Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

U Agi - czyli słońce i piach 14:28, 29 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
U mnie przestuj w pracach alewstępnie wyznaczyłam rabatę jaką planuję przy furtce kiedyś kiedyś kiedyś będzie się łączyła z tą z Nigrami i hortkami
Nie wiem czy coś zobaczycie - wyznaczone metrówką następnym razem węża użyje
A i łączy się ona z tą rabatą łezką z miłorzębem

A chciałabym tam - derenie, berberysy, trawy, może jakaś nieduża kosodrzewina...i np szałwia...
Jeszcze nie mam planu ale szukam

wszystko widać, plan fajny
a sadzić tez planujesz w tym sezonie?
U Agi - czyli słońce i piach 10:51, 29 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
U mnie przestuj w pracach alewstępnie wyznaczyłam rabatę jaką planuję przy furtce kiedyś kiedyś kiedyś będzie się łączyła z tą z Nigrami i hortkami

A chciałabym tam - derenie, berberysy, trawy, może jakaś nieduża kosodrzewina...i np szałwia...

Fajnie się dziejeKlonik bardzo dorodny!A co tam masz po drugiej stronie drogi?Za miedzą?
U Agi - czyli słońce i piach 10:29, 29 kwi 2016

Do góry

Droga do spełnienia 08:02, 29 kwi 2016

Do góry
zeszłoroczna szałwia już pokazuje kwiaty, floks kwitnie, fiołki też
klimanrock się zagęszcza
Ogród wyrozumiały 00:19, 29 kwi 2016

Do góry
Podwójna kula w lewo, tu nie pasuje.. ona tu wszytko psuje. Tawułki , posadź więcej.. przed cisy, kulki bukszpanowe zgrupuj, też gdzieś w lewo.. dopasują się do innych form kulistych.
Lilaki lubię
Pod modrzew i lilaki daj cisy niskie, płożące. Będzie zielono i dadzą rade.. lubią jak lilaki podobną glebę.
Do szałwi pasuje kolor żółty, masz trzmielinę ,ale wszytko będzie takie płaskie.. może jakieś iglaki/tujki żółte?? Nie znikną na zimę. Jak berberys to Maria...
Iglak ma igły niebieskie. spasuje żółtym..

W trzmieliny też jakieś elementy pionowe w kontrastowym kolorze..

A możę jakaś kępa ładnych piwonii ??? By urozmaicić.. bo z kwitnących masz tylko lilaki i szałwię. Szałwia jak przekwitnie to ma okres brzydki. Musi coś odciągać od tego wzrok.. Róże?????

Może kępy kocimiętki, kwitnie teraz.. przed szałwią... tylko nie.. ona się rozsiewa.

Daj może niskie jeżówki.. będą kwitnąc po szałwii.

Jeszcze do tematu wrócę, ale mam braki czasowe,. sorki..
Co i jak? Nowicjuszka 20:14, 28 kwi 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
ok w takim razie punkt 3, 4 i 7 do całkowitej zmiany. A popatrz jeszcze na punkt 6 i 7 czy nie zamienić tego miejscami, bo miskanty są wysokie, a potem róże trawa ok 2 m róże 0,6 m. Nie będzie się to gryźć wysokościowo

na różach to ja się nie znam, bo jam ci z opozycyjnego klubu, ale wiem jedno, że możesz ją spokojnie podsadzić alchemilla mollis i szałwią lub lawendą. Alchemilla to bardzo wdzięczna bylina i juz obecnie ma bardzo ładne kępy młodych liści.
Także alchemillą możesz podsadzić brzozę z kulkami. Szałwia do alchemilli jest topowym zestawieniem, ew. kocimiętka strzyżona w ładne kępy (za momencik będzie kwitła). Przy okazji dziś na onecie wyczytałam, że kocimiętki nie znoszą kleszcze, a dla psiarzy to cenna informacja
Szałwie czy lawendy? 19:42, 28 kwi 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
A poza tym potrzebuję jakiejś uniwersalnej rośliny, uniwersalnego wypełniacza, "średniego piętra", które posadzone na kazdej rabacie po kilka sztuk połączy cały ogród w stylistyczną jedność. Najlepiej coś "nowoczesnego" i ozdobnego cały sezon.

W zeszłym roku myślałam ze beda to lawendy ale sa za niskie i za krotko kwitną i nie dają tego efektu uniwersalnosci. Szukam dalej.

A może szałwia Caradonna, albo jakieś berberysy np. Orange Rocket, Maria, Erecta?
Jak zaczynałam swoją przygodę z O. to nie były tutaj zbyt lubiane rośliny, a teraz wyraźnie się to już zmieniło.
Żurawki się nie sprawdziły, to berberysy przejęły trochę ich rolę, jako rośliny dające fajny kolor na rabatach, ładnie się przebarwiają.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:54, 28 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Pampasowa nie zimuje. Szukaj miskantów!

Pod brzozy to też jakieś trawki najlepiej...ale niskie I kwiecie wystające znad...

Buziak!

Justynko właśnie szukam i czytałam Danusi artykuł.
Jak pampasowa nie zimuje to odpada.
Morning light rozważam, i myślę nad Variegatusem tylko nie wiem czy on ma piórka.
Tam jest południowa strona.

Przy brzozach może mogłaby być stipa i rozchodnik, albo szałwia czy lawenda, albo rozplenice.
Narodziny ogrodu Eweli 12:29, 28 kwi 2016

Do góry
Na stronie http://www.wymarzonyogrod.pl/1268_3357.htm znalazłam takie oto informacje dotyczące uprawy warzyw. Dla laika takiego jak ja, to dosyć cenna informacja i stąd pomysł, aby tekst znalazł się właśnie tu:

"Zadbajmy o dobre sąsiedztwo
Niektóre rośliny wpływają na siebie nawzajem w korzystny sposób, natomiast inne oddziałują na siebie źle. Są też takie, które odstraszają szkodniki, i takie, które wabią owady pożyteczne.
Warto korzystać z tej wiedzy i – w miarę możliwości – sadzić obok siebie odpowiednie rośliny:

czosnek z pomidorami, burakami,selerem;
cebula z porami, pomidorami, burakami, marchwią, sałatą, koprem, pietruszką;
dynia z fasolą i kukurydzą;
pomidory z sałatą lub szpinakiem, selerem, pietruszką, marchwią, czosnkiem;
groch z kapustą, kalarepą, brokułami, fasolą, marchwią i pietruszką, selerem, sałatą;
morwa obok winorośli;
sałata z maciejką i nasturcją.

Między roślinami uprawnymi powinny też rosnąć rośliny przyprawowe:

mięta obok fasoli, grochu,kapusty, kalarepy, brokułów;
kminek z grochem;
koper obok cebuli, kapusty, kalarepy, brokułów, sałaty, ogórków, marchwi, fasoli, grochu, buraków, sałaty;
szałwia najlepiej obok marchwi i kapusty;
cząber razem z cebulą i czosnkiem.

Szkodliwe zestawienia

Sadząc warzywa, pamiętajmy, że:

fasola hamuje wzrost cebuli, czosnku, kapusty, buraków i mieczyków;
groch źle wpływa na szczypiorek, czosnek, cebulę i mieczyki;
kalafior, kapusta, kalarepa nie powinny rosnąć z pomidorami, marchwią, fasolą tyczną i rzodkiewką;
ogórków nie należy sadzić obok pomidorów;
majeranek źle rośnie w sąsiedztwie bazylii;
sałata to złe towarzystwo dla pietruszki.

Siew:
Marzec: bób, groch, marchew, pietruszka korzeniowa i naciowa, rzodkiewki, sałata.
Kwiecień: kapusta włoska, brukselka, buraki, kalarepa, rzodkiew, boćwina, majeranek, ogórecznik, cząber.
Po 15 maja: dyniowate, fasola karłowa i tyczna.
Czerwiec: sałata letnia.
Sadzenie, rozsady:
Kwiecień-czerwiec: kapusta biała i czerwona, por, pomidor, kalarepa, ogórek, seler i seler naciowy, bazylia."
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:03, 28 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
mam takie samo zdanie, wszystkie trawy jakie siałam padły, szałwia, lobelia jedynie stipa rośnie jako tako Teraz jeszcze cynie wysiałam w domu, szybko wykiełkowała, siewki już wybujały i znowu pewnie do bani będzie

u mnie to samo
z 20 szałwii zostały 3 które jeszcze jakoś żyją
moja stipa z 40 - 2
reszta roślin padła
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:00, 28 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwka ja już w przyszłym roku nie będę się bawiła w wysiewy i pikowania. Raz spróbowałam, spodobało mi się, ale wolę ten czas poświęcić na inne rzeczy. Majątku te rośliny nie kosztują, wolę kupić już dorodne sadzonki
mam takie samo zdanie, wszystkie trawy jakie siałam padły, szałwia, lobelia jedynie stipa rośnie jako tako Teraz jeszcze cynie wysiałam w domu, szybko wykiełkowała, siewki już wybujały i znowu pewnie do bani będzie
Co i jak? Nowicjuszka 10:47, 28 kwi 2016

Do góry
Dobra Toszka kawę mam, więc mogę na "trzeźwo" myśleć
To jest południowa strona ogrodu, skarpa w której posadzone są tuje ma w najwyższym miejscu ok 1 m wysokości, rabata ma ( to co jest nad skarpą) 2,5m szerokości. W granicy bięgnie linia wysokiego napięcia i telekomunikacji dlatego nie chcę wysokich drzew, a żywopłot będzie utrzymany na h=2m

I teraz może w punktach będzie łatwiej
1. wiąż i hosty zostają jak jest
2. hortensje vaniliowe ( 2m wysokości i 1,5m szer.) zostawiamy 3 szt, a przed nimi różanecznik schneekrone (wolno rosnący do 1m wysokości i 1,3 szer.) też 3 sztuki.
3. Magnolia Genie (3-4 m wysokości), a za nią 4 miskanty variegatus, a przed hortensja bobo
(0,8 wysokości i 1m szer.) 3, czy 4 sztuki?
4. miskanty variegatus 2 szt. brzoza young, lawenda, kulki bukszpanu?
5. miskanty variegatus 7 szt. zawijas z bukszpanu, a w nim jabłoń royalty, czosnki
6. róże the fairy 4 szt. przed nimi lawenda, i dalszy zawijas z bukszpanu
7. hortensje limonkowe (1,5m wysokości i 1,2 m szer.), tylko z czym ????
8. morning light 2-3 szt. bukszpany kule, turzyca bronze form, szałwia omszona

zwróć uwagę też na 2 wersję krótszego boku
Mirkowy ogród (początki) 21:19, 27 kwi 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Frezyjko dla ciebie wschodząca po trzech dniach szałwia Marleau blu
Dziękuję za nasionka

To super...ale szybko moja jakaś niedopieszczona, może sobie dosieję.
Mirkowy ogród (początki) 21:00, 27 kwi 2016

Do góry
Frezyjko dla ciebie wschodząca po trzech dniach szałwia Marleau blu
Dziękuję za nasionka
Ogród wyrozumiały 18:38, 27 kwi 2016

Do góry
Gosia chyba dobrze Ci się wydaje ,ze poletka roślin są za duże ,jak pod chodzę blisko to połacie....
Z drugiej strony jak patrzę z daleka to ju nie...
ale skłaniałabym się na większe poszatkowanie tylko matko jak wtedy te poletka poukładać...już całkiem nie wiem.
Bergenia jak najbardziej nadaje mi się.

Szałwia trzmielin nie zasłoni,bo to ta niska .
Ogród wyrozumiały 17:22, 27 kwi 2016

Do góry
Na tym zdjęciu robionym od góry trudno mi złapać skalę i wydaje się, że poletka roślin są za duże.
Jednak na wcześniejszym zdjęciu od przodu poletka są już mniejsze i opierając się na nim przy kulkach nie dawałabym elementów pionowych. Wydaje mi się, że zasłoni to co stoi pod potem.
Co najwyżej dołożyłabym kilka kulek bukszpanowych różnej wielkości, ale to Ty musisz ocenić, bo tam jesteś na miejscu i widzisz skalę.

Jeśli pionowe elementy np berberysy to bardziej z boku niż na wprost narożnika. Np w tym trójkąciku między żurawkami a Genią. Pionowe berberysy a w nogach turzyce?
I jeszcze trzmielina koło trzmieliny mi nie pasi.
Zastanawiam się czy szałwia w 1 rzędzie nie zasłoni trzmielin. Może ją dać po łuku od prawa w lewo a trzmielina raczej z przodu?

A analizując gatunki, to są kolorowe licie żurawek, drobne trzmielin, kwiaty szałwii. Można coś wymienić na duże liście, np bergenia lub/i kępki trawek.
Pytanie jeszcze co będzie kwitło latem. Tylko szałwia? Bo to dość duże poletko.
Ustal ile godzin świeci tam słońce.
Co i jak? Nowicjuszka 12:51, 27 kwi 2016

Do góry
Może teraz będzie to lepiej widoczne. Nie zwróciłaś uwagi, że jest tam wejście na taras i przejście do przodu budynku. Jest ono wąskie, po posadzeniu tui zostaje ok 1,5m, po 2 tam jest cały czas cień ( za budynkiem) dlatego tam chcę wcisnąć jeszcze drewutnię i kosze na śmieci. Na tej rabacie z drzew są tuje, wiąż holenderski, brzoza Young, magnolia Gene, jabłoń royalty. Z krzewów hortki bobo, limonkowe i vaniliowe, różaneczniki, bukszpany, z traw miskanty Variegatus i Morning Light, stipa. Co do kwiatów to róże, czosnki, lawenda, szałwia, kocimiętka, ostróżki, hosty. Chciałam tam jeszcze dać perovskia, bo mi się podoba

Jak można tego nie czuć hm mm

Ogród wyrozumiały 10:59, 27 kwi 2016

Do góry
Olili napisał(a)
Mam dylematy odnośnie mojego narożnika...
wkleję zdjęcia .
Prosiłabym o jakieś sugestie, bo si gubię...

(Trzmielinę gaiety i szałwię blue compact mam)

Iza pola wyznaczyłaś oki, widzę że na łączeniu starałaś sie wpasować bukszpany . Ja osobiście nie przepadam za tak wyrazistymi rabatkami, dla mnie za mocne zestawienia. Ale jeśli TY lubisz to sadź i co Ty masz tam za drzewa ? rabatkę chcesz uporządkowaną, a drzewka taki misz masz chyba że to takie założenie jest specjalne Ja wolałabym trzy jednakowe.

Aha jak dużo liści to nie wygrabisz ich z trzmieliny, może lepiej takie rośliny które znikają na zimę, wiosną sprzątasz i wychodzą dopiero... może trawy jednak ? zieleń i limonkę dadzą Ci seslerie, szałwia jest super, też kupiłam, a żurawki weź pod uwagę że niektórzy mają sporo opulchniaków i wywalają je zastępując trawami...poza tym wiosną należy mocno je czyścić, ale to chyba wiesz... jak mi się jeszcze coś nasunie to napiszę, ale może ktoś jeszcze się wypowie..
A Ty wcale nie musisz liczyć się z moimi radami, to Twój ogród i urządzasz go tak jak TY chcesz
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:06, 27 kwi 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jak w raju normalnie tyle kwiecia jak miło oko zawiesic

Podobaja mi sie tulipany jak maja te usteczka jak do całusa ściśnięte i pomalowane szminka hihi

Juz Ci szałwia rusza kolorkami? A te białe to piwonie?

Masz gdzies fotę tego opakowania z L bo ja nie mam . Twoje maja chyba inny kolor ale fotki przekłamują
no właśnie one takie liliowe są, słabe nie lubię takiego koloru. Na opakowaniu piękne różowe były i się skusiłam, po południu cyknę zdjęcie opakowania

To białe to funkia White Feather
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies