Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:07, 15 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ważne jakie liście ma trzmielina, są różne kolory. Czy biało-zielony, czy żółto-zielony? a może jeszcze inny. Jaka odmiana tej trzmieliny, to nie jest oczywiste

Danusiu, za nimi jest zielony szpaler z tuj ja myślałam o biało zielonej bo ta bardziej mi się podoba. Chociaż pewnie ta żółta będzie bardziej widoczna...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:59, 15 lut 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:59, 15 lut 2020

Do góry
Pachną hiacynty

Kwitną oczary, śliczny zapach

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:57, 15 lut 2020

Do góry
Wywiozłam kilka taczek

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:56, 15 lut 2020

Do góry
Zaczęłam ciąć to i owo. Głównie molinie, bo leżą. Pociachałam rabatę egzotyczną. Linarie, montbrecje, lwie paszcze (zachowują się jak byliny, mają normalnie przyrosty). Usunęłam pozostałości po begoniach. Phormium ma się doskonale.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:55, 15 lut 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:53, 15 lut 2020

Do góry

Hiacynty 'Blue Star"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:52, 15 lut 2020

Do góry

U nas już wiosna!

Choinki zostały na razie bez ozdób, "robią" wielką masę zieleni. Na razie. Bo nie mam siły przytargać największych donic z namiotu. No i jest strach, że kordyliny zmarzną na zewnątrz.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:48, 15 lut 2020

Do góry
Zamiast tych lamp (skoro są tutaj dziury w tarasie) zrobiłabym tam małe reflektorki lub lampki z szybką (tzw. najazdowe), a na tych dziurach postawiła super wysokie donice, lampki będą je dyskretnie podświetlaćOt co.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:47, 15 lut 2020

Do góry
DorKa napisał(a)

Dziękuję Danusiu czyli konwalinka też nie dawać ?

A ta kula to lampa i są ich dwie

Kosze wiszące zlikwiduj, są że tak powiem delikatnie - nie na czasie tutaj
Postaw donice, ale większe, dużo większe z bardzo wypasionymi kompozycjami. Zainwestuj w to.

Te białe kamienie zlikwiduj, może uda się tam trawki wsadzić albo turzyce? Zobacz, będzie dużo lepiej. W sumie te lampy tutaj akurat taki kształt nie za bardzo ma zastosowanie, dużo lepiej by wyglądały w rabacie wśród roślin.

Tutaj strasznie mnie to kłuje, i te kamienie

Konwalnik (nie konwalik!!!) nie, jeśli Hakonechloa na brzegu to bez konwalnika, bo go trawa zakryje.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:39, 15 lut 2020

Do góry
aniaod napisał(a)
Dziewczyny a co posadzić na wąskim pasku ok. 60cm od strony polnocnej? Zaraz w tle szpaler zielony z tuj.
Myślałam o trzmieline na pniu podsadzona żurawką albo funkią... Jeśli tak to jaka zurawka byłaby najciekawsza do tej trzmieliny

Ważne jakie liście ma trzmielina, są różne kolory. Czy biało-zielony, czy żółto-zielony? a może jeszcze inny. Jaka odmiana tej trzmieliny, to nie jest oczywiste
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:52, 14 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeden miłorząb najlepiej zrób wyżej, ten co ma tło ścianę między oknami, lepiej to będzie wyglądało Nabierze dynamizmu i piętrowo będą korony a nie w jednej linii.
Mało kto o tym wie

Biała kula w białych !!! kamieniach bije po oczach, mnie to bardzo np. razi. Może tutaj postaw donice nawet dwie, ta kula nie pasuje.

Dziękuję Danusiu czyli konwalinka też nie dawać ?

A ta kula to lampa i są ich dwie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 14 lut 2020

Do góry
DorKa napisał(a)
Przenoszę z mojego wątku tutaj prośbę o pomoc przy rabacie podokiennej.
Proszę zerknijcie czy taki układ ma sens :

legenda:
kulki na pniu - miłorząb mariken
trawy -Morning light
białe -hortensja Bobo
czarne-konwaklnik
zielone -carex evergold
kulki -bukszpan lub inne w otoczeniu hakone

Będę Wam ogromnie wdzięczna za sugestie, zmiany i uwagi

Jeden miłorząb najlepiej zrób wyżej, ten co ma tło ścianę między oknami, lepiej to będzie wyglądało Nabierze dynamizmu i piętrowo będą korony a nie w jednej linii.
Mało kto o tym wie

Biała kula w białych !!! kamieniach bije po oczach, mnie to bardzo np. razi. Może tutaj postaw donice nawet dwie, ta kula nie pasuje.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:40, 14 lut 2020

Do góry
Kloc napisał(a)
O jejku, dziekuje. Nie wpadlabym na to, zeby polaczyc ten boczny ogrodek. A te fioletowe piekne kropeczki to konkretne kewy? Na koncu jest podzielona sciana na fioletowa i zielona. Wizualnie super to wyglada ale z czego tak moglabym zrobic? Dziekuje pani Danusiu za bezinteresowna pomoc.

Hortensja Vanille Fraise lub pęcherznica 'Lady in Red', lub wajgela 'Black Minor'.

Fioletowy żywopłot - buk Atropunicea formowany.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:38, 14 lut 2020

Do góry
DorKa napisał(a)

Podbudowałaś mnie Kasia Dzięki!
Masz rację ,że to nie jest tania impreza. Mam w koszyku na all po 22 zł za sadzonkę C2.
Żeby było go widać to przynajmniej 10 sztuk potrzeba ( tak myślę ) .
Ale jeżeli warto to wydam
A jeżeli nie konwalnik to musze coś innego dodać tylko co ?

Nic, hakone i tak wejdzie w trawnik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:37, 14 lut 2020

Do góry
aniaod napisał(a)
Danusiu, czy łączysz róże z cisami?

Raczej nie, przynajmniej nie [przypominam sobie. Tylko z cisami, ale jakimi cisami, żywopłot? - to wtedy tak.
Znaczy same róże i cisy topiary? Nieścisłe pytanie, zbyt ogólne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:31, 13 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czyli zostajemy po staremu. No i dobrze.

Danusiu, no bo jak człowiek się przyzwyczai do dobrego to po co ma zmieniać? My jesteśmy jak ten wzorzec Sevres, nie będzie nam NASA psuła przecież wizerunku Ja byłam Panna wrześniowa i dobrze mi z tym
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:27, 13 lut 2020

Do góry
Czyli zostajemy po staremu. No i dobrze.
Zbiornik na deszczówkę 07:28, 13 lut 2020

Do góry
Zbadaj wodę z takiego zbiornika w specjalnej stacji i wszystkiego się dowiesz. Co woda zawiera itd. jakie ma parametry.

Na takiej podstawie nie jestem w stanie wiedzieć, czy zbiornik się wyczyścił czy nie.

Gdyby chodziło o podlewanie warzywnika, byłoby to kluczowe, bo woda musi być "zdrowa", a do podlewania trawnika chyba raczej wystarczy wiedzieć, czy woda nie cuchnie, bo wtedy chodząc po ogrodzie czułbyś się niekomfortowo.

Jednak dla pewności oddałabym próbkę wody do badania i będzie wszystko wiadomo. To kosztuje chyba 650 zł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:18, 13 lut 2020

Do góry
Niwaki tak, ale spłaszczona kula - nie, bo musisz radykalnie ściąć wierzchołek i będzie stare, gołe drewno.. Gdyby to robić od początku to tak, ale teraz bym nie radziła jednak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies