właśnie przeglądam zdjęcia swoich roślinek i okazuje się, że nie mam zdjęć większego obszaru ogrodu, zdecydowanie muszę nadrobić tego lata choć planuję lekką metamorfozę ogrodu, mam w głowie totalny chaos, tyle roślin mi się podoba, że nie wiem na co się zdecydować, nie lubie przeładowanych ogrodów bez ładu i składu bo wtedy panuje chaos, lubie dokładnie przemyśleć co , gdzie i dlaczego tak a nie inaczej. Na pewno będę miała masę pytań do was drodzy forumowicze, więc liczę na rady i podpowiedzi póki co przedstawiam kilka ulubionych roślin
Iwona ze świerkiem uważaj, musi zostać kawałek gałązki z zdrowym pąkiem
brzozę Youngii przy altanie podnosiłem lekko do góry i na boki,
Youngii nie szczepioną za płotem tylko prostowałem przy paliku a Laciniatę wycinałem gałęzie które robiły ostry kąt z przewodnikiem i chciały z nim konkurować
Genia może nawóz doigielny pomoże
Ewa Brewera mam - pierwszy padł mi 5lat temu przywiozłem z chorobą korzeni
teraz dostałem nowego Brewera Pendulę nie wiem czy się czymś różni, pod Wrocławiem mieli oba kasy starczyło na jednego bo były tez inne zakupy
na razie jeszcze cieniutko ale tak wygląda starszy po prawej (arboretum Wirty)
i jeszcze z tego arboretum
jodła grecka prawie taką sama jak rośnie u mnie
wprawdzie to nie Wojsławice ale warto odwiedzić Wirty w pobliżu Starogardu Gdańskiego
Dorotko, ale masz foty i inspiracje wklejasz obłędne, gdzie jest ten Jarków, w tym ogrodzie, też bym chodziło w kółko, ale ja pewnie bym zrobiła koło 1000 zdjęć
Mnie najbardziej kręcą takie widoki
i ciekawa jestem czy to dereń pagodowy variegata
nie masz zdjęcia z tym okazałym drzewem
Całuski walentynkowe zostawiam, a ja na sushi mam ochotę
– zostawiamy od czterech do sześciu (u wielokwiatowych więcej) młodych pędów. Aby uzyskać mniej, ale większych kwiatów, wykonujemy silnie cięcie róż, nad trzecim, czwartym pąkiem (oczkiem), by zaś mieć dużo kwiatów na krótszych pędach, tniemy wyżej, nad piątym, szóstym pąkiem. ale jeszcze nie tnij poczekaj aż miną wiosenne przymrozki
Witam! Mam pytanko odnośnie cięcia róż wielkowiatowych : nad którym oczkiem ścinam je wiosną? na jesień usuwam tylko przekwitłe kwiaty i czy wykonuje cięcie kiedy minie ryzyko mrozów nocą? u nas na zachodzie już pogoda typowo przedwiosenna, w nocy przymrozek niewielki, w dzień ok 8 stopni, co prawda zapowiadają w tv jeszcze zimę dlatego chyba jeszcze powinnam się wstrzymać.. oto kilka zdjęć róż wielkokwiatowych z naszego ogródka
Drodzy forumowicze! Mam w ogrodzie szałwię omszoną, nie pamiętam dokładnie jaką odmianę i nie wiem jak i kiedy ją przyciąć, na jesień usunęłam tylko przekwitłe kłosy i w związku z tym moje pytanie: czy na wiosnę powinnam ją przyciąć tuż przy ziemi plus ewentualnie suche gałązki ?
Ja też tą bramę już mam w wyobraźni, fajnie będzie wyglądała, będzie takim zaproszeniem do ogrodu
Sąsiedztwo masz takie, że pod kosę bym wsadziła
Rabaty wykańczaj najpierw w bezpośredniej bliskości domu, staraj się posadzić, w samym środku coś wysokiego jak magnoia, katalpa, wiśnię umbraculiwera, sosnę, jodłę koreańską lub śwerka serbskiego, poniżej niższe piętra, derenie, forsycje tawulce, jałowce, thuje wschodnie, swierki gniazdkowe, laurowisnie, bukaszany, hortensje bukietowe, kosodzrzewiny, berberysy, azalie, trzmieliny i trawy najlepiej rozplenice i carexy uzupełniając bylinami
Koniecznie postaraj się jak najszybciej odgrodzić się od sąsiadów, więc żywopłot powinien rosnąć, może być przetykany różnymi iglakami, bo nie musi być monotonny, w tym wąskim przejści wybieraj odmiany wąskie kolumnowe jałowiec arnold, szmaragdy, swierk Cupresina, buk kolumnowy, świerki serbsie kolumna, formy płaczące i zwisłe
Bartku Iwonko Elu Aniu Jolu dziękuję uwielbiam takie rośliny oszronione lub w śniegu, ale tylko na zdjęciach w ogrodzie wole ciepło i słoneczko choć zimowe klimaty tez lubię z białym śniegiem .
Dziś będzie Walentynkowo róże z mojego ogrodu dla Wszystkich odwiedzających mój watek