Na pewno ogród się Ci odwdzięczy za troskę o niego i za cenną wodę. Na pewno odpoczniesz sobie i będziesz mogła podziwiać swoje kwiaty, a nie tylko gonić koło nich z wodą
A ja już się przyzwyczaiłem i nawet wiem jak odmienić krzywa po łacinie
Nazwy łacińskie zazwyczaj zapamiętuję, bo czasem różnią się tylko literą :klematis - clematis
phlox - floks, pelargonia - pelargonium, łatwizna
Jak wiadomo po opadach zawsze przychodzi słoneczko. Takie chwile jak ta należą w ogrodzie do moich ulubionych. Wszystko jest takie zieloniutkie i świeże
Teraz krótka historyjka Na chwilę wyszedłem na pole i widzę - słońce i deszcz. Myślę sobie" ale śmiesznie by było, jakby była tęcza. popatrzyłem dookoła a ona tam już była
Biegłem po aparat szybciej niż jumbo jet leci
Teraz mój ulubiony widok na trawnik - jak jest świeżo po deszczu. W tym tygodniu skoszę cały
Rozkwitł także barwinek
Chciałem się zapytać czy będzie brane pod uwagę, tzw. przestrzeganie reguł, bo niektórzy wklejają albo za dużo zdjęć albo letnie fotki. Czy ma to jakieś znaczenie?
Narazie można wklejać więcej zdjęć, bo może każdy chce zobaczyć jak wyglądają. Przed końcem konkursu trzeba wybrać najładniejsze i edytować posty, dopisać coś jeśli chcemy.
Można cały czas robić zdjęcia wiosenne, dokładać. Jeśli zdjęć będzie więcej, a autor nie edytuje swojego wątku, bierzemy wtedy pod uwagę pierwsze 8.
Dziś kupiłem sobie paczuszkę bratków (10 szt w niej jest)
Na razie małe, ale rozrosną się i będą ładnie zdobić
Oraz dwie hosty - frances williams oraz hosta aureomarginata, miały duże pędy, więc się skusiłem
Bratki już na symetrycznych rabatach dodają koloru, a hosty mam w skrzyneczce - pójdą na hostowisko jak troszkę podrosną.
Przymrozek był u mnie dziś( -2), 6 róż okryłem, lecz zapomniałem niestety o tych na skalniaku, ale chyba nic im nie jest. Wiatr przewrócił mi magnolię, ale już są posadziłem od nowa i przygniotłem ziemię - już powinno być OK. Niestety nie mam dla Was dziś za dużo czasu, więc zmykam. Miłego popołudnia wszystkim
Sebek jak chcesz to przesadzaj, ja tylko pisze z własnych doświadczeń co i jak. Moje mają po 5-7 lat i nigdy nie były przesadzane. To zdjęcie, które wstawiłam jest z 2008 - storczyk do dziś jest w tej donicy i kwitnie jak oszalały
Jest to zazwyczaj domowa roślina, ale czy zimuje w gruncie lub w donicy?
Nie Sebku, nie zimuje, trzeba ją przechowywać w domu. Ona wytwarza wąsy na końcu których wyrastają młode roślinki. Można je odcinać i od razu sadzić do doniczek. W ten sposób ją rozmnażamy. Przymrozki jej bardzo szkodzą, bo ma mięsiste listki.
No - znalazłem
Te dwa storczyki wyglądają tak
Pierwszy w ogóle nie jest stabilny i roślinka już powoli zaczyna wisieć w powietrzu
Drugiemu korzenie przerosły tylko spód