cd myśli, rabata w rogu zaokrąglona, na płocie zasłona z bluszczu po lewej (nr1), a tu (nr 2) jak się da z cisa, albo tez z bluszczu, betonu nie powinno być widać.
Tuje mają około 3metrów, chciałem je strzyc w wąskie kolumny i pomiedzy nimi coś dać. Myślałem o wysokim drzewie, ale nie wiem czy takie u nas znajdę...
Modrzew wyleci na bank.
na rysunku czym miałyby byc te pomarańczowe i czerwone plamy?
Dokładnie jest tak jak pani Danusia napisała. A w międzyczasie też coś nabazgrałem
Z lewej strony hortensje drzewiaste, przed nimi funkie o liściach biało-zielonych. Jako tło trzmielina Fortuna, przed nią trawa ozdobna dość wysoka. Niżej kule z czerwonolistnego berberysu Thunberga, a na brzegu jasne żurawki. Z prawej powtórzona grupa funkii. Kształt rabaty wygięty łukiem po bokach, na środku małe wybrzuszenie.
Nie masz tutaj miejsca na średnie piętro, to jest podstawowy błąd tej rabaty- ona jest za wąska. Brakuje jej tła, trzeba uzupełnić tło. Najpierw trzeba ją poszerzyć, uzupełnić dziury w płocie tym samym, dodać drzewo z koroną nad tujami, dodać średnie piętro i dopiero niskie
Bo w tej sytuacji rabaty zbyt wąskiej, , co byś tam nie kombinował posadzić - nie będzie wyglądało dobrze
Mini planacja założona, Kasiek, chyba ci dołożę w ryjoka cała sobota mi zeszła na przygotowaniu sadzonek
Nawet nie wiecie jak się cieszę z tych sadzonek:................ po prostu jak głupia to sadzonki z 40 letniego bukszpana
U eMa mam przechlapane, tak bardzo chciał w piątek na baseniku siem popluskać, a ja mu wrzuciłam rozkaz w temacie, ukorzeniacz, ziemia i pojemnik na sadzonki i że Maniek czeka na zastrzyk
więc planik wypełniony
a kto był motywatorem
prezent, a właściwe przedwstęp imieninowo-urodzinowy od Kasi z niespodzianki mojej ukochanej kumpeli
Cześć Łukasz, żyjesz jakoś?
Ta nowa rabatka ma być taka wąska? Duże rośliny z tyłu i od razu małe z przodu? Może by zrobić żywopłot na całej długości. Inny pomysł to puszczenie trzmieliny pnącej na płot, będzie całorocznym, zimozielonym tłem. A wtedy jakieś średnie rośliny przed iglakami i trzmieliną, a z przodu żurawki.
A te plamy kolorowe co narysowałeś to bym zmienił. Za bardzo ułożone (przed każdym drzewem ten sam kolor, pomiędzy inny). Ja bym tak symetrycznie nie robił.
Muszę Was poprosić o pomoc, już dawno zastanwiałem się nad zagospodarowaniem tej części, ale nie mam całkowitego pomysłu na nią :/
Tal wygląda ta część i to jak ja to widzę, co o tym sądzicie?
i tutaj jeszcze początek rabaty. Duże rośliny zostają i będą strzyżone na kolumny, świerk conica na razie zostaje ( ale licze, że w przyszłości coś go zje )
Doroto, Aniu dziękuję ja też nie mam dużego ogrodu i bardzo muszę się starać żeby wszystko pomieścić nie mogę pozwolić sobie aby rozrosły się za duże kępy
Iwono irysów jest mnóstwo sama jeszcze mam dużą listę takich które chciałabym zdobyć piękniejsze od moich
Marzenko podziwiam twoją dzisiejszą pracę, gdzie kupowałaś sadzonki graba, twój żywopłot jest ekstra super, napisz mi jakiej wielkości sadzonki kupowałaś, i coś więcej może jakieś namiarki dasz zajarałam się tym twoim grabem u mnie grab nawet rośnie
Jeszcze jak możesz to napisz mi o tej szkółce , w której kupowałaś buksiki na kulki, gdzie, jakie i za ile i kiedy zakupy robić, żebym się nie obudziła z ręką w nocniku
Marzenko ja również czekam na wiosnę. Doszły do mnie nasionka werbeny. Poszła do zamrażarki i za kilka dni będę siać
A dzisiaj cudnie ciepło - ok 8-9 st. Ale śnieg jeszcze jest... szczególnie tam gdzie mur cieniuje.