Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Małymi kroczkami do celu... 18:09, 25 maj 2017

Do góry
Dziewczyny coś mi ptaszki dzisiaj śpiewały,że mam dostać od dzieciaczkow na dzień mamy róże szczepiona na pniu po pierwsze będę musiała solidnie na nia miejsce znaleźć, no ale przecież nie powiem, że nie mam miejsca a po drugie jak w ogóle jest z zimowaniem takiej róży? Czy okryta agro zima nie przemarznie? Szkoda by było, w razie czego mąż ( pośrednik dzieci) powiedział, że może być jeszcze magnolia i sama nie wiem...
Madżenie ogrodnika sezon 2017 16:23, 25 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Asiu, tutaj naprawdę nikt nie próbuje umniejszać Twojej kreatywności, ani sugerować, że bezmyślnie podążasz za modą. W zasadzie to nawet nie wiem, w którym momencie dyskusja zeszła z tematu ChFSh na Twój ogródek

Marzenka bez oporów przyznaje, że jej graby to inspiracja Ulfa, ale czy to oznacza, że "powiela trendy"? Albo że "bezmyślnie podąża za modą"?
Oczywiście że nie, bo z wielu możliwości podpowiadanych przez projektantów wybrała tą, która najlepiej pasowała do niej, do jej ogrodu i efektu, który chciała otrzymać. Z kolei inne dziewczyny, zachwycając się ogrodem Marzenki, też chętniej wybiorą graby, i nawet nie muszą wiedzieć, że pierwotna inspiracja wyszła od takiego a nie innego projektanta i została pokazana na takiej wystawie. W ten sposób powstała moda na graby. To my, dokonując poszczególnych wyborów, decydujemy, czy coś jest modne czy nie. A zadaniem projektantów i wystaw typu ChFSh jest podsuwanie propozycji
i nowych pomysłów.

Marzenka w tegorocznej edycji żadnego ciekawego pomysłu dla siebie nie znalazła, a ja owszem: zastąpienie bukszpanów karłowatymi sosenkami w zestawieniu z bylinami bardzo mi się podoba.

Ale to już Magnolia u Agniechy w ogródku proponowała.

A graby z Oliwy?

Ogród z rzeźbą 16:13, 25 maj 2017

Do góry
Mirelka hmm, szczerze mówiąc nie przyszło mi to do głowy. Nie wiem jednak czy one by tam dały radę, na tym kole jest kiepska ziemia, piaseczek i na pewno jej tam nie wymienię, bo przecież magnolia w tym kole rośnie.

Aniu jeżeli pod hasłem "remonty" masz na myśli moją nową rabatę przytarasową, to jeszcze nie pokazywałam. Coś tam Wam pokażę po tym weekendzie, na razie tylko trawki ujawniłam

Gosia a to muszę sobie do Ciebie zajrzeć i go obejrzeć. Jezuuu, czasowo nie wyrabiam już, żeby zajrzeć wszędzie gdzie bym chciała!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:42, 25 maj 2017

Do góry
Witam, czy znajdzie się dobra dusza która pomoże mi w uporządkowaniu tej rabaty? Rok temu miałam jakiś plan i wizję ale chyba byłam jeszcze pod wpływem hormonów ciążowych bo teraz mam poczucie jakby mi rozum odjęło...

Jest tutaj jak widać 11(!) gatunków roślin, rabata ma 2x6m. dłuższym bokiem skierowana jest na pd-zach. Płot idzie na lini zachód-północ.

Rośnie: Jałowiec, magnolia suzan, RH, azalia japońska, lilak meyera, tawułka, thuje...

Zielony azyl pod Wrocławiem 11:31, 25 maj 2017

Do góry
Właśnie rozrysowałam obecny przed ogródek i spisalam rosliny... tzn ponumerowałam je bo nawet nie pamiętam co posadziłam...i wyszło mi 11 gatunków na powierzchni 4x7 m...obawiam się że jak na panujące tutaj zasady co najmniej o połowę za dużo
co wywalić? co przenieść? co dosadzić?

Poradzie proszę... i czy zrywać agrowłóknine jak już się wezmę za te przekopy?

ale chyba najpierw konieczna jest identyfikacja roślin...
1. jałowiec na pniu
2. magnolia suzan
3. lilak meyera
4.azalia japońska
5. RH
6. ............
7.................
8.berberys
9. tawuły
10............
11. thuja

Numer 6

Numer 7

numer 9
Zielony azyl pod Wrocławiem 10:03, 25 maj 2017

Do góry
Witajcie

Czytam ogrodowisko od 6 lat z przerwami na trójkę dzieci więc jakoś do tej pory nie przełożyło się to moje czytanie na działanie. Pora to zmienić.

Bardzo Was proszę o pomoc w przeorganizowaniu ogrodu. Na planie to, czego raczej nie zmienimy. Większość ogrodu to niestety patelnia o wymiarach 25x20m z podłożem gliniastym. W ogrodzie ze względu na dzieci (2, 4 i 6 lat) powinno znaleźć się miejsce na plac zabaw, trampolinę oraz basen na stelażu 6x4 m.

W tej chwili plac zabaw jest w centralnym miejscu dzięki czemu z każdego miejsca w domu widzę dzieci. Chciałabym jednak już zacząć tworzyć dzieciom "azyl" np poprzez przestawienie placu na bok i jakieś lekkie osłonięcie - zakładam że za kilka lat będą woleli mieć nieco więcej dyskrecji.

Fajnie byłoby mieć ognisko, ale czytając wątki zastanawiam się czy nie urządzić go w miejscu basenu poza sezonem? W lecie raczej ogniska palić nie będziemy

Poradźcie proszę:
1. jak rozplanować ogród
2. Co zrobić z przed ogródkiem zeby nie trzeba było codziennie pielić? - po dwóch latach od położenia agrowłokniny nie ma dnia bez chwasta...
3. jak zmienilibyście ten przed ogródek? jest tam obecnie: magnolia, 3 azalie japońskie, 1 rh, jałowiec na pniu, lilak mayera x2, płożące coś (nie pamiętam nazwy)

Chaos kontrolowany 23:02, 24 maj 2017

Do góry
Ruszyły dzielone trawiszcza. Czekam zwłaszcza na nowe seslerie, powoli się zbierają, zwłaszcza te, których królik nie upierdutał
Magnolia po przeprowadzce ledwo zipie, o dziwo czosnki kwitną 3 rok, na dodatek przesadzałam je w tym roku.
"Trawnik" czeka na zlitowanie.
Ogród do kwadratu 21:39, 23 maj 2017

Do góry
Przepiękna ta magnolia Genie szkoda, że mam taki mały ogródeczek i nic mi się już nie zmieści.
Na huśtawce miło płynie czas... 20:51, 23 maj 2017

Do góry
Magnolia wkopana.

Kolejne Rh pokazują pączki. A w tle naparstnica całkiem już spora.

W sadzie gęsto i zielono. Żywopłot do cięcia

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:59, 23 maj 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
kurcze, Gosia masakra z tymi myszami.
U mojej mamy to samo, wszytko żrą paskudy.

Piękne ujęcia.
Nie mogę się napatrzeć jak cudnie wydoroślał Wasz ogród

no wydoroślał bardzo drzewa podskoczyły.
a to ze ładny to dzięki twojemu smakowi i wyczuciu
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:58, 22 maj 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Kurcze Kasia, nie zauważyłam u Ciebie tyle bieli. Faktycznie ta magnolia ma piękne kwiaty i wieelkie liście
Oby pogoda dopisała

Pogoda wymodlona
A do tego w niedziele zakwitła moja piwonia drzewiasta No i nie wiem która ma bardziej okazałe kwiaty ..
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:27, 22 maj 2017

Do góry
kurcze, Gosia masakra z tymi myszami.
U mojej mamy to samo, wszytko żrą paskudy.

Piękne ujęcia.
Nie mogę się napatrzeć jak cudnie wydoroślał Wasz ogród
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:15, 22 maj 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Chyba i ja kupię ten karbid. Bo zima i nawet wiosenna zima to nic w porównaniu ze szkodami po nornicach/karczownikach.

