Danusiu....jest to kolejna osoba którą poznaję dzięki Ogrodzowisku....... tu jest naprawdę zbiór tak wspaniałych ludzi, że aż wydaje się to niemożliwe i nierealne..... Pozytywnie zakręcona ekipa
To jutro ogladamy kolejne spotkania
To trudna sprawa, wiercić dziury do piasku i wypełniać je żwirem.
Ogród będzie cierpiał.
A co pod gliną?
Jeśli piasek to:
Humus zebrać, część gliny wywieźć, uformować ze spadkami, resztę wymieszać z piaskiem, dokupić ziemi, nawieźć, założyć drenaż.
Inaczej ogród nie będzie rósł.
Jutro może się dużo dziać. Będzie spotkanie z Rysiem (Richie) no i Ana przyjeżdża i odwiedzi Anulę, a przy okazji i mnie Cieszę się bardzo, a może Rysia uda się namówić na małe co nieco
A nie można tej skarpy nieco złagodzić? albo zabudować murkiem.
Można tam posadzić płożącą trzmielinę E. fortunei Emerald'n Gold lub irgę Ursynów, a nawet hortensje bukietowe - szpaler.
Ciurkadełko na tej rabacie jak najbardziej się zmieści i będzie pasowało.
Możesz więcej kulek posadzić i dodaj bukszpanowe a nawet z żółtego bukszpanu.
Dodaj także konwalnik i coś dla kontrastu, może Hakonechloa macra "Aureola" ? rabata będzie "zawadiacka" hehe
Długość kwitnienia magnolii zależy w dużym stopniu od pogody. Jak ciepło "wybucha" nagle to magnolia kwitnie bardzo krótko i odmiana nie ma tu dużego znaczenia.
Magnolie o mniejszych kwiatach np. M. stellata (m. gwiaździsta) kwitnie dłużej bo ma więcej kwiatów.
Muszę się jej przyjrzeć (S.Dollar) Danusiu, żurawki zróżnicuję - już mam zamówione dwie odmiany m.in. czarną Obsidian - bardzo mi się podoba ta odmiana. Jest chyba mało popularna, a taka ciekawa.
Jestem także za formowaniem drzew, palmeta i inne sposoby prowadzenia drzew owocowych to stara sztuka ogrodnicza (od czasów średniowecza) i nie ma w tym nic krzywdzącego rośliny, wszak same włażą czasem w różne szpary i zakamarki i gałązki się wyginają także - i to w całkiem naturalny sposób. Popieram wszelkie formowanie.
Zrób Safoya takie coś. U nas w zeszłym roku były płaskie grusze i jabłonie.