Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wilcza Góra 13:05, 11 paź 2013

Do góry
...mam coś na punkcie roślin o bordowych liściach albo co najmniej przebarwiających się na bordowo
zawsze coś tam muszę wcisnąć w zielone zakątki, żeby nie było nudno
kilka lat temu miałam tak z żółtymi liśćmi, jak widziałam: odmiana Aurea, Aureolum..już szłyśmy razem do domu ...koniec końców ...
miłość do "bordziaków" zdominowała tę początkową "żółtaczkę"

Piaskownia na zakręcie 12:59, 11 paź 2013

Do góry
makkasia napisał(a)
Ewuniu ściskam
wróciłam kilka dni temu z wysepki greckiej i mam mieszane uczucia - są piękne miejsca, starówki, świątynie, pięknie odrestaurowane ale nowe (hotele, domy, infrastruktura) ...są w większości brzydkie pozbawione stylu, a czasami wręcz koszmarne...wspomnę przy okazji, że jeżeli chodzi o czystość i porządek to jest szokująco źle i cieszę się, że pod tym względem u nas jest o niebo lepiej. Więc nie narzekajmy - domki smerfów to niewypał ale złożę się, że pięknych miejsc w Bieszczadach nadal nie brakuje

Kasiu, w Grecji byłam na objazdówce i muszę przyznać, że tam gdzie są miejsca historyczne to nie ma dziwnych budowli. Te hotele i domy w różnym stylu spotyka się raczej w kurortach wypoczynkowych. Fakt, szokują wysypiska śmieci przy drogach. Całkiem inna mentalność niż nasza.
często wracałam w Bieszczady i długo byłam miło zaskoczona, że się nie zmieniają. Teraz jest odwrotnie. Smerfowe domki są urocze, ale nie w tym miejscu. Niestety coraz więcej jest takich miejsc. Myślę, że Polacy są zbyt interesowni i komercyjni. Dla mnie te domki w Bieszczadach to tak jakby umieścił je wśród np Meteorów. Myślę, że gdybyśmy posiadali takie cudo to ktoś wydałby zezwolenie żeby pośrodku umieścić domki smerfów. Aż się proszą w tej dolince między klasztorami na skałach Są cuda, których nie wolno ruszać.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 11 paź 2013

Do góry
Dziękuję Danusiu za pomoc Ścieżka już odchwaszczona, trawnik (a raczej koniczynownik) czeka jeszcze na zrobienie. Z tym pnączem mam spory kłopot, a róża New Dawn którą kupiłam ponoć może przemarzać, i już kompletnie mi ręce i nogi opadły... Nie mogę tu posadzić nic, co trzeba okrywać i co ma duże szanse przemarznąć kiedyś

A to ta rabata jeszcze raz, podpisana. Ja bardzo lubię jałowce i nie mogę się doczekać, aż te moje podrosną wreszcie... Takie wielkie, w rodzaju Old Gold, bardzo mi się podobają Dlaczego uważasz Danusiu, że za parę lat będą brzydkie..? Na zdjęciach te duże i stare okazy tak pięknie wyglądały

1 - jałowce Old Gold
2 - trzmielina Emerald Gaiety
4 - jałowiec Hibernica
5 - różanecznik fiński Haaga
6 - jałowiec płożący niebieski jakiś
8 - hortensje bukietowe Vanilla Fraise

Czy ta rabata ma sens, czy nie bardzo..? No i co z tym pnączem... Jakieś musi być... Aby zasłoniło w ciągu dwóch-trzech lat bok tarasu. I co ja mam zrobić
Ogród Bogusława 12:36, 11 paź 2013

Do góry
słoneczka coraz mniej.
Krążkowe chwastowisko 12:32, 11 paź 2013

Do góry
Jutro przystępuję do przekopków rabaty różanej. Będę tam sadziła m.in.cebulowe. Raczej zostawię obwódkę z bukszpanu, na wiosnę zostanie równo przycięta, tyle, że przed obwódką rosną róże okrywowe. Nie wiem czy to ma sens. Linie rabaty mniej więcej tak jak narysowałam. Bedą ok? Zmniejszyłam brzuszek, tak jak sugerowała Danusia.
Potrzebuję Waszej rady jak ją zaaranżować, żeby była bardziej elegancka. Przed tujami myślałam że posadzę jakieś róże pnące lub hortnesje. Marta proponowała też Miskant Morning Light - tyle że nie ma tam wielkiego nasłonecznienia, zwłaszcza jesienią. Po obejrzeniu kolejny raz ogrodu Madżen chodzą mi po głowie jakieś drzewka z wysokim pniem. Ale nie chcę też zbytnio zacieniać smaragdów..heh..
Co posadzić z różami, co mogło by zakryć liście cebulowych i ładnie wyglądało latem? Jako dodatek do róż? Lawenda? Mam też kocimietkę ale ona dość mocno się kładzie.

Zielono mi! 12:24, 11 paź 2013

Do góry
No to dalej!
Trawki. Porąbałam siekierą miskanta i mam kilka sporych kęp.

Berberysy zachwycają kolorami.

U mnie kwiaty nawet na kamieniach rosną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:22, 11 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta trzmielina pięknie podcięta (tak po japońsku).
Ogród Bogusława 12:20, 11 paź 2013

Do góry
Porobiło się jesiennie, i oby to trwało jak najdłużej.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:15, 11 paź 2013

Do góry
Mira.... ależ wygrzebałaś.... sprzed roku.... jak widać taki wielki raptus wcale nie jestem..... do rewolucji rok dojrzewałam...

Nie ma już ładnych i dużych sadzonek w trawki (tylko tu kupuję, bo mam sprawdzone).. (w sklepach to u nas nic nie ma) ..tzn nie ma Evergold większych, wykupiliście wszytko .... ale są ładne Everest (no i ta sentymentalna nazwa..)... ale ma być trawka żółta..... ładniej kontrastuje..... na razie wstrzymałam zamówienie i dojrzewam... a może sam Carex aurea.. jest żółciutki.. wiecie coś o tej trawce??

I przyszły już na rabatkę bukszpaniki na żywopłocik oddzielający na rabacie... zamówiłam przedwczoraj wieczorem, a już dziś mam... To szybciej niż bym pojechała do sklepów....
Tak wyglądają.. tu jest 10 sadzonek

I jedna sztuka
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 12:00, 11 paź 2013

Do góry
Barwy jesieni w moim ogrodzie

a tutaj cyprysik Goldcrest, jak zobaczyłam go w Leroy Merlin od razu wzięłam, w ciemnych zakątkach świetnie rozjaśnia a wypatrzyłam go u pani Danusi i byłam zaskoczona że LM był, można tam znaleźć naprawdę ciekawe rośliny chociaż nie jestem zwolenniczką kupowania w centrach ale ten daje radę, cieszy oko
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 11:55, 11 paź 2013

Do góry
moja nowa koncepcja na wypełnienie tego miejsca horti anabelki chiałam pinky winky ale wątpliwe czy na słońcu dadzą radę
.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:54, 11 paź 2013

Do góry
jeszcze kilka zdjęć trzmieliny wspinającej się po podporach

http://static.e-ogrodek.pl/fmfiles/euonymus-fortunei-emerald-gold.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/8117/euonymus1.jpg

http://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/655x/images/regiodompl/33/trzmielina.jpg?lut6cb

[img]http://eholiday.smcloud.net/krzewy/ogrodnik/trzmielina_zolta5.jpg" alt="" class="forum-upload"/>

http://eholiday.smcloud.net/krzewy/ogrodnik/trzmielina_zolta5.jpg
Ogród Eli 11:53, 11 paź 2013

Do góry
moje wypociny wczorajsze i dzisiejsze w stanie surowym tylko czym ja to zasadzę

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:47, 11 paź 2013

Do góry
albo weź tego wiciokrzewa a jeśli nawet zacznie się ogołacać od dołu to wsadź przy nim też trzmielinę

http://www.szkolkapolek.pl/photo/large/trzmielin_emeraldn_gold3.jpg

ona też się wspina i zasłoni go od dołu.

kombinuj dziewczyno
Zielono mi! 11:43, 11 paź 2013

Do góry
Oj, dziękuję i trochę jesieni.
Odloty.

W ogrodzie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:38, 11 paź 2013

Do góry

to jest cała moja działka ( na czerwono) , rabatka na zdjęciu jest przy altancetam gdzie samochód stoi
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:31, 11 paź 2013

Do góry

http://adrian_mt.republika.pl/Campsis%20radicans%20(1).jpg
Ogródek ze studnią 11:25, 11 paź 2013

Do góry
Jako że na tych zdjęciach jestem też ja to jeszcze raz się witam i przedstawiam ; )

Na razie tyle teraz lecę do ogrodu robić jesienne porządki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:14, 11 paź 2013

Do góry

plan ogólny mojej działki, pewnie mało czytelny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies