Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 15:19, 16 paź 2013

Do góry
tak to teraz wygląda (żywopłotu przy płocie nie będzie)

chyba że jakieś inne drzewko...początkowo była tam śliwa, ale ta nie szczepiona...rosochata
Afryka Wyspa Djerba Tunezja + Sahara 15:19, 16 paź 2013

Do góry
c.d.

Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 15:17, 16 paź 2013

Do góry
To może podsadź ognika tawułą japońską Candelight, będzie pasowała też do bordowej śliwy.
Można ja ciąć na obwódkę albo na kulki, w zależności od potrzeb i fantazji
Czasami niewielkim kosztem da się osiągnąć fajny efekt
Poniżej obwódka z tawuł (w czasie kwitnienia), z realizacji u mojego klienta.

Afryka Wyspa Djerba Tunezja + Sahara 15:15, 16 paź 2013

Do góry
c.d.

Afryka Wyspa Djerba Tunezja + Sahara 15:12, 16 paź 2013

Do góry
Sklep ogrodniczy

Afryka Wyspa Djerba Tunezja + Sahara 15:09, 16 paź 2013

Do góry

Kwiatowy ogródek Monteverde 15:08, 16 paź 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
ogródek z okna, na wieczorne zdjęcia po sprzątaniu nie było już czasu, może jutro

Aniu piękne zdjęcie wyglądające jak obraz.
Melduję że powidła śliwkowe z orzechami zrobiłam, część została już zjedzona. Są pyszne.
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Mój jesienny ogród 15:07, 16 paź 2013

Do góry

Janinko, wszystko to prawda, dziś nie miałem czasu już pisać więcej, Pogody życzę żebyś w ogródku wszystko skończyła jak najwcześniej.
Halino, nie zdążyłem nic napisać w następnym, dzięki za orła, widzę pisklak rośnie a orzeł faktycznie całkiem orli
Bogdziu, jest OK w następnym napiszę.

To wiazd do parku.

Mój jesienny ogród 15:02, 16 paź 2013

Do góry

Haniu, najpierw wielkie dzięki za jesienną fotkę, berberys i trawy to typowo jesienne zestawienie, jeszcze widzę jakiś kwiatuszek ale nie mogę go rozpoznać. Jak słoneczko świeci to całkiem inaczej świat wygląda i chce się żyć oby jak najwięcej go było. Patrzyłem w net i się wystraszyłem chyba koniec Indiańskiego lata. Jutro deszcz i ciepło a pi jutrze, 15, 13, 10, źle się dzieje, Chyba mi się przypomni Polska pogoda, masakra. Naprawdę gdy się nie ma nic wolnego to czas zasuwa jak pociąg expresowy. Co do pociągu to w końcu wiem jak sprawdzają bilety, wchodzi kanar mówi kontrola biletów i każdy wyciąga kartę i dotyka do czytnika jak zapali się zielona lampka i sygnał jak na stacji w czytniku jest OK a jak brzęczy jak np. za mało kasy, to lipa. Tamten gość co mi sprawdzał kartę był bez czytnika i był to ochroniarz oni sprawdzają bilety ale łapią tylko tych co nic nie mają, ja zachowałem zimną krew i mi się udało, miałem fart. Dziś miało padać i na razie super świeci słońce i jest bardzo ciepło od samego rana, parówa, gdyż w nocy padało. Zdrówka życzę na te chłodne dni.

Rododendronowy ogród II. 15:01, 16 paź 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Przepiękne zdjęcia

Dla Ciebie Aniu i również dla innych dzisiejsza zamglona panorama ogrodu. To zdjęcie jest połączeniem trzech innych które były robione z jednego miejsca, tak po prostu jak się gdzieś stanie i człowiek się rozgląda.Nowoczesne aparaty potrafią od razu łączyc taką panoramę , trzyma sie migawkę i obraca i aparat robi z tego jedno panoramiczne zdjecie.To zostało połączone w programie Photoscape.

Afryka Wyspa Djerba Tunezja + Sahara 15:01, 16 paź 2013

Do góry
Zapraszam serdecznie

Mój jesienny ogród 14:57, 16 paź 2013

Do góry

Agnieszko, dziękuje za pochwały. Ja już sam nie wiem czyja to wina, mentalność mentalnością ale mam styczność z Polonią, która jest tu ponad 25 lat i to są całkiem inni ludzie niż ci w kraju. Nie widziałem żeby któryś dołki kopał pod drugim albo się kłócił lub oszukał. To wszystko idzie z góry jaka góra taki naród. Ja nie mówię że wszyscy są źli, na przykład nasze Ogrodowisko jakoś odstaje od innych. Tu kogo nie poznałem , wydaje mi się OK..

Małymi kroczkami do celu... 14:57, 16 paź 2013

Do góry
tak się zastanawiam, czy nie podzielić tych żurawek na pół, bo są spore, tylko jak się to robi?

