Mamy ,piękną ciepłą jesień ,.Super lubię taką pogodę ,w końcu można pozwiedzać i pospacerować bez potu lejącego się z czoła .Wczoraj rodzinny spacerek bulwarami Wiślanymi ,potem muzeum archeologiczne na deserek kawiarenka Czarodziej ,kawa ,ciacho i koktajle ,polecam super domowe wypieki.
A ja rosnę .
Widok z kuchni.
jesiennie
Terrakota włoska rzeczywiście piękna. Byliśmy blisko od nabycia klasycznego ogrodowego ciurkadła, bo pomysł już mamy. Cena była do przyjęcia, ale zniechęciła mnie konieczność corocznego demontowania ustrojstwa i przenoszenia do bezmroźnej piwnicy, bo ta terrakota nie jest na północne zimy, oj nie. Pan sprzedawca zapewniał, że wytrzymuje "aż - 17 stopni". Biorąc na to poprawkę i całkiem dużą ewentualność zbicia którejś z części, przez co reszta stała by się nieprzydatna, odpuściłam. Nie powiem że nie bez żalu.
Wyobraźcie sobie takie coś na ścianie z cegły wśród pnączy:
Albo i takie mniejsze:
Dla wielbicieli terrakoty takie fajne koszyki i jeszcze jedno zdjęcie na dowód, że można z niej zrobić prawie wszystko:
Dzięki Agatko za piękne pnącza Tak zrobię obsadze pnączem i powieszę doniczki wiszące ,właśnie po to zostawiłam a może nareszcie pomidorka do góry nogami wychoduję .Ani przepis jest już w kalendarzu i czeka na wiosnę --------dzięi Ci Aniu Montewerde za to ------.
W tym roku, a właściwie tego lata jedna z magnoli powtórzyła kwitnienie, bo wiosenne paki niestety przemarzły, znalazłam fotkę
i magnolia parasolowata słunie z ogromnych liśći, teraz już sobie je opściła
Jej liście są duże i z łatwością się je zbiera
Zamiast róż posadź np. cztery trzmieliny żółte na pniu, tylko muszą mieć proste pnie, bo powyginane będą kiepsko wyglądały. Pod nimi mogą być żurawki. Będzie kolorowo i zimozielono. A różankę posadź w innym miejscu, dodaj do niej tak jak w ogrodzie zimozielonym. Zaraz podam link.
Pod róże porządnie przygotuj teren, wykop głęboki rów, zapraw go próchnicą z przegniłym obornikiem i posadź głęboko, żeby miejsce szczepienia było pod ziemią. Daj im towarzystwo, same róże nie wyglądają dobrze. chyba że jest ich bardzo dużo i w jednorodnych odmianach. Czyli całe pola czerwone lub różowe itp.
Na tej stronie na dole szukaj co rośnie z różami i zobacz jak ładnie to wygląda. Są trawy, lawenda, jeżówki, werbena patagońska no i obeliski ze stali, ale one nie muszą być. Porównaj te rabaty, moja jest kolorowa, Twoja bez dodatków. I choć nawet by kwitły róże to i tak nie będzie miała wyrazu. Uzyskasz go poprzez dobrą pielęgnację róż i bogate towarzystwo dla nich. Kopiuj do woli
Tak mało bywasz na forum że pewnie wszystko przeorganizowałes w ogrodzie ale może po prostu nie masz czasu bo jednak praca sporo czasu zabiera.Pozdrawiam serdecznie.
Irenka.. właśnie M stwierdził, że kamyczki wysypiemy...bo to łatwiej się sprząta z liści.... odkurzaczem.. a jak wysypane korą to sie nie da.. trzeba ręcznie.. i dlatego są w końcu kamienie... z powodu liści.....
M stwierdził, że tylko dobrze mu sie liście zbiera z trawnika i z okolicy kałuży gdzie są kamienie.. bo przeleci odkurzaczem i czysto.. a na rabatach.. jest zbieranina ręczna.. masakra.. a z powodu sporej ilości drzew, to mam ich sporo....
Mogłabym zostawić gołą ziemię, ale kto to będzie pielił na okrągło.... na pewno nie ja... nie mam szans.. masz duży ogród i wiesz ile on Ci czasu zabiera.. a i tak do ideału zawsze nam daleko, bo ledwo jeden koniec sie ogarnie, to już w środku do roboty.
NO i kamyki są z powodu psa.... stwierdziłam, że kamieni nie będzie może tak rozwalać, zwłaszcza jak w miejscu kopania pookładam kilka większych... dziś wlazł próbował pokopać i dał sobie spokój.....
ps. Zapomniałam się pochwalić, że przemalowałam donice na froncie
Nie wiem do końca czy teraz się trochę nie zlewają z kostką, ale wcześniej wcale ich nie było widać. Najwyżej będe zmieniała co jakiś czas. Mam ich jeszcze kilka.
Kochani, Sid Dickens to kolekcja renesansowych paneli z ceramiki. Agato, niestety to nie moja kolekcja Niestety jest to droga kolekcja ale nie do przesady. Mozna sobie obrazy kolekcjonowac stopniowo i z biegiem czasu komponować swój własny obraz.
Ranek pogoda piękna trzeba jeszcze poogarniać trochę w ogródku igiełki po cięciu Serce miśię kraje jak widzę ten oieniek chyba żle zrobiłam że go zostawiłam Pozdrawiam zaglądających ;D