Witam, Ja popieram propozycje Danusi. Te świerki musisz traktować jako jedną bryłę, a od razu da Ci to osłonę i mocny punkt w nasadzeniach przy ogrodzeniu. Bo, nie obraź się za szczerość, tam każdy iglak jest z innej parafii.
Moja propozycja na tym fantastycznym szkicu.
Rabata nieco poszerzona, 3 świerki, z przodu nasadzenia z krzewów (+byliny, ale ich nie zaznaczałam). A do tego proponuję Ci byś pociągnęła nieco wzwyż tę rabatę wstęgową. Czyli grupa trzech cisów kolumnowych. W połączeniu ze śierkami stworzą rodzaj ramy kulisującej ogród. Pozdrawiam EG
Popieram - o to mi chodziło, a kto powiedział mężowi, że świerk serbski musi być wysoki, możesz go ograniczać. Ja tnę te co mają być niższe.
Nie sadź za żadne skarby jodły koreańskiej, za parę lat wspomnisz moje słowa.
Tutaj serby cięte w stożek - zdjęcia tuż po cięciu
Ta prostokątna rabata jest fajna.Podziel ją na dwie części, W kwadracie pod bonsai posadź trzmielinę Emereld'n Gold (już masz jedną, Zrób piękny cięty płasko kwadrat, z którego będzie wyrastało bonsai.
Na pozostałej części z jajem zrób inny kolor kwadratu, np z zurawki Creme Brule lub Caramel. Ostatecznie coś innego, np. zielona Pachysandra a w niej żółte i niebieskie krokusy - z 30 sztuk.
W części z trzmieliną - białe krokusy.
będzie trzmielinka
z prawej też juz jest
no i z prawej też są zurakwi ale śnieg mi je "sprasował"
a czy w srodek moze byc actea????
Nie, trzmielina musi być w kwadracie lub prostokącie, posadzona jedna przy drugiej aby tworzyła wypełnienie tego kawałka. Ta duża bylina którą proponujesz nie jest zimozielona i ona nadaje się gdzieś na rabatę ale nie tutaj do bonsai.
Roundap działa na części zielone, przez korzenie nie pali roślin więc jeśli podejrzewasz, że świerki padają, to na pewno poszło coś z powietrza i pobrały igłami.
A ja bym się zastanowiła, czy to nie jest inna przyczyna? Np. za wysoki poziom wód gruntowych, przędziorki (igły sypią się).?
My proponujemy smarowanie liści barwinka - wybiórcze, a więc nie ma sposobu aby popalić inne rośliny rosnące obok.
Kiedyś była informacja, i ja taką pamiętam, że ten herbicyd rozkłada się po 3 tygodniach na pierwiastki występujące w przyrodzie, a teraz dopiero twierdzi się, że szkodzi zdrowiu.
Jeśli nie chcesz go stosować, wybierz całą glebę z barwinkiem i nawieź nowej, albo wybieraj systematycznie barwinka aż do skutku.
Zerknijcie Kochani proszę i podpowiedzcie czy tak może być:
Nie, za dużo różnych świerków, daj wszystkie serbskie, ja bym nie posadziła na jednej rabacie jodły koreańskiej - dobrowolnie bym jej w ogóle nie posadziła, świerka kłującego (srebrnego) także.
Same świerki serbskie - tak