Na wstępie mam prośbę o pomoc w doborze roślin do donic przedstawionych na zdjęciu. Mają one osłaniać wiatę na drzewo i jednocześnie być ozdobą przy wyjściu z domu na taras i ogród.
Co do tego miejsca nie mam pojęcia jakie rośliny byłyby najlepsze. Wstępnie myślałem o jakiś pnączach.
Donice oczywiście zostaną odnowione, tzn pomalowane impregnatem
tutaj kawałek donicy z innego ujęcia, daszek wiaty zasłania całkowicie słońce
Reszta ujęcia, to murek oporowy, który powstaje na nowo i będzie wyższy od poziomy trawnika o jakieś 20 - 30 cm. Dodatkowo chciałbym wzdłuż niego wąską rabatę (ok 50 cm aby nie zabierać za dużo trawnika) na której np z bukszpanu utworzy się mały żywopłot i ewentualnie coś pod bukszpanem....czyżby to miały być żurawki ?
Niestety popatrzyłam dokładniej na ten mój fioletowy trawnik i nie jest to jednak bluszczyk kurdybanek ale jakiś chwaścior. Musimy się zabrać za zrobienie tego trawnika. Ale na razie sadzę, sadzę , kupuję i sadzę
Rabatka przed zmianą wyglądała tak
Kolejny etap jej realizacji to taki:
W wolnych jej miejscach będę jeszcze sadziła żurawki, trawy i może kilka host.
zerknij bardzo, bardzo proszę swoim wprawnym okiem
Czy te zielone kępy przed żółtymi dereniami to może być sadziec?
Próbuję rozłożyć tę kompozycję na części pierwsze i brakuje mi do kompletu tylko tej jednej rośliny.
Czy sadziec lub/dobrze znosi przycinanie?
Jak pielęgnować tę roślinę?
bardzo podoba mi się ten murek, jest bardzo elegancki, może zamist tej coniki i tujek dać stożek z bukszpanu i 3 kulki bukszpanowe różnej wielkości ? wiesz ja sama rozważam zaprojektowanie ogrodu przez Danusię, jeśli do jesieni nie ogarnę moich szalonych 10 arów może zimą będzie miała więcej czasu mam w głowie chaos, dużo roślin lubię,ale mój błąd to kupowanie pod wpływem emocji... Ogród Danusi jest dla mnie idealny, takie właśnie lubię, porządek, wszystko przemyślane , ma swoje miejsce... w swoim wątku również zamieściłam zdjęcia, i moje ewentualne wizje, ale odzew taki sobie... może cos się ruszy nowe na forum chyba nie mają lekko ale czekam cierpliwie
Danusiu bardzo podoba mi się hosta z ostatniego zdjęcia (biały środek, zielone obrzeża) jaka to odmiana ?? Mam u siebie w ogrodzie półcienisty zakątek i pasowałaby właśnie taka idealnie - dla rozświtlenia zamówiłam też taką kremową, jak Ty masz i chciałam ją połączyć właśnie z tą o białym środku
Witam Tess, oczywiście będę wdzięczny wszelkie podpowiedzi.
Witam ModraSowa, co do murku wyrazy uznania przekaże wykonawcy , tak masz rację będą jeszcze dwa murki z kamienia oraz schody, także już niebawem zapraszam na efekt finalny.
Karola, ale tą folię to chyba lepiej naciągnąć, co? Bo szyba jednak nie leży na dnie, więc roślinki mogą swobodnie wyrastać z ziemi, a tak je przydusisz. Z szybą powstaje coś jakby szklarenka - z boków osłonięte ziemią, od góry szybą, więc jest wilgotno i ciepło, a jednocześnie jasno. Z tymi korzonkami to ciekawa sprawa, bo ogórki się bardzo płytko korzenią, więc może rzeczywiście to niezły sposób na wzmocnienie roślin.