No i jeszcze news z ostatniej chwili - pierwsza wizyta w „szmaragdowym” psiapsiółki z Ogrodowiska….Krysia (Krys) wpadła na chwilkę do mnie…cudne bratki razem z nią przyjechały.
Bratki już rosną…posadziłam je na honorowym miejscu przy ciurkadełku (ciurkadełko jeszcze w garażu schowane)…ślicznie wyglądają…jakby z tego miejsca były. Dziękuję kochana Krysiu.
Dzisiaj był przepiękny ciepły dzień, zerwałam się rano za wcześnie, no bo to zmiana czasu, ale przynajmniej spokojnie wypiłam kawkę przed wyjazdem Nie mam dużo zdjęć aparat mi cosik nawala
Magnolia
zdjęcia nie za bardzo robiłam z okna po powrocie
Mówiłam, że dziś robię sobie wolne i tylko będę leżeć i pachnieć…..kłamałam
- w „mini sadzie” nawóz do krzewów owocowych rozsypany, zwiędłe, stare liście poziomek usunięte, kilka nowych krzaczków dosadzonych
- obrzeże z kostki brukowej wymagało poprawy to tu..to tam… - poprawione
- popracowałam jeszcze nad kancikami (bo wieczorem szpadelek musiałam pożyczyć koleżance…strasznie jej trawa zarasta obwódkę bukszpanową…niezawodny szpadelek na pewno coś poradzi)
- rabatka za domem przygotowania „na kwaśno” czeka na zasiedlenie
- no i jeszcze wlazłam na dach garażu, bo tam gdzieś dziura była i woda kapała – dach załatany jakąś czarną, gęstą mazią….to tak po babsku…a fachowo – prace naprawcze uszkodzonej powłoki pokrycia dachowego wykonane Abizolem G - plastyczną, gęstą masą bitumiczną wysoko modyfikowaną kauczukiem syntetycznym, zbrojoną włóknami. Znaczy się …dziura zapaćkana …kapać nie powinno….
Mini sad już cały zielony…porzeczki ruszyły ze zdwojoną siłą
poziomki już kwitną (a to przecież dopiero marzec)
Mam kilka zdjęc, ale czasu mało. Nie wiem ile mi się uda wstawić.
Mój tato skończył ciąć żywopłot z ałyczy. Przycięliśmy ze 40 cm poniżej cięcia sprzed dwóch lat, zobaczcie jak urosło. Teraz trzeba się rozprawić z badylami, a one paskudne, kłują wściekle
I teraz jest aleja do spacerowania, ale ptaszkom miejsc ubyło.
Byliśmy wczoraj w tym przepięknym ogrodzie, 7 milionów tulipanów jeszcze nie kwitnie, aktualnie kwitnące cebulowe to głównie narcyzy hiacenty, żonkile, cebulice i kończące kwitnienie iryski oraz krokusy. odmładzane/ cięte rododendrony
Zanim odpowiem na wpisy parę zdjęć
Ranek cudny był dziś
po kawce na tarasie porządków ciąg dalszy
denerwuje mnie ta juka w tym miejscu, muszę ją przesadzić
i skalniak
przed milinem rosną hortensje, zrobiłam miejsce na trawki
Dzisiaj podziałałam w ogrodzie, M dzielnie pomagał
Posadziłam 50 szałwi, na obwódkę, przed róże i powojniki
Dosadziłam powojniki bylinowe, z różami i szałwią będzie ładnie
Nikita, alez to pieknie zrobilas. Jestem pod wrazeniem. Blagam, przeslij na priv namiary na te szkolke z bukszpanami i ceny. Bylas kiedys w Dendrofarma w Boczkach k. Sieradza? Kiedys polecala ja pani z Wojslawic. Pamietasz moze? Przejezdzalam pare dni temu, ale wieczorem i nie zajrzalam. Na stronie intern. wszystko wyglada dobrze, ale nie podaja cen.
Widze, ze u Ciebie juz pieknie i wiosennie. Pozdrawiam i zycze milego tygodnia.
Aganiu ... Ja mam stałe dylematy czy siedzieć na forum i odwiedzać Ulubione Ogrodniczki I Ogrodników czy kopać i grzebać w ogródeczku ... Podziwiam wszystkich , którzy mają " dużo ".. bo ja mam " mało " i ledwo wyrabiam
Zaraz na pismo obrazkowe polecem , bo to jest to co tygryski lubią najbardziej
A domek z ptaszkiem ???... Echhh... Ma już chyba z 5 lat .. Ja bardzo lubi takie dziabągi , stąd jak gdzieś coś widzę to kupuję..w jakiś sklepach typu " hasie , szkło i beleco ".... Ten domek był właśnie w takim skle pie kupiony...
A teraz na przykład kupiłam kurę ... Kura czeka na kolejnego chętnego na wianek a w głowie kiełkują mi pomysły
Łyżeczka służy do porównania wielkości... ..a kura mało fotogeńiczna .. W rzeczywistości jest duuużoo piękniejsza