Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku emerytki 23:49, 19 lis 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Co to za rozplenica z tymi ciemnymi kotkami?

Wszystkie trawy urosły wielkie, one jednak potrzebują czasu żeby się zaprezentować.

To rozplenica Black Beauty, ona wyjątkowo szybko urosła
Taką sadzonkę posadziłam w czerwcu 2020.

Taka jest teraz

Pozostałe trawy, czyli miskanty, były posadzone w 2019 r.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 23:38, 19 lis 2022

Do góry
Popełniłam pierwszą próbę projektu rabaty

Ogród w dolinie 23:33, 19 lis 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Pierwszy śnieg uwieczniony.

Pierwszy śnieg zawsze cieszy U mnie też dziś po raz pierwszy padał.
Lubię zimę i śnieg nawet mróz ale tylko w weekend w tygodniu nienawidzę jak muszę na zbiorkom czekać a nie daj jak się opóźni
Za drzwiami do ogrodu... 23:18, 19 lis 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Rozczuliła mnie ta ostatnia fotka - z białym obrusem śniegowym...

Obejrzałam cudowne przebarwienia z przeróżnymi kształtami i fakturami
...muszę przyznać, że Pani Jesień napracowała się szykując wszystkie rośliny do występu przed wielką publicznością jaką jest Ogrodowisko...
Rozsiadłam się wygodnie i kilka razy wracam do tych przecudnych fotek.

To prawda, w tym roku jesień postarała się szczególnie. I strasznie żałowałam, że niektórym odcinkom rabat brakowało tych pięknych jesiennych przebarwień, starałam się na to zmienić teraz. Czy mi się udało przekonamy się kolejnej jesieni, jeżeli zechce być taką malarką jak w tym roku.
Nie łatwo jest skomponować małe rabaty by cały sezon zachwycały.
Widziałam ile u Ciebie śniegu, u nas symbolicznie

Znowu na wsi 23:11, 19 lis 2022

Do góry
O, na przykład taka. Zdecydowanie piękniejsze dla mnie kolory niż biel. Szkoda lata, jesieni też szkoda.

Joku napisał(a)
Trzmielina nadal płonie, dąbek i miłorząb już niemal bez liści

A ten nadal się stara wypaść jak najlepiej

Różę sinawą uwielbiam w jesiennym wydaniu

Grzebiuszka ziemna 23:03, 19 lis 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Sylwio - "zimowa lilia -

Basiu - będzie, będzie, dzisiaj jechałam w lekkim co prawda ale krótkotrwałym zsypku białym

Elisko, Jolu (fajną masz już zimę), Marto - dzięki za Waszą obecność w mojej ogrodowej twórczości

Ja też pomału, zamykam sezon, dzisiaj dokończyłam przyodziewać drzewka 5 trzmielin na pniu i 6 kolumnowych owocowych w donicach. Na nodze mają rurkę z pianki izolacyjnej (ta do rur) oraz białe szaliczki, tyle ze bez frędzelków pomyślałam, że zabezpieczę przed ewentualnym deszczem, żeby nie napadało w środek.
Sposób podpatrzony na ulubionym Pintereście:

Bożenko a te drzewka to opatulasz od zimna?
Kurczę, może powinnam suchych liści nasypać na hortensje ogrodowe. Zobaczę jutro.
Za drzwiami do ogrodu... 22:56, 19 lis 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)

"Mgła" w ogrodowych lustrach robi świetną robotę! Nie myj
Nigdy Aniu nie widziałam tego zakątka u ciebie, no cudny jest...

Ten zakątek z lustrem jest przy murku. Tam też ciągle kombinuję jakieś delikatne zmiany. Jesienią pozmieniałam trochę nasadzenia i w nowym sezonie znów widoczki będą troszkę inne. Niestety zrezygnowałam z rododendronów, bo męczyły się w mojej glebie, mimo zakwaszania, poza tym chyba podgryzł je karczownik, bo latem wyglądały bardzo biednie. Powędrowały w inne ręce, może odżyją???
Przed samą zmianą pogody na zimową ułożyłam też do lustra i drzwi w murze ceglane ścieżki zamiast trawiastych. Trawa słabo tam rosła z powodu braku nawadniania i ciągłych wędrówek kretów i nornic między rabatami ( tunele i kopce właśnie na tych ścieżkach) Jeszcze nie wszystko dopracowane i cegła nowa że starą trochę się jeszcze "gryzie", ale wszystko to kwestia czasu
W te puste kwadraciki układam kostkę granitową, by było nawiązanie do granitowych obrzeży innych rabat i placyku. Wiosną planuję też dodatkowy placyk z takiej kostki(jak fundusze pozwolą)
Ogród z koniczynką 22:45, 19 lis 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Dołączam do fanów jesiennego zdjęcia wybranego przez Agę. Spory fan club się utworzył.
A ta jesień jak się podoba? Dla mnie jak malowana. Czysta energia.
Zdecydowanie jesień piękniejsza od zimy. Brr.
Elisko, dobrze że już po przykrych wypadkach. Zdrowia życzę.
Grzebiuszka ziemna 22:33, 19 lis 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

A tu już co nieco uporządkowany teren, udało mi się posadzić z 25 ligustrów zimozielonych na żywopłocik niewysoki przed liliami, 3 odmiany azalii japońskiej Kermesina Alba i Rose oraz Konigstein fioletowa. Ponadto aktinidie Dr Szymanowski pstrolistną, trzmieliny Sunspot i Canadale Gold, przepiękną hortensję ogrodową Elegance wielobarwną i wisterię Blue Moon karłową.
Zadołowałam fioletową malinę Glen Coe, suchodrzew chiński, porzeczkoagrest Josta, malino-jeżynę i coś jeszcze pomniejszego. Nie zdążyłam już na miejsce docelowe. Ułożyłam głazy (tak dosadniej brzmi niż kamienie) dopasowując i przemieszczając co chwilę. Przesadziłam hakonkę, 2 klematisy i inne. Byłoby zbyt nudne wymieniać wszystkie ruchy jak na szachownicy pionki

I Ty to wszystko na tej rabacie zmieściłaś?
Ta aktinidia to przy tym stożku, czy gdzie indziej?
Pytam bo miałam taka z zielonym liśćmi i mogę Ci napisać, że to mega mocne pnącze, gdybym miała porównać to równie mocne jak glicynia( wisteria), szybko rośnie wieloma pędami owija się mocno pędy drewnieją więc ten stożek zmiażdży dosłownie...

Ale na koniec sezonu kawał roboty zrobiłaś Ja mam jedną wielką rabatę w którą się wrąbał perz i już go mam w kolejnej też. Pasowałoby przekopać całość, ale co sezon odkładam bo wiem, że przekopię, kręgosłup zamorduję, rośliny odcierpią, a perz od nowa wlezie od sąsiada z ugoru i tak mi zarasta ją coraz bardziej mimo wyrywania( wiadomo, że nieskuteczne bo kłącza zostają w ziemi)
Wilczy ogród 22:26, 19 lis 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Madziu, ogród zjawiskowy. Te kolory jesieni, rudości, żółcie,brązy i jeszcze trochę zieleni.
Fotki z telefonu pokazuj częściej. Piękne.Piękny ogród i piękne fotki.
Za drzwiami do ogrodu... 22:26, 19 lis 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Aniu jesień w ogrodzie masz piękną i kolorową.

Dziękuję Dorotko!
Taką jesień to ja bardzo lubię

Za drzwiami do ogrodu... 22:17, 19 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Aniu piękną masz kolorową jesień ❤️ świetne trawki posadziłaś no i bodziszki Rozanne

A molinie uwielbiam te Twoje jakie by nie były to już wyglądają cudnie

Wiolu, dosadziłam molinie, rozplenice, hakonki , bodziszki, rdesty, graba i coś tam jeszcze, by w przyszłym roku jesień była jeszcze piękniejsza
Wczorajszej nocy ciut więcej popruszyło śniegiem i trawa zamieniła się w ( prawie)biały dywanik...
Znowu na wsi 21:08, 19 lis 2022

Do góry
Joku napisał(a)
A dzisiaj zrobiło się tak

Czyli witaj nam zimo.

Witaj zimo U Ciebie zameldowała się fantastycznie na fotkach. Gdzie mojej zimie do Twojej
Masz tę dyscyplinę kompozycyjną w ogrodzie, teraz to widać najlepiej pod tą białą pierzynką
Ogród prawie wymarzony … 20:13, 19 lis 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Koniec

Te oświetlenie daje zajebisty efekt, wygląda bosko ❤️
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:56, 19 lis 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Pobielone lekutko

Szału śnieżnego nie ma ale zawsze coś Ja podobnie -uwielbiam śnieżne zimy - co prawda jesień jeszcze - i dla mnie zima bez śniegu to nie zima .

U mnie padało i pada nadal i pomimo odczuwalnej -10 jestem zadowolona
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:51, 19 lis 2022

Do góry

Z góry dziękuję za pomoc przy identyfikacji drzewa - zdjęcie z dziś, Belgia więc cieplej, a ono czerwone i pełne liści. Zielone liście to te od dołu korony. Zdjęcie w deszczowy wieczór.

Ogród z koniczynką 19:18, 19 lis 2022

Do góry
Wczoraj wieczorem...

A to dzisiaj w południe...śniegu 21cm...tuje i świerki pod ciężkimi czapami...
Rodzaje donic 18:57, 19 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Drodzy Forumowicze, przemierzając Dolomity, w jednej z miejscowości spotkałam się z takimi oto donicami. Czy ktoś spotkał się z takim materiałem? Od dwóch lat szukam donic "idealnych" na taras i przed dom, te właśnie takie są, ale... kto produkuje coś takiego? Czy ktoś coś słyszał?

Nie wiem, czy dalej jesteś zainteresowana odpowiedzią, ale wyglądają na wykonane ze stali corten. Mam takie donice i dodatkowo obrzeża rabat z tego materiału - nie jest tanio, ale wyglądają wspaniale. Polecam witrynę cortena.pl - donice i nie tylko.
Pozdrawiam
Zieleń, drewno i antracyt 18:30, 19 lis 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Dziewczyny, super się było z Wami zobaczyć
Żałuję, że niektórym pkp pokrzyżowało plany (no chyba, że Sylwia dotarła już po moim wyjściu).
Łucjo, mam nadzieję, że z Tobą również uda się następnym razem.

Planowałam naciąć (po powrocie do domu) gałązek tui na nowy wianek, ale zaskoczył mnie pierwszy śnieg

Taki też ładnie wygląda
Ogród w dolinie 18:29, 19 lis 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Mimo tego, że bardzo mi się podobają takie widoki, to śnieg mógłby już nie padać tej zimy . Był? Był. I wystarczy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies