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:13, 04 maj 2023

Do góry
Bób podpędzony znacznie większy, zobaczymy o ile wcześniej będzie owocował.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:12, 04 maj 2023

Do góry
Truskawki pod kołderką już mają trochę zawiązanych owoców.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:11, 04 maj 2023

Do góry
Na biegu zainstalowałam sobie coś takiego na groszki, zobaczymy czy się sprawdzi! groszki są tylko z jednej strony.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:00, 04 maj 2023

Do góry
Dziś miałam okazję zobaczyć jak imponujące jest składanie domu CLT... może z 20min zajęło panom przykrycie takiego kawałka dachu. Na to ocieplenie i dachówka ceramiczna.

Ptasi gaj 14:58, 04 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

Ela, czy ty seslerię Heuflera (heufleriana) nazywasz szarą? Jesteś pewna, że to jest ta sesleria? Nie spotkałam się z taką nazwą.

Moje heufleriany zaczęły kwitnienie w 2-giej połowie marca, ale ich kwiatostany wyglądają inaczej. Na początku są prawie czarne i nie takie wydłużone jak na twoim zdjęciu. Potem bieleją. Teraz szarawe pędy kwiatowe są wysoko nad liśćmi.

Z Seslerii mam w ogrodzie jesienną (autumnalis) i jesienną w odmianie 'Greenlee Hybrid', błękitną (caerulea), Heuflera (heufleriana) i lśniącą (nitida). Ale jest też kilka innych. Opisy i zdjęcia są w Vademecum Daglezjii https://daglezjaryki.pl/szukaj może coś dopasujesz.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:49, 04 maj 2023

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:48, 04 maj 2023

Do góry

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:40, 04 maj 2023

Do góry
Parę klonów z dziś, zanim pogoda się załamie.
Ogrod nad bajorkiem 14:27, 04 maj 2023

Do góry
I od strony tarasu poludniowego

zostalo nam jeszcze troche ziemi, ta zawsze sie przyda chocby do skrzyn lub dołkow jesli gdzies bedzie bardzo jałowa. kabel z przeznaczeniem do fontanny albo moze na jakies inne coś

żałuje ze kupilam wloknine zielona, jest bardzo cienka i nie widac efektow nasadzen jak na czarnej czy brązowej. to tak informacyjnie. Bede musiala modwojnie robic bo wystarczy ze biale kilka razy przebiegna i sie rwie. Cena zostala, jakosciowo wszystko na łeb polecialo. Inna gramatura.

Popełniłam tez wczoraj niewielkie sadzenie kilku roslin, głownie testowalam ulozenie mis, chce je zrobic pietrowo i sprawdzalam czy przeszly test wody po zaklejeniu dziurek - przeszły a ptaki i szczeniory mialy niezły ubaw szczeniory nadawaly sie tylko do prania

Miski

Wykopałam sobie sadzonke graba z innego miejsca w ogrodzie, gdzie mam ich nadmiar i gestwine, chce nim zamknąc tunel przewiewowy zachodni zeby moc chronic tez te delikatniejsze rosliny, tych tuneli mam za duzo. A teraz sasiad wycial ze swojej dzialki ok. 45 drzew wiec zrobilo sie w tym miejscu wietrznie.

Z drugiej strony nie rozumiem ludzi, ktorzy kupuja dzialke zalesiona, bo taka piekna i klimatyczna i tyle ptaszkow a potem wycinaja wszystko w pien. U mnie sie udalo dom wpasowac pomiedzy drzewa i jedynie przerzedzilam tylko sosny samosiejki i te co pod domem w sumie 7 szt. Nie widze sensu wycinac wszystkiego w pien. Ale to ja. Predzej zmienie i przestawie dom niz wytne drzewo

Posadzilam tez maciupka sadzonkę buka Purple Fountain, z doswiadczenia wiem, ze rosna dosc szybko za jakies 3 lata bedzie mial z 2 - 2,5 m. tu akurat mi nie zalezy by za szybko rosl.

I niestety nic wiecej nie podzialalam. Mialam niechcieja.

A nie przepraszam, polozylismy sztuczna trawe w podcieniu zeby nie bylo tak betonowo, dechy ulozymy w nastepnym sezonie, byc moze nawet z oszkleniem boczkow. Trawe zabralismy z wynajetego, zostala umyta i sie nadala znakomicie do wylozenia podcienia. Staramy sie wykorzystac kazda rzecz, ktora musielismy kupic na wynajete

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:21, 04 maj 2023

Do góry
Makao napisał(a)

To mięta, szałwia jakaś czy kurdybanek?

Na zdjęciach widzę krwawniki? Dawno je sadziłaś? Co to za odmiana?

To kocimiętka, bezodmianowa :⁠-⁠D rośnie a wlaściwie jest zadołowana przy ścianie w bardzo zacisznym miejscu dlatego pewnie kwitnie.
Krwawnik to New Ventage Rose przesadzany i dzielony późną jesienią
Mocno się rozrasta

Ogrod nad bajorkiem 14:00, 04 maj 2023

Do góry
Wyskoczylam w koncu po hortki, wzielam kilka nie jak zwykle kilkanascie ale w ogrodniczym ceny mnie rozlozyly na łopatki tak przedwczoraj jak i dzisiaj.Szok. Dzis szukalam modrzewia typu czarcia miotla i pendula. Nie zgadniecie jakie ceny, odeszlam z kwitkiem. Rok temu ok. 59-80 zł. dzis x 4 . Troche przegiecie. W ogrodniczych ludzi bylo sporo ale w koszykach niewiele, widac nie tylko mnie ceny zszokowaly.

Troche humor mi zepsuli

Za to w ogrodzie dzis podzialal pan ze sprzecikiem i rozplantowalismy wiekszosc ziemi, podrownalismy teren, przelozylismy korzenie i moge tyczyc reszte rabat i zajac sie nasadzeneim tego co posiadam a mezaty trawką.

Obecnie wyglada to tak:

Strona północna

Korzenie dla wiewiorek, ptakow i jeży, dołozymy troche gałezi i beda miec super, w tym miejscu przez najblizsze lata nic nie planujemy robic wiec niech sobie te korzenie leża, nam nie przeszkadzaja w niczym

Tył domu (wschód)

od podcienia (pd-wsch):

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:46, 04 maj 2023

Do góry
Na szybko dla Agi

Kiku Shidare Zakura

Ptasi gaj 13:31, 04 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Elu te moje białe tulipany to White Flag. Powtarzają kwitnienie i już trzeci rok mają ładny duży kwiat. Kupione w Lydlu i Biedrze

Dzięki Justyna bardzo ładna biel. Też tulipany kupujesz Lidlu. Mają dosyć duży wybór. Chce kupić nie do siebie botami bażanty ale na osiedlu i w ośrodku u corki sobie posadzę białe mnie interesują.
Obsksakuje oprócz swojej działki jeszcze 3 poletka więc kupnie. Na poletkach bażanty nie grasują.

Tych miałam 50 szt zostali tylko tyle. Blisko trawa posadzona i przykryła tulipan i dlatego się ostały.
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

Mój ogrodowy pamiętnik 13:29, 04 maj 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Kupiłam 2 doniczki. Stwierdziłam że też muszę mieć gębę.

Mam taką gębę aż dwie

Na zimę ją schowaj bo jej nochal odpadnie i farba zejdzie jak z mojej.
Muszę gips dokupić i się w kosmetyczkę pobawić
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:18, 04 maj 2023

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 13:17, 04 maj 2023

Do góry
Zbyszku, Aniu, macie rację i na naszym przykładzie to widać. W domu mam jeszcze 3 osoby do towarzystwa. Ale pogadać nie ma kiedy. I, żeby nie Ogrodowisko, to zapomniałabym pisania i czytania. Najgorzej zimą, bo u mnie ogrodowy zastój, a o plotkach nie lubię strzępić języka.
W tym roku zrobiłam zimową przerwę internetowa a teraz nadrabiam zaległości, Szczególnie we własnym ogrodzie.

Zawsze miałam wiosenny porządek po zimie, ale jesienią zostawiłam ogród odłogiem. I teraz mi się lenistwo zemściło. Chciałam ciepłą wiosną zrobić glanc, a tu wiosna mi wystawiła figę.

No i do teraz jestem w "krzakach". Ale pomidory wysadziłam 3-go maja. I to jest sukces! Sadzonki własne. A jaki będzie tego wynik okaże się po zimnej Zośce. Trzymajcie kciuki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:11, 04 maj 2023

Do góry
Wykorzystuję każdą wolną chwilę na dłubanie w ogrodzie. Widać wreszcie światełko w tunelu i nie jest to nadjeżdżający pociąg.

Tulipany EE kończą już swój spektakl.

Na szczęście są też inne, które wciąż kwitną. A że kolor nie zawsze ten, który się miało na myśli, kiedy się je wsadzało, wydaje się teraz kwestią drugorzędną.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:04, 04 maj 2023

Do góry
darkowa napisał(a)
Rzeczywiście Haniu po kilku dniach ze słońcem ogród i u mnie pokazał ładniejszą stronę.
Ale u ciebie 2 tyg .do przodu

pozdrawiam serdecznie

Od wczoraj wreszcie wiosenna aura. Popracowałam naprzemiennie na rabatach ozdobnych i w warzywniku. Zaczęłam hartowanie pomidorów. Szykuję się do wysiewu ogórków i fasolki. Przekopałam grządki i są już gotowe na przyjęcie nowych gości.

W sadzie kwitną grusze i jabłonie.

[/img] Graby w żywopłocie już zielone, buki zrzuciły stare listki i zaczęły pogrubiać pąki.

Oby słoneczne dni zagościły u nas jak najdłużej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies