Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Makowo na Kociewiu 18:55, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Jak nie patrzeć? Trzeba było umyć przed fotką, choćby ten kawałek

Wiesz, ja tak krążę wokół niwaki, bo mam obawy, czy przeżyje przeprowadzkę. Mimo wszystko szkoda by było.

Ale rzeczywiście, jeżeli chcesz tam różankę, to rób.
Niwaka będzie konkurować o uwagę, zatem - chyba jestem za jej przeprowadzką.

UFFF dziękuję

Niwaki powinien mieć swoje miejsce gdzie nic nie zakłóca patrzenie na niego - powinien rosnąć w takim miejscu gdzie można oglądać go z każdej strony i gdzie cała reszta jest podporządkowana nivaki. Mój cięty cyprys był tam posadzony spontanicznie, rósł tam bo gdzieś musiał. Kiedy zaczął brązowieć i brzydnąc zaczęłam go ciąć i tak powstał niwaki. Teraz gdyby miało to dobrze wyglądać powinno być podporządkowane nivaki i powinny zniknąć róże wszystkie, te duże kule też, o stożku świerkowym nie wspomnę. ZRESZTĄ WKURZA MNIE STRASZLIWIE nigdy nie za bardzo go lubiłam i jak nie przeżyje przeprowadzki płakać nie będę
W Gąszczu u Tess 18:48, 02 lut 2015

Do góry
Z Waszych komentarzy na temat kołderek ogrodowych z nieużywanej pościeli uśmiałam się serdecznie Wiedziałam, że wzbudzą różnorodne odczucia

Ocvzywiście, że dają ochronę przed zimnem. Może gdyby zmokły, to efekt byłby odwrotny, ale ja je okazjonalnie tylko używam, tylko kiedy jest mróz.

Już czwarty dzień siedzę w domu i miejsca sobie znaleźć nie mogę.

Poszłabym do ogrodu, ale zima się zrobiła.
Z tęsknoty za wiosną posiałam koperek w skrzyneczce

I zrobiłam sadzonki (jednak!, choć miałam tego nie robić) z patyczków hortensji i budleji.
Na próbę. A nuż się uda? A jak się nie uda, płakać nie będę.

I zapomniałam dzisiaj, ale jutro z rana polecę do ogrodu Babci Danusi po konwalie.
Chcę mieć taką wiosnę w domu:

https://www.pinterest.com/pin/421227371372935370/
Co z tym ogródeczkiem począć 18:47, 02 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A czemu nie brzoza?

Juziu mądrzejsze głowy mówią że nie pasi

Tess napisał(a)

Czy Ty na pewno masz tam miejsce na drzewo? eM kiedy się dowie?

Tesiu tam kiedyś rosło drzewo ,piękna duża wierzba mandżurska.
Miejsce tam jest i Emuś nie będzie buczał bo tam mu w niczym nie będzie przeszkadzać .

BarbaraM napisał(a)
Jeśli magnolia toSusan.
Albo miłorząb Mariken.
Bardzo ładny jest też klon polny Nanum.
A kolumnowe buk Dawyck Gold,lubgrab Columnaris
Poczytaj w internecie.

Basiu sypiesz nazwami jak z rękawa ,poczytam o Twoich propozycjach
Makowo na Kociewiu 17:57, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Wiesz, ja tak krążę wokół niwaki, bo mam obawy, czy przeżyje przeprowadzkę. Mimo wszystko szkoda by było.

Tessiu Tobie szkoda kasiowego niwaki... mi madżenkowych brzóz A sama wywalam od siebie wiąza W. i komuś też pewnie by go było szkoda...

Jak Kasia chce...to i tak przesadzi

Makowo na Kociewiu 17:36, 02 lut 2015

Do góry

Początki w Kruklandii 17:35, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ja cały czas jestem, tylko cicho siędzę, bo się na drzewach nie znam.

Hehehe... ok... przyjęłam
Początki w Kruklandii 17:31, 02 lut 2015

Do góry
Ja cały czas jestem, tylko cicho siędzę, bo się na drzewach nie znam.
Kondziowy ogrod cz II 17:09, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A mój eM nadal nie chce wziąć do samochodu obornika
hi hi hi
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:32, 02 lut 2015

Do góry
Tess ale to wcale nie jest żarcik toż to "fakt autentyczny" uwielbiam jak ktoś używa tego stwierdzenia
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:31, 02 lut 2015

Do góry
Oj, Domi, Domi, ile Ty jeszcze nie wiesz
Hortensje każdej wiosny się tnie. Wówczas każdy kto ma hortensje, ma nadmiar patyczków. Wysyłamy chętnym i potrzebującym. Jeśli nam się chce
(dobra, to na końcu to kiepski żarcik taki)
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:27, 02 lut 2015

Do góry
Tess ale jak zrobić patyki jak się nie ma ani jednej horty? u nas jakoś nie widziałam wyprzedaży roślinnych, może nawet nie zwróciłam uwagi.

Rośliny zadarniające chętnie przyjmę, taki apel do wszystkich
Kondziowy ogrod cz II 16:22, 02 lut 2015

Do góry
A mój eM nadal nie chce wziąć do samochodu obornika
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:20, 02 lut 2015

Do góry
dominika_ napisał(a)
Tess jest rzeka ale tak dość wąska. właśnie w tym linku co mi przysłałaś "jurajski" widziałam kwiaty i inne cuda i mi się podoba bardzo. Coś może pokombinuję przy niej wiosną, o ile mi budżet pozwoli bo rabata o której tyle dyskutujemy też pochłonie troszkę kaski.

Kasa na tę planowaną rabatę? A co my teraz robimy? Hortensjową?
Nie wydawaj kasy na hortensje. Zostaw na rododendrony.
Wiosną zrób sadzonki z patyków, jesienią posadzisz własne egzemplarze.

Kulki na pniu tez możesz mieć za grosze. Nie wiem, jak u Was, ale w marketach sprzedają wiosną za grosze tuje. Kup tuje, zrób z nich kulki.
O, takie
https://www.pinterest.com/pin/421227371372948601/

Podobnie roślinki zadarniające na skarpę, pewnie chętnie się ktoś mieszkający blisko podzieli. One szybko rosną.
Ogród Mirelli 16:08, 02 lut 2015

Do góry
Dobra, Mirello, jedno jest absolutnie pewne - chcesz wrzosowisko.

Mirella chciałaby połączyć wrzosy z berberysami, kosodrzewinką, trawkami, żurawkami, wiosenne z krokusami. To nie będzie duże wrzosowisko, bo nie ma tyle miejsca, jakieś 50 góra 70 szt.

Daj więc plan ogrodu z zaznaczonymi stronami świata i pokaż, gdzie miałoby być wrzosowisko. Od tego zaczniemy, skoro to jest pewne.
Wybierzemy miejsce pod wrzosowisko.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 14:57, 02 lut 2015

Do góry
Tess jest rzeka ale tak dość wąska. właśnie w tym linku co mi przysłałaś "jurajski" widziałam kwiaty i inne cuda i mi się podoba bardzo. Coś może pokombinuję przy niej wiosną, o ile mi budżet pozwoli bo rabata o której tyle dyskutujemy też pochłonie troszkę kaski.

Kasial już wiosna prawie była a tu znowu zima przypomniała o sobie. A Ty odwiedziłaś agrocentrum? Bo ja jeszcze się nie zebrałam.
Ogród Mirelli 14:28, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)

No to mnie postawiłaś pod ścianą
To Tobie ma się podobać, a nie innym, bo to ma być Twój ogród.
W ogrodzie z wrzosowiskiem ładne jest wrzosowisko, bez dwóch zdań.
I wrzosowisko rób u siebie koniecznie, o ile tylko znajdziesz odpowiednie stanowisko.
Ale to tylko jedna rabata czy jej fragment. Co z resztą? Nie da się skopiować ogrodu jota w jotę, zresztą nie ma też takiej potrzeby.
Dla mnie ogród z wrzosowiskiem na innych rabatach jest smutny, na wielu rabatach same iglaki. Wiem, że Danusia obecnie nie zrobiłaby już takiego ogrodu.

Sądzę, że lubisz dużo koloru w ogrodzie, czy tak? Zatem powinno być w nim dużo wrzosów, berberysów (są bordowe, żółte, zielone, a nawet żarówy)
Czy wrzosowisko z brzozami ma być?

Tak uwielbiam dużo koloru w ogrodzie
W Gąszczu u Tess 13:43, 02 lut 2015

Do góry
Ogród Mirelli 13:41, 02 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję Ci serdecznie za rady. Zanim trafiłam na Ogrodowisko to ciągle i wszędzie oglądałam ogrody i prawie wszystko mi się podoba ☺. Teraz podchodzę rozsądnie do tematu i robię selekcję. Nadal wygrywa ogród z wrzosowiskiem ☺. A Tobie się ten ogród nie podoba?

No to mnie postawiłaś pod ścianą
To Tobie ma się podobać, a nie innym, bo to ma być Twój ogród.
W ogrodzie z wrzosowiskiem ładne jest wrzosowisko, bez dwóch zdań.
I wrzosowisko rób u siebie koniecznie, o ile tylko znajdziesz odpowiednie stanowisko.
Ale to tylko jedna rabata czy jej fragment. Co z resztą? Nie da się skopiować ogrodu jota w jotę, zresztą nie ma też takiej potrzeby.
Dla mnie ogród z wrzosowiskiem na innych rabatach jest smutny, na wielu rabatach same iglaki. Wiem, że Danusia obecnie nie zrobiłaby już takiego ogrodu.

Sądzę, że lubisz dużo koloru w ogrodzie, czy tak? Zatem powinno być w nim dużo wrzosów, berberysów (są bordowe, żółte, zielone, a nawet żarówy)
Czy wrzosowisko z brzozami ma być?
Makowo na Kociewiu 13:38, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Tak się dopytuję i przyglądam i przyglądam, bo niwaka tam gdzie jest całkiem dobrze wygląda (pomimo, iż niespecjalnie lubię niwaki oraz sine iglaki).
Coś fajnego dzieje się na tle ściany.
O wiele bardziej mi tam pasuje niwaka niż ten zwalisty stożek z coniki. Wydaje mi się, że to on głównie powinien być obiektem przemyśleń.
Może zostaw niwakę, daj jej coś fajnego na dół, a różanki zrób po bokach? Bo wiesz, różanka zimą też zbyt piękna nie jest.

a gdybym tam posadziła tak jak radzi Juzia wyższa kulkę na pniu ?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 13:28, 02 lut 2015

Do góry
Tam w oddali widać rzekę? Czy to tylko płaski teren?

Domi, zobacz, jak skarpa bez widocznych kamieni nabiera łagodniejszego wyrazu. (ale się mi napisało, he, he)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies