Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:22, 26 mar 2016

Do góry
Witaj, cóż za wspaniały ogród - jak to się stało, że nie trafiłam tu wcześniej. Podsumowanie roku cudowne. Wszystko na 5+ będę odwiedzać często Zapytam na rabacie przy garażu szałwia z jaką jest trawą? pozdrawiam
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 21:42, 25 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
tak zrobiłam

wyobraźcie sobie, ze ten klon na pniu to wiśnia umbraculifera, pod wiśnią hortensje, za miskanty, z przodu szałwia

tylko nie wiem czy tyle kulek do mnie przemawia :/

Do mnie przemawia Luteczka widze ze studiujesz na całego , na szałwie deep blue tez zachorowałam a akurat obwodka mnie czeka.
Ogródek warzywny na balkonie 18:06, 25 mar 2016

Do góry
i jeszcze moje siewki:
heliotrop i bazylia dzielnie się krzewią:
i posiana w niedzielę szałwia omszona:
U Matki... 13:59, 25 mar 2016

Do góry
Uchwały się w trawie..

Finkowa szałwia już się pokazała
Małymi kroczkami do celu... 08:38, 25 mar 2016

Do góry
Dziewczyny nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie...Jak wiecie róże the fairy + szałwia będą kontynuacja dalszej części rabaty i tak się zastanawiam, czy całość będzie razem do siebie pasować??? Dla przypomnienia 1 cz.

Czyli

1. Hortensja pinky winky
2. Miskant gracillimus
3. Klon Crimson King
4. Jeszcze nie zdecydowałam
5. Obwódka z bukszpanu

No i w dalszej części były by róże i lawenda..

Czy to wszystko będzie razem współgralo??
Małymi kroczkami do celu... 19:54, 24 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Paulinko jakoś na tej rabacie nie pasuje mi obelisk.

Może na pnącą znajdziesz inne miejsce, gdzieś przy płocie, albo ścianie.

Cieszę się, że udało Ci się róże kupić. Zobaczysz pokochasz je i w przyszłym roku na całego dopadnie Cię choroba tzw.różyca

Mirellka myślałam o tym dzisiaj cały dzień i postanowiłam, że jednak nie będę dawała tam żadnej pnącej. Będą 3 szt the faire, przed nimi szałwia 'deep blue' i tyle, no i może jeszcze dodam w sezonie jakieś lekkie, zwiewne trawki np stipe. A i zastanawiam się jeszcze czy zrezygnować z obwódki z bukszpanu przed szałwia, żeby za dużo nie było.

Ogród w szczerym polu 19:28, 24 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Zamiast żurawek szałwia, moim zdaniem najładniejsza odmiany szałwia deep blue

Do hortek Miskant ML

Wymyśliłam jeszcze inną kombinację, bardziej sielską- przedogródek hortensjowo-różany

miskant ML, hortki Diamantino lub Little Lime, szałwia omszona Rose Queen (kolor pasuje i jako jedyna ma w opisie że toleruje półcień), carex Ice Dance+ mała rozplenica Hameln.
Na wysokie tło pomyślałam o podporze, a na niej bluszcz i róża pnąca w kolorze różowym (Laguna?)(wycztałam, ze p.Danusia połączenie róży z bluszczem komuś radziła ) podsadzona inną mniejszą odmianą jeśli by się zmieściła...
Dominiko cała rabata ma dł.4,90m szer.1,5m więc chyba troszkę powinno się zmieścić bo hortki przeciez są mniejsze??
Generalnie ciężko jest mi wymyślić coś bardziej sensownego, a im więcej czytam i przeglądam tym bardziej podoba mi się taki sielski klimat. Myślę, że będę dążyła do założenia ogrodu kwiatowego gdzie głównymi motywami będą hortki i róże, może jeszcze lilie.. Oczywiście mam nadzieję, że będę potrafiła odpowiednio o wszystko zadbać zwłaszcza, że wszystkiego uczę się od podstaw...
Ogród w szczerym polu 12:48, 24 mar 2016

Do góry
Zamiast żurawek szałwia, moim zdaniem najładniejsza odmiany szałwia deep blue

Do hortek Miskant ML
Małymi kroczkami do celu... 12:12, 24 mar 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Śliczne wiosenne kwiateczki,
Popieram róże + szałwia lub lawenda połączenie idealne

Olu faktycznie pięknie zestawienie, tyle,że u mnie lawenda średnio rośnie, więc jak już coś to zostaje szałwia.
Małymi kroczkami do celu... 12:01, 24 mar 2016

Do góry
Śliczne wiosenne kwiateczki,
Popieram róże + szałwia lub lawenda połączenie idealne
Małymi kroczkami do celu... 11:48, 24 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Na środku pnąca róże czyli będziesz stawiała obelisk?

Anka dobrze pisze. Zestawienie róż z lawendą lub szałwią to sprawdzone kompozycje. Stipa przy różach również fantastycznie wygląda

Dokładnie tak Mirellka chyba będę musiała ją trochę poszerzyć, inaczej szałwia mi tam nie wejdzie

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:27, 23 mar 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
U mnie zwykła szałwia ledwo co startuje, a ta różowa jeszcze śpi, daj swojej jeszcze parę dni
Łazienka wymuskana, jednak detale to jest to
Krokusowy szał Podoba mi się.

Kilka detali jeszcze dojdzie, chociażby półeczka na przeciwległą ścianę gdzie min. znajdzie się miejsce na zieleń
Uspokoiłaś mnie z tą szałwią. Tak myślę, że one tam mają tam teraz trochę mało światła. To wystawa południowo-zachodnia, od wschodu do puźnego południa mają cień więc to pewnie nie jest bez znaczenia. Poza tym zimno pioruńsko. Prawie co noc jeszcze przymrozki są :/
Krokusy fajne, szkoda że tak krótko żyją. Ale fajne jest w nich też to, że długo mają zielone zdrowe liście. Bdęzie z nich obwódka
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:16, 23 mar 2016

Do góry
U mnie zwykła szałwia ledwo co startuje, a ta różowa jeszcze śpi, daj swojej jeszcze parę dni
Łazienka wymuskana, jednak detale to jest to
Krokusowy szał Podoba mi się.
Małymi kroczkami do celu... 19:51, 23 mar 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ja kupiłam z tydzień temu the fairy w biedrze, dziewczyny powiedziały, że bardzo ładne sadzonki. Zobacz może jeszcze są. A do róż to ładnie pasuje szałwia i lawenda Też chciałam koło moich the fairy obwódkę bukszpanową, ale na razie się wstrzymam, bo zbankrutuję. Może sama porozmnażam buksiki

Wiem Aniu widziałam u Ciebie, że już je ładnie posadziłas A po ile były? Ja myślałam jeszcze żeby na środku tych the fairy ( bo one dosyć niskie są tak?) na środku posadzić jakąś pnaca o mocniejszym różu ( i nawet taka bym miała,bo teściowa ma). A obwódkę zrobię na razie z gałązek bukszpanu, może akurat się przyjmą, a tak mam kilka szt w wodzie w kotlowni
Małymi kroczkami do celu... 19:25, 23 mar 2016

Do góry
Ja kupiłam z tydzień temu the fairy w biedrze, dziewczyny powiedziały, że bardzo ładne sadzonki. Zobacz może jeszcze są. A do róż to ładnie pasuje szałwia i lawenda Też chciałam koło moich the fairy obwódkę bukszpanową, ale na razie się wstrzymam, bo zbankrutuję. Może sama porozmnażam buksiki
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:32, 23 mar 2016

Do góry
iwka napisał(a)
a to bordowe to nie szałwia? puszcza listki, u mnie w takim samym stadium

Widzisz tam coś bordowego ?
Tam jest tylko to coś zielone i suche malutkie badylki i resztki zeschłych liści.
U mnie stele chłody więc może jeszcze trzeba trochę poczekać.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:19, 23 mar 2016

Do góry
a to bordowe to nie szałwia? puszcza listki, u mnie w takim samym stadium
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 17:36, 23 mar 2016

Do góry
No i szałwia opanowała wątek hi hi
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 14:52, 23 mar 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Całe to może nie.... ale większość pewnie

Ola jaka szałwia Ci nie wyszła???

Nie pocieszaj wW pr,yszłym tygodniu nadrobie a swoją drogą to drzę ze strachu jak ikaże się że moje psy gustują w miskantach...

Kupiłam jesienią szalwie Amethyst- nic sie nie dzieje
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 14:38, 23 mar 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

No nie wiem ale coś mi się zdaje że całe forum już ma miskanty ciachnięte

Całe to może nie.... ale większość pewnie

Ola jaka szałwia Ci nie wyszła???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies