Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:02, 14 kwi 2012

Do góry
Kochani włosy, włosami, przyrostry - przyrostami, a ja byłam dziś na giełdzie kwiatowej i zakupiłam coś. Mam dziś po południu studentów z kursu Creatora, będziemy oceniać chyba straty po zimie, bo nie wiem o czym o tej porze mądrze coś powiedzieć, No i co robimy w ogrodzie wiosną.

17 dużych hortensji

Dwa wielkie bukietu fajnych tulipanów- pokarbowanych

10 granatowych hiacyntów

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:54, 14 kwi 2012

Do góry
Co do ilości to nie powiem, bo sypię na oko Niestety nie ważę i nie patrzę.
Zacznij od najmniejszej dawki.

Piotrullo, koniecznie załóż swój wątek i wklej zdjęcia, wtedy będzie łatwiej się odnieść.

Ja mam równie "zatrważającą" powierzchnię

Mówimy sobie po imieniu na Forum

Odnośnie wertykulacji odpowiedziałam powyżej.
Keukenhof Holandia 23:59, 13 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tulipanowe pola, powierzchnią znacznie przekraczające przeciętne areały statystycznego Holendra jest pan Królik w Chrzypsku Wielkim, rozmawialiśmy z nim o tym właśnie w czasie zeszłorocznej wizyty.
W maju są dni otwarte i można te pola zobaczyć.

Ale rzepak też jest

https://www.ogrodowisko.pl/watek/610-tulipany-witaja-dni-otwartych-drzwi-w-gospodarstwie-produkujacym-tulipany?page=3

kiedyś się wybiorę, o ile ta szkółka dostępna jest zwykłym zjadaczom chleba...Chrzypsko Wielkie...jaka cudna nazwa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:56, 13 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kup trawę do regeneracji. Są takie.

Dobrze Danusiu, będę jutro sprawdzać dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:54, 13 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest na Baletowej w W-wie po 35 zł. A wysyłkowo nie kupuję.

A tu nie było ofert kupna

http://allegro.pl/ostrokrzew-karbowanolistny-golden-gem-30cm-c3-n-i2099732650.html

O masz... a jak sprawdzałam to nie było
Poczekam może znów wystawią.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:28, 13 kwi 2012

Do góry
Danusiu - cudne zdjęcia - ale jeszcze dwa, trzy tygodnie - na zawsze pozostanie mi w pamięci zdjęcie jeszcze ze starej strony gardenarium frontu kipiącego w świeżych przyrostach wszystkiego - takie ogrodowe BUUUUUUM
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:22, 13 kwi 2012

Do góry
Jest na Baletowej w W-wie po 35 zł. A wysyłkowo nie kupuję.

A tu nie było ofert kupna

http://allegro.pl/ostrokrzew-karbowanolistny-golden-gem-30cm-c3-n-i2099732650.html
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:14, 13 kwi 2012

Do góry
Kup trawę do regeneracji. Są takie.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:10, 13 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Zamiast ostrokrzewu lepsza będzie trzmielina Emerald'n Gold, tylko trzeba ją nisko po ziemi ciąć, żeby rozłaziła się płasko. Nie żałować.

Tojeść będzie zimą brzydka, bo brązowieje, ale za to w pełni lata jest żółciutka bardzo.

Polecam trzmielinę, bo zimozielona.

Tojeść Aurea latem

Zimą

Dzięki Danuś - chyba faktycznie zdecyduję sie na Emerald Gold, tylko powiedz kiedy można ja ciąć i w jakich odległościach sadzić.

Trzmielinę tnie się wiosną - ale późniejszą, bo teraz już rośnie. Odległości? zależy jakiej wielkości krzaczki Jeśli chcesz od razu mieć efekt to posadź gęsto - żeby już się stykały, jak mniejsze krzaczki to co 30-40cm?

To i ja się podepnę pod trzmielinę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:46, 13 kwi 2012

Do góry
grygielek napisał(a)

Zamiast ostrokrzewu lepsza będzie trzmielina Emerald'n Gold, tylko trzeba ją nisko po ziemi ciąć, żeby rozłaziła się płasko. Nie żałować.

Tojeść będzie zimą brzydka, bo brązowieje, ale za to w pełni lata jest żółciutka bardzo.

Tojeść Aurea latem

Zimą

Dzięki Danuś - chyba faktycznie zdecyduję sie na Emerald Gold, tylko powiedz kiedy można ja ciąć i w jakich odległościach sadzić.

Trzmielinę tnie się wiosną - ale późniejszą, bo teraz już rośnie. Odległości? zależy jakiej wielkości krzaczki Jeśli chcesz od razu mieć efekt to posadź gęsto - żeby już się stykały, jak mniejsze krzaczki to co 30-40cm?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:44, 13 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tojeść Aurea latem

Zimą

Kaloszki i inne butki ogrodowe 21:28, 13 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo szykowne, ciągle mam niedosyt nowych modeli, wklejajcie więcej

Normalnie po kulkach, hortensjach i żurawkach mamy nowego fioła na Ogrodowisku...... kaloszki ....... hihihihi......
Wiąz polny " Variegata" 21:02, 13 kwi 2012

Do góry
On ma dziwny układ gałęzi, jakby ości rybie, do formowania nie za bardzo. Ostre kąty w stosunku do pnia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:01, 13 kwi 2012

Do góry
Kanciki w ładnej trawie, a nie takiej wygryzionej pozimowej

I kuleczki pokrywające się nowymi, jasnymi przyrostami

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:00, 13 kwi 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:00, 13 kwi 2012

Do góry
Marzą mi się już ciepłe dni i żeby roślinki kipiały

Wiąz polny " Variegata" 20:56, 13 kwi 2012

Do góry
moni napisał(a)
osiagnie pewnie 6m jak będzie duży czy więcej?

Mój już sięga drutów elektrycznych. Obcięłam w tym roku strategiczną gałąź.
Wiąz polny " Variegata" 20:38, 13 kwi 2012

Do góry
Tak się składa, że mam go w swoim ogrodzie Niedaleko zielonego dachu. Jest bardzo ładny, ale nie aż tak biały jakby się wydawało, że może być.
Kaloszki i inne butki ogrodowe 20:33, 13 kwi 2012

Do góry
Ewa napisał(a)

Dziś obchód robiłam w nowych kaloszkach

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:31, 13 kwi 2012

Do góry
Linka napisał(a)
Danuś potrzebuję na szybko pomocy. Wyszłam dziś zająć się trawnikiem ale jego wygląd mnie przerósł. Porażka. Mnóstwo chwastów, nie wiem co dokładnie, ale wygląda jak gruba, twarda trawa, trochę jak perz, rośnie głównie kępami i rozprzestrzenia się. Próbowałam to wycinać, wykopywać. Praca z wiatrakami - za duża powierzchnia, zresztą nie wiem, czy nie będzie odrastać mimo usunięcia.

Po "przeplewieniu" kilku metrów kwadratowych więcej tej trawnika brakuje niż jest. Dodatkowo trawnik zamszony mocno i wystepują inny chwasty Podjęliśmy wobec tego z M decyzję - raczej likwidacja całości i siew ponowny.
Dlatego moje pytanie brzmi - jak to najlepiej i najszybciej zrobić? Zdaję sobie sprawę, że konieczny oprysk całości, tylko co dalej i w jakim czasie od oprysku? Nie wiem może masz inny pomysł? Foto u mnie.
Proszę poratuj

Twoje plany są słuszne. Ta niepożądana trawa też jest jednoliścienna i selektywny herbicyd nie działa.
Trzeba cały trawnik opryskać Roundupem ochraniając jednocześnie rośliny obok i robiąc to w dzień bezwietrzny i bez opadów.

Jak wszystko zżółknie po około 3 tyg. trzeba to wszystko przegryźć glebogryzarką, albo przekopać i wyrównać pod nowy trawnik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies