Iwona a lawende kiedy przyciąć?
i mam prosbę do Ciebie..chce wysiać poplon na przekopaną darń i Jankosia u mnie napisała o ph gleby. pamietasz u mnie 5,5-6 to ok na poplon?bo trochę mnie Monika zbila z tropu
wow czyli ty masz dwa niwaki
wiesz Asia ja jestem minimalistka, dla mnie to by bylo spojne. ale jesli ciągnie Cię w większą różnorodność to rob tak aby tobie się to widziało.
czytam ostatnio watek malkul od poczatku i jestem pełna podziwu dla jej walki jak nie być kokoszką chyba kazdego po oglądaniu tylu roslin i opcji ich skomponowania ciągnie do buszu ale chodzi o to aby się w pewnym momencie zatrzymać i tworzyc ze sztywnej listy rośli.
może zrób sobie taką listę. i trawy też wybierz konkretne aby w różnych częsciach ogrodu się powtarzały
niewiem tak sobie myślę ale jak pitole bez sensu to krzycz a ja lece kawę sobie zrobic
Projekt pierwsza klasa z kwadratów...ogród też masz idealny w kwadracie...i nasadzenia też do kwadratów...jak dla mnie bardzo trudne wyzwanie, ale nie dla Ciebie
Mogę powiedzieć, że jesteś dokładnie na tym etapie przygotowania podłoża pod najbardziej ciekawe nasadzenia czyli kwiaty, trawy, bo drzewa już są posadzone, jeszcze popatrzę u Ciebie...ooo....wątek wrócił.....działaj więc
Widziałam kiedyś nasadzenia wokół drzewa, kwadrat obsadzony trawami, a w środku rozrzucone tulipany
to mój plan, będę kończyć 1 i 2
rabata grujecznikowa czyli ta miedzy 8 a 9 jest zrobiona więc teraz bym robiła przygotowanie gleby pod 8,6, i 5 bo róg rododendronów jest zrobiony
3,4 i rabaty środkowe to przyszły rok więc pewnie tam poplon posieję jesienią i zostawię do zimy
a wstępny plan co ma tam rosnąć jest u mnie na str869 ale wiesz jak to jest..wyjdzie w praniu
Skopiowałam z wątku Agani, bo wygodniej odpowiedzieć tutaj.
To zielone z gorczycy powinno wygnić. Tempo zależy od warunków pogodowych i aktywności dżdżownic. Najwyżej podważysz trochę i sprawdzisz. Możesz sypnąć trochę azofoski. Nawóz sprawi, że gorczyca będzie dorodniejsza i więcej będzie miała zielonej masy.
Do wysiewu na nawóz zielony nadaje się też żyto, gryka, groch (możesz kupić w markecie w dziale spożywczym takie zielone całe kuleczki- wychodzi taniej niż nasionka z paczki), dynia, facelia, bobik. Czasem w sklepach nasienniczych są takie gotowe mieszanki w 1 kg paczkach. Nawóz zielony można wysiewać do sierpnia/września, to co wyrośnie zostawia się na zimę, samo wygniwa. Wiosna się tylko przekopuje widłami.