Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:33, 21 lis 2013

Do góry
Myslałam że sa cieniolubne - dzięki Bogdzia, musze przemyślec temat bo o ile z krzaków(głównie bzów czarnych) mogę zrezygnować, o tyle ze swierków to już nie.
Tu widać bok prawy

Także roslin tu pełno ale nie ma tak żle ze słońcem bo trawa jednak rośnie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:29, 21 lis 2013

Do góry
Tak? A ja myslałam, że wolno rośnie. Mam 3 sztuki przed domem na małej rabatce - do przesadzenia na wiosnę (bo sadząc jesienią zupełnie zapomniałam o tych wiatrach zimowych). Czy mogę ją zasłonić na zimę - już czapki poszyłam z białej agrowłókniny? Na początku października jak były przymrozki w nocy, zrobiło mi się coś takiego na nich (na zdjęciach). Czy to przemarznięcie? Wyciąć ten kawałek na wiosnę czy zostawić?

Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:19, 21 lis 2013

Do góry
To że kolumnowy to nie problem - posadziłabym kilka krzaczków obok siebie, gorzej, że liście traci : ( Wschodni Aurea Nana? Piękny jest, tylko skubaniec chyba wolno rośnie. Zaplanowałam 3 sztuki pod jadalnią - na środku rabaty. Zdjęcie:
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:34, 21 lis 2013

Do góry
Mam takie zapytanie - chciałabym zasłonić te dwie duże donice, które widać na zdjęciu - po lewej stronie przy tarasie i po prawej przy kuchni. Na moim projekcie str 18 ten wybór roślin nie jest przypadkowy. Chodzi o to, ze bardzo przeszkadza mi ich ciemny kolor, chciałabym tu posadzić jakieś rośliny, które kolorystycznie rozświetlałyby te miejsca - dawały jasne plamy przez cały rok. Po lewej przy tarasie zaplanowałam berberys Maria i ten sam myslę posadzić po prawej pod oknem kuchennym. Czy to dobry wybór? Może macie inne propozycje? Maria chyba traci liście