Mój jesienny ogród 14:51, 16 paź 2013

Do góry

Witajcie, nie dałem rady rano się naszykować, może wieczorem a jak nie to jutro. Wczoraj zrobiłem sobie super wycieczkę. Pojechałem pociągiem do Oshawy i wysiadłem stację przed, na Rough hill. Stacja jest nad samym jeziorem i do parku, trzeba było jechać dalej, wzdłuż torów nad samym jeziorem aż do ujścia rzeki Rough. Tam już zaczynał się park, długości 20 km a szerokości może 15 największy w Toronto. Na początku było jezioro i mokradła, więc je ominąłem a prawdziwy park zaczyna się za autostradą. Zdjęcia wyszły ładne ale niestety nie oddają tego klimatu który tam zastałem. Prawie wszystkie drzewa były żółte a na zdjęciach są prawie zielone. W lesie było aż żółto, gdyż światło przechodziło przez liście i robiło taką żółtą poświatę. No nareszcie się nachapałem Indiańskim Latem. Było cały czas ciepło i jechałem w krótkich rękawkach, widoki przepiękne, kolory liści już w całej gamie, nawet dęby już przebarwiają się. Teren trudny, dużo wzniesień i to takich stromych że wysiadałem, ledwo tam rower wciągałem. Naprawdę przepięknie, las ogromny stary w większości klony, ale można tam było spotkać wszystko. Dużo dereni buraczkowych i żółtych oczarów wirginijskich, tu rosną sobie dziko, głogi i różne jeszcze krzewy których nie znam. Przez park wije się rzeka nad którą rośnie cedrowy zagajnik, Cała ziemia zasypana liśćmi, pierwszy raz widziałem coś takiego. Świetnie że było słońce wtedy cały las aż świecił na żółto. W sumie to nie park ale stary las w którym się nic nie robi a procesami steruje przyroda. Fantastyczne widoki i chociaż się uszarpałem z rowerem, to nawet nie wróciłem bardzo strudzony i jeszcze poleciałem posty wysłać. Dziś słońce świeciło przez mgłę ale nadal ciepło, chociaż już nieco chłodniej, byłem bez koszulki tylko od 11do 14, noce też nadal ciepłe, jak wysiądę to luknę w internet co się szykuje, zawsze zapominam, bo cały czas pędzę jak struś pędziwiatr.

Rododendronowy ogród II. 14:51, 16 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie zdązyłam złożyc wszystkim rewizyt, spróbuję jutro bo dziś padam. Dobrej nocy wszystkim życzę i miłego dnia jutro.To jeszcze dzisiejsze zdjecie na dobranoc.

Zdjęcie piękne Bogdziu

A ja dla Ciebie zostawiłam u siebie różę, ale pozwolę sobie jeszcze u Ciebie wgrać z najlepszymi życzeniami ....troszkę spóźnionymi....samych ciekawych,słonecznych, radosnych i miłych dni

Mata przeciw chwastom 14:18, 16 paź 2013

Do góry
Wczoraj mój ogród został ostatecznie uwolniony od resztek agrowłókniny. Wyszarpałam ją z warzywnika. Najgorzej przykrycie zniosły krzaczki borówek:

Musiałam obsypać torfem dookoła i dopiero po tym rozrzuciłam korę.
Oprócz płożących się po wierzchu korzonków, ziemia strasznie zbita, wyglądała bardzo niezdrowo i zapach miała taki "pleśniowy".

Musiałam ziemię wzruszyć i przegrabić. To sama robota, którą robiłam ubiegłej jesieni

Wygląda już o niebo lepiej. A przy okazji poprawiłam przysypanie korą, bo przeczytałam w wątku o korze, że nie wolno szyjki korzeniowej przysypywać. A ja chciałam dobrze i tak na 10cm dałam.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:16, 16 paź 2013

Do góry
Luckaa napisał(a)
Mój ,,kompostownik" został sfotografowany, ja wiem że to złoto p.Danusiu, ale jak to złoto przyniosłam na rabate to gorzko pożałowałam, bo jest zachwaszczony, nie był używany wiele lat stąd tyle chwastów, wiem że nie wolno wyrzucać zielska na kompostwnik, ja nigdy tego nie robie, trawke i zielsko pozerają kurki, stamtąd też zaczęłam wyrywac zielsko żeby odzyskać uzyskać tą ziemie, ale ono rosło szybciej niż ja je wyrywałam Chętnie zagospodaruje to na kompostownik skoro zawsze był tam obornik iw cieniu i z niskim murkiem betonowym, tylko te chwasty Może ktoś wie ajk nazywa się ten chwast, bo u nas jest go pełno.

Luckaa, najlepiej ten teren wyściółkować kartonami (bez taśm) albo grubą tekturą falistą. Rozłóż kartony i na tym dopiero organizuj kompostownik. Ja tak zrobiłam przy budowie grządek wzniesionych. Najpierw na próbę i działa. Chwasty nie rosną, rozkładają się pod spodem.
Pszczelarnia 13:52, 16 paź 2013

Do góry
Witam serdecznie
mam u siebie żywopłot z grabów który sadziłem ponad 2 lata temu, sadzonki kupiłem przez internet, połowa padła w pierwszym roku, a w tym na wiosnę wypadło ok 20 %, i znów trzeba było dosadzać,
teraz wygląda super , co rok na wiosnę jest lekko przycinany.
Jeśli pozwolisz to mam jedną radę którą przekazał nam leśnik. : pod każdą sadzonkę podsyp troszkę preparatu MARSCHAL mają w niektórych nadleśnictwach. Powód prosty robal podobny do chszszcza majowego obgryza małe sadzonki zjadając korzenie w efekcie czego usychają tak było u mnie i nie koniecznie musi być u Ciebie.Środek bywa w płynie ale ja go nie stosowałem,
wgrywam foto potem możesz usunąć
Zywopłot z graba pięknie wygląda nawet zimą ze swoimi brązowymi liśćmi. pozdrawiam serdecznie.

jeśli będę mógł w czymś pomóc pytaj.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:32, 16 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

i ciut jesieni

Super to wyglada - taki festiwal kolorów !
A ten klonik - jak u Bogdzi tez w takim karminowym odcieniu czerwieni. A w pozostałych fazach roku jest w jakim kolorze ? bordowym ?
Bo chyba mam podobna odmiane tyle że malutki jeszcze...
Znowu na wsi 13:26, 16 paź 2013

Do góry
To ja jeszcze kuszę:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies