Witaj, cóż za wspaniały ogród - jak to się stało, że nie trafiłam tu wcześniej. Podsumowanie roku cudowne. Wszystko na 5+ będę odwiedzać często Zapytam na rabacie przy garażu szałwia z jaką jest trawą? pozdrawiam
Dziewczyny nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie...Jak wiecie róże the fairy + szałwia będą kontynuacja dalszej części rabaty i tak się zastanawiam, czy całość będzie razem do siebie pasować??? Dla przypomnienia 1 cz.
Czyli
1. Hortensja pinky winky
2. Miskant gracillimus
3. Klon Crimson King
4. Jeszcze nie zdecydowałam
5. Obwódka z bukszpanu
Mirellka myślałam o tym dzisiaj cały dzień i postanowiłam, że jednak nie będę dawała tam żadnej pnącej. Będą 3 szt the faire, przed nimi szałwia 'deep blue' i tyle, no i może jeszcze dodam w sezonie jakieś lekkie, zwiewne trawki np stipe. A i zastanawiam się jeszcze czy zrezygnować z obwódki z bukszpanu przed szałwia, żeby za dużo nie było.
Wymyśliłam jeszcze inną kombinację, bardziej sielską- przedogródek hortensjowo-różany
miskant ML, hortki Diamantino lub Little Lime, szałwia omszona Rose Queen (kolor pasuje i jako jedyna ma w opisie że toleruje półcień), carex Ice Dance+ mała rozplenica Hameln.
Na wysokie tło pomyślałam o podporze, a na niej bluszcz i róża pnąca w kolorze różowym (Laguna?)(wycztałam, ze p.Danusia połączenie róży z bluszczem komuś radziła ) podsadzona inną mniejszą odmianą jeśli by się zmieściła...
Dominiko cała rabata ma dł.4,90m szer.1,5m więc chyba troszkę powinno się zmieścić bo hortki przeciez są mniejsze??
Generalnie ciężko jest mi wymyślić coś bardziej sensownego, a im więcej czytam i przeglądam tym bardziej podoba mi się taki sielski klimat. Myślę, że będę dążyła do założenia ogrodu kwiatowego gdzie głównymi motywami będą hortki i róże, może jeszcze lilie.. Oczywiście mam nadzieję, że będę potrafiła odpowiednio o wszystko zadbać zwłaszcza, że wszystkiego uczę się od podstaw...
Kilka detali jeszcze dojdzie, chociażby półeczka na przeciwległą ścianę gdzie min. znajdzie się miejsce na zieleń
Uspokoiłaś mnie z tą szałwią. Tak myślę, że one tam mają tam teraz trochę mało światła. To wystawa południowo-zachodnia, od wschodu do puźnego południa mają cień więc to pewnie nie jest bez znaczenia. Poza tym zimno pioruńsko. Prawie co noc jeszcze przymrozki są :/
Krokusy fajne, szkoda że tak krótko żyją. Ale fajne jest w nich też to, że długo mają zielone zdrowe liście. Bdęzie z nich obwódka
U mnie zwykła szałwia ledwo co startuje, a ta różowa jeszcze śpi, daj swojej jeszcze parę dni
Łazienka wymuskana, jednak detale to jest to
Krokusowy szał Podoba mi się.
Wiem Aniu widziałam u Ciebie, że już je ładnie posadziłas A po ile były? Ja myślałam jeszcze żeby na środku tych the fairy ( bo one dosyć niskie są tak?) na środku posadzić jakąś pnaca o mocniejszym różu ( i nawet taka bym miała,bo teściowa ma). A obwódkę zrobię na razie z gałązek bukszpanu, może akurat się przyjmą, a tak mam kilka szt w wodzie w kotlowni
Ja kupiłam z tydzień temu the fairy w biedrze, dziewczyny powiedziały, że bardzo ładne sadzonki. Zobacz może jeszcze są. A do róż to ładnie pasuje szałwia i lawenda Też chciałam koło moich the fairy obwódkę bukszpanową, ale na razie się wstrzymam, bo zbankrutuję. Może sama porozmnażam buksiki
Widzisz tam coś bordowego ?
Tam jest tylko to coś zielone i suche malutkie badylki i resztki zeschłych liści.
U mnie stele chłody więc może jeszcze trzeba trochę poczekać.