Wertykulację pełną i rzeczywiście dwukrotną wzdłuż i wszerz robimy na co najmniej dwuletnim trawniku. Jak się uprzesz i trawnik jest jednoroczny, ale dość gęsty - to też zrobisz i nikt nikogo tutaj z tego powodu nie będzie ścigał. Chcesz? to rób.
Czy to nie za wcześnie? Nie wiem, może za wcześnie, ale jak wygląda trawnik nie pokazałeś, a ja go nie widziałam, więc nie mogę się na 100% wypowiedzieć.
Albo - zrobisz po prostu wertykulację płycej ustawione noże
Masz tutaj 150 stron wątku, pooglądaj zdjęcia. Ale dla pewności, żeby krócej było, poczytaj te artykuły i pooglądaj zdjęcia
Danusiu Kochana Jesteś jedyną osobą ,na której krytykę tak niecierpliwie czekam i która mnie tak uszczęśliwia
W kwestii podokiennej mam już jasność. Będzie sama hakonechloa bez konwalnika
Jeżeli chodzi o taras to wróciłam do mojego pierwszego postu na tym forum 3 lata temu, kiedy to chciałam jedną rabatkę z Wami uzgodnić a Wy zrewolucjonizowałyście mój ogród Chwała Wam za to!
Tu jest podobnie . Przy okazji rabaty podokiennej dowiaduje się ,że wiszące kwiaty są passe ( naprawdę nie wiedziałam ) i lampy mojego pomysłu wkomponowane w taras również. A ja byłam taka dumna ze swojego pomysłu
W kwestii kwiatów nie ma problemu, będą w stojących donicach.
Docelowo pomysł z donicami podświetlonymi od dołu bardzo mi się podoba ale musze odczekać chwilkę, jeszcze taras dobrze nie wysechł ja już będę wymyślać zmiany. W końcu się Emuś zbuntuje
Ale zrobię jak radzisz I będę miała gdzie włożyć surfinie, które wisieć nie powinny
Raz jeszcze serdecznie Ci dziękuje !! Jesteś najlepsza i niezastąpiona
Amistad - dziewczyny - zamówicie na giełdzie kwiatowej, oni sprowadzają z Holandii o mogą dla Was zamówić. U nas jest bez problemu, ja zawsze sadzę, co roku.
Domek i to zdjęcie powyżej - po prostu przepiękne.
Najbardziej zachowawcza propozycja do tego co już jest.
Tam, gdzie najbardziej uciążliwe sąsiedztwo posadź żywopłoty, pnącza na płoty, domy pozasłaniaj drzewami o kolorowych liściach. Nie idź w zbyt dużą różnorodność, raczej ogranicz gatunki a sadź np. po 3 jednakowe drzewka. Przymierzaj drzewa czy posadzone w danym miejscu, będą zasłaniały. Gdy skorygujesz położenie - sadź.
Ja na razie tnę to, co wyłożyło się na trawnik, reszta czeka, bo rośliny cebulowe mają za małe kły i ich nie widać, mogę podeptać i dlatego ja czekam z resztą do marca. Jest zbyt mokro.
Czy ciąć? nie wiem, ale moim zdaniem niech każdy robi co uważa. I w zależności od pogody oraz od stanu gleby. Na gliniastej raczej nie da się, na piaskach jest sucho.
Gleba ogrzana bardziej. Generalnie nie ma co się spieszyć. Zdążymy.
Pokaż jego zdjęcie.
Trzeba wyprowadzić przewodnik z kuli i przywiązać do kija, prowadzić na odpowiednią wysokość i potem przyciąć, żeby się rozgałęziło w kulę kolejną.
Jeszcze myślałam zamiast trzmieliny o berberysie kolumnowym ale czy na północnym stanowisku da radę? I z czym go połączyć... Tam jest jednak wąsko ok. 60cm ;( no ale muszę tam coś posadzić bo oszaleje z tymi kamieniami. Mój M ma obsesję na wysypywaniu rabat kamykami a ja staram się je umiejętnie zakryć