Gosia, Marta - pięknie! Motywujecie, i to bardzo.
Magnolio, łany brunery i konwalii cudowne! W ilości siła. Moją brunerę podzieliłam na maksa. Będzie pod strzępiastokorym

brunnera, sam gatunek sieje się chętnie i potem jest jej dużo.
Ale najbardziej lubię jej duże liściory
Pod strzępiastokorym?- ładne połaczenie.
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 12:17, 22 maj 2017

Do góry
idziecie jak burza. Zapisuję wątek walecznych ludzi
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:29, 21 maj 2017

Do góry
U nas tez wczoraj bylo 27 piekna pogoda dzisiaj troche mniej ale cieplo i wietrznie.
Co mam zrobic tak sie w tym roku trafilo, ze pomarzlo u nie nawet orliki o bzach nie wspomne.
Ten tydzien ladnej pogody nadrobil duzo, ale jeszcze krzaki oslabione.
Magnolia zolta tez zmarzla.

Milus, ja sie ciesze, ze u ciebie taka uczta dla oczu.
Mój zielony świat 20:32, 21 maj 2017

Do góry
U mnie spotkanie tulipanowo-czosnkowe prawie prawie- bo rosną na różnych rabatach

Ale ta magnolia ma olbrzymie kwiaty Piękny okaz Ci rośnie Bardzo Lubię jak opowiadasz o swoim ogrodzie
Leśne Wzgórze 18:54, 21 maj 2017

Do góry
Śliczne widoczki pokazujesz, nawet magnolia Ci nie zmarzła, a te maleńkie kwiatki skalnicy jakie piękne. Pozdrówka Aniu.
Mój ogród pod górkę... 16:38, 21 maj 2017

Do góry
I tu mi też coś kwitnie

Magnolia Woodsman dalej dzielnie tłoczy kwiaty, ale w tych temperaturach niestety szybko więdną

Zaczynają tawułki

Heidi już nieźle napęczniała - w zasadzie wszystkie trzy sztuki
Ogród Małej Mi 2017 23:42, 20 maj 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Na szczęście mam RH ze 20, a może i 30 .. to kilka kwitnie jak bozia przykazała Za to inne .. zupełnie po diabelsku.. nic a nic.. i nie zakwitną.. za rok, bo krzewy żyją.. tak jak i Yelow.. wypuściła 3 kwiatki.. i jeszcze zero liści.. ale żyje.. za rok da czadu.... teraz odpoczywa..
Cięłam wisterie (glicynie) i tak sobie myślałam, że poprzednie lata teraz była gwiazdą ogrodu.. z drugiej strony cieszę się, że żyją.. obydwie
Piękna magnolia... gwiazda.. grrr ale co mamy zrobić.. sorki taki mamy klimat

Za to NIgra trochę straciła kwaitów, ale że kwitnie ostatnia to nawet cieszy I azalia pełna.. z tych niskich nie przemarzła Będą kwiaty

takie anomalia pogodowe...
u mnie jeszcze kilka roslin walczy o zycie, ale mam nadzieje ze dobrze sie to skonczy
Ogród Małej Mi 2017 23:38, 20 maj 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Wszystko zaś w XXL .... i tropiki ...co ja mam pokazać jak na Twój ogród patrze ? Jeden kwiatek na rh? Śmiech

Całuski dla maluchów

Na szczęście mam RH ze 20, a może i 30 .. to kilka kwitnie jak bozia przykazała Za to inne .. zupełnie po diabelsku.. nic a nic.. i nie zakwitną.. za rok, bo krzewy żyją.. tak jak i Yelow.. wypuściła 3 kwiatki.. i jeszcze zero liści.. ale żyje.. za rok da czadu.... teraz odpoczywa..
Cięłam wisterie (glicynie) i tak sobie myślałam, że poprzednie lata teraz była gwiazdą ogrodu.. z drugiej strony cieszę się, że żyją.. obydwie
Piękna magnolia... gwiazda.. grrr ale co mamy zrobić.. sorki taki mamy klimat

Za to NIgra trochę straciła kwaitów, ale że kwitnie ostatnia to nawet cieszy I azalia pełna.. z tych niskich nie przemarzła Będą kwiaty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies