Pospieszyłaś się Nie wolno ich teraz pobudzać do wzrostu, bo światła jest za mało, a na zewnątrz nie można postawić. Najlepiej niech mają jeszcze chłodno, chyba że masz oranżerię albo szklarnie.
Motylki mogą z powodzeniem być uprawiane nawet na balkonie, jednak nie tolerują suszy i długotrwałych upałów. Najlepiej kupić gotowe rośliny, ponieważ samodzielne wysiewanie może się nie udać ze względu na długi okres produkcji. Wysiewamy w marcu, nasiona kiełkują około 20 dni, potem rozsadę pikujemy do doniczek a wysadzamy na miejsce stałe po połowie maja.
Dzisiaj nieźle zapadało, a ja musiałam dostać się pod sam Pałac Kultury, długo to trwało a jak wróciłam to miałam w ogrodzie takie widoczki PO raz pierwszy tej zimy, szkoda, że śnieg nie spadł przed mrozami
Witaj Gardenarium. Bardzo mi miło, że odwiedziłaś mój wątek. Stworzone przez Ciebie forum jest naprawdę wyjątkowe, a Twój ogród jest po prostu zachwycający!!! Ja dzisiaj wzięłam dzień urlopu i siedzę na ogrodowisku od rana. Uwiielbiam wrzosowiska i trawy. Wrzosowisko mam na przedogródku, w tej podłużnej rabacie. Traw mam już posadzonych parę gatunków: Miscanthus sacchariflorus 'Sommerfeder' , Briza media, Melica ciliata, Festuca amethystina 'April Green Deschampsia caespitosa, Hakonechloa macra „Aureola”, Pennisetum alopacuroides, Sesleria caeurela „Sesleria”, Stipa gigantea, Sesleria nitida. A to jeszcze nie koniec .
Niestety mam strasznie mało zdjeć ogrodu . Ale planuję to nadrobić!
Witaj, poranek taki śnieżny, aż nie chce się wychodzić z domu. Jestem więc i oglądam Twoje zmagania.
Bardzo mi się podobają te podwyższone rabaty ujęte w podkłady kolejowe. Ogród z lustrem owszem, ale także ogród z wrzosowiskiem by tu pasował. Posadź trawy
Choć ja tu niedługo ślę życzenia z różą,
gdyż serce oddałam temu co kochałam.
A Was moi mili pozdrawiam w tej chwili
i życzę miłości, niechże zawsze gości!
Kordylina "Kiwi" moim zdaniem bardziej nadaje się do domu niż na balkon. Co prawda lubi stanowisko słoneczne, ale czy wytrzyma na palącym słońcu? Chyba nie.
Jej nazwa łacińska brzmi Cordyline fruticosa "Kiwi".
Na taras nadają się kordyliny australijskie, są uprawiane w gruncie w Anglii. Jeśli zima jest mroźniejsza wymarzają, ale odbijają z pnia. Widziałam wielokrotnie takie "podupadłe" kordyliny. Moja mama przechowuje je normalnie w domu, ale ma taki chłodny pokój gdzie temp. wynosi 13-15 stopni.
Kordylina na pierwszym planie w przydomowym ogródku w Londynie, z tyłu Yucca.