Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród Małej Mi 2017 15:15, 11 maj 2017

Do góry
rozumiem Cię dobrze. Szlag potrafi trafić.
Ja tej wiosny biegam a agro, doniczkami, szmatami, nawet workami foliowymi i nakrywam. Ogród wygląda jak śmietnik, ale wiem że jak mi zmrozi rośliny, to i mnie czarna rozpacz ogarnie.
Akant przetrwał pod doniczką, hosty u mnie dopiero w kłach, to tez pod doniczkę wlazły.
Biedna moja Ty,kochana
Przerwa na kawę... 07:36, 11 maj 2017

Do góry
Magnolia, którą zawsze uważałam za Susan a teraz mam poważne wątpliwości. Za jasne kwiaty ma od początku. Jest prosta, taka strzelista. Bardziej mi na Betty to wygląda. W tym roku bardzo marnie kwitnie. Chyba w ubiegłym za mało nawozu dostała.
Skąpana w słońcu 22:38, 10 maj 2017

Do góry
AgnieszkaW, Agnieszko, smardze przyrządziłam tak;
Zmieliłam filet z kurczaka + bułka tarta + jajko i przyprawy sól i pieprz. Tym nadziałam dobrze umyte i wysuszone smardze. Ogonki sa niejadalne bo twarde i gumowe. Włożyłam do garnka, zalałam śmietanką 30%, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, posoliłam i tak je ugotowałam. Pod koniec dodałam koperek i zawiesinę z mąki. Wszystkim bardzo smakowały. W tamtym roku robiłam smażone z jajkami, ale lepiej smakowały mi w tegorocznej potrawie.
Ta magnolia to Yellow Bird. U mnie magnolie raczej źle rosną. Miałam 7 i zostały mi 4, które już mnie denerwują. Tylko ta żółta kwitnie, inne przemarzają. Jak tak dalej będzie to wymienię je na rajskie jabłonie, przynajmniej ptaki będą miały pożywienie.

W oflisowym ogrodzie 22:25, 10 maj 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Kamciu, ale pięknie . Nowe azalki śliczne i w fajnym miejscu magnolię posadziłaś . Lubię te kamyki na rabatach, wyglądają bardzo naturalnie . Też mam taką starą, kamionkową beczkę . Buziole .

Kasiu magnolia stała w tym miejscu tydzień czasu, przyzwyczajałam się do jej widoku Nie byłam pewna czy to dobre miejsce
Ogród z uśmiechem 21:45, 10 maj 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Asia, nie zgadzam się, gdyby nie okrycie, dzisiaj nie mialabym połowy ogrodu. Na pewno ani róże ani powojniki, i bylinach, klonach nie wspomnę
Tulipanowiec, grujeczniki to jednak wrażliwe rośliny, poza tym u mnie nie ma jeszcze oslony przed mroźnym wiatrem i to chyba jest największy problem. Magnolia nawet kwiatów nie straciła dzieki okryciu.

No to pewnie większy mróz był u Ciebie. U mnie chyba tym razem aż tak źle nie było.
Ogród, mydło i powidło. 20:01, 10 maj 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
"Na pamiątkę" zabrzmiało bardzo smutno...jak po nocce?

Na szczęście nie ma dużych uszkodzeń , magnolia dostała po ledwo rozwijających się liściach i Rodgersja podobnie no i wczoraj powojnik a reszta się podniosła bo rano główki były pochylone . Ranne widoki:

mira napisał(a)
Tez robiłam zdjęcia pamiątkowe ale nie wiem jak jest mrozik byl

Pozdrawiam

Mam nadzieję że i u Ciebie nie ma dużych strat

gobasia napisał(a)

dziewczyny ale ja ostatnia pierdoła jestem...miałam ze 3 wiadra 10l albo i więcej takich drobnych wiórkow z racic (krówki mialy robiony pedicure na kopytach i ja tego nie wykorzystałam tylko wyrzuciliśmy na pryzmę z obornikiem ale jak będą następne to już taka głupia nie bedęP

Basiu a my tu słoną kasę za takie rarytasy płacimy , syp na rabaty .
Lilia od Ciebie tak ostatnio nocuje - mam nadzieję, że dziś już ostatni raz
Ogród z uśmiechem 17:59, 10 maj 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja uważam ,że to okrywanie nic nie daje. Czy okryte, czy nie efekt ten sam. Nic nie okrywałam. Rano jak spojrzałam na moją jabłonkę Ola to żal ściskał. Liście i kwiaty oklapnięte. To samo inne roślinki,tulipany leżały,kwiatki lilaków oklapłe. Teraz wszystko wróciło do normy i śladu nie widać. Mróz był pewnie spory bo o 7 rano było jeszcze -1. Nie sprawdzałam w nocy bo nie będę się stresować czymś na co i tak nie mam wpływu. Róże i powojniki też bez śladów.

Asia, nie zgadzam się, gdyby nie okrycie, dzisiaj nie mialabym połowy ogrodu. Na pewno ani róże ani powojniki, i bylinach, klonach nie wspomnę
Tulipanowiec, grujeczniki to jednak wrażliwe rośliny, poza tym u mnie nie ma jeszcze oslony przed mroźnym wiatrem i to chyba jest największy problem. Magnolia nawet kwiatów nie straciła dzieki okryciu.
Ptasi gaj 16:35, 10 maj 2017

Do góry
Będąc na spacerze przy kościele kwitną żółto kremowa magnolia.

Ogród z uśmiechem 15:32, 10 maj 2017

Do góry
Rano okazalo się, że:

- tulipanowiec nie ma juz liści
- grujeczniki mimo okrycia: pendula wygląda marnie, ten normalny pół na pół
- magnolia, klony może będzie OK, trochę są oklapnięte
- róże chyba dobrze, powojniki reż
- byliny pod doniczkami wyglądaja dobrze, jarzmianki chyba też
- trawy ? jeszcze nie wiem
- krzewuszki, pęcherznice są pozwijane trochę ale może nic im nie będzie
- liliowce trochę zmrożone

reszta nie wiem

To tulipanowiec i grujeczniki - one najgorzej "( buuu
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:49, 10 maj 2017

Do góry
Ej to całkiem możliwie było.
Magnolia i tak już kończyłaby kwitnienia.
Serduszka też.
Ważne że hosty żyją U będą zdobiły ogród do jesieni
Ogród Eli 09:50, 10 maj 2017

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
Olga, Gosia dzięki niestety wczorajsze widoczki już nie aktualne ...- 4 załatwiło sprawę trudno...taki mamy klimat
za to ( choć to male pocieszeni ) dziś piękne słoneczko

Nie przejmuj się - natura szybko się regeneruje.

W święta wielkanocne przemarzła mi kwitnąca magnolia - teraz kwitnie od nowa.

U mnie było -2. Jak wrócę z pracy to zobaczę czy wszystko ok.

Gożdzikowa - wiejski ogród 08:54, 10 maj 2017

Do góry
No i ...chyba nie będzie tak żle

tak to wyglądało o 8 rano

Te w pąkach staly na baczność
migdałek sama nie wiem ...no i jeszcze lilie i hosty,trzeba czekać

magnolia stracila kwiaty bo brązowe

Nasz przydomowy ogródek 07:30, 10 maj 2017

Do góry
Mirelko widzę że pomału też się robi bania. W tym sezonie dam jej jeszcze spokój bo te rośliny są delikatne i lubią złapać przędziorka ze względu na duże zagęszczenie gałązek. Tak pamiętam Twoje rozgoryczenie i super że nowa jest zdrowa.
Z Nany tez się robi niezła bania.

Drzewiasta i begonie pod pierzyną dziś nocowały a magnolia troszkę po "uszach" dostała.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:58, 09 maj 2017

Do góry
Mira104 napisał(a)
Aniu u mnie zimno w pierony, na szczęście nie pada deszcz. Dziękuję przepis doszedł i na pewno wypróbuję Z tego co patrzyłam, to inni np. na Suwalszczyźnie, to śnieg mają, no masakra.

to prawda,Zimnica straszna.
U mnie śniegu nie było.Ale powietrze mroźne . brrr.
Ok, dwa razy pisałam ten przepis,Jeden gdzieś gotowy wyleciał.
Magnolia Ann .Wszystkie Anie są ładne

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:44, 09 maj 2017

Do góry
witam
posiadam działkę i mam posadzone tuje szmaragd a przed nimi około 1,50 metra krzewy (rododendron, hibiskus, magnolia i azalia) tak pomyślałam ze miedzy nimi posadzić jeszcze jakieś roślinki ale nie wiem co tam by się dobrze komponowało może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł. Dziękuję za rade i czekam na podpowiedz oraz sugestie jak to mozna zagospodarować
Skąpana w słońcu 19:02, 09 maj 2017

Do góry
Ewo, smardze wyglądają smakowicie, poproszę o przepis. O Bonikach odpisałam u mnie, fajne różane zakupy poczyniłaś, a tulipany masz bardzo ładne, u mnie te dwu-trzy-letnie jakoś się straciły, niewiele zostało...

Ps Co to za magnolia, która dopiero teraz pokazuje pąki?
Madżenie ogrodnika sezon 2017 11:41, 09 maj 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ale mam nerwa na odkurzacz!!

nie patrze na żwirek, magnolia przyciąga wzrok
Zielonym do góry... :) 10:33, 09 maj 2017

Do góry
tak, zawilec
Zielonym do góry... :) 08:11, 09 maj 2017

Do góry
wg mnie jest tak jak pisze Danusia. Pryskaj!
Ogród niby nowoczesny ale... 21:46, 08 maj 2017

Do góry

czosnki katarawskie

Magnolia powoli otwiera pąki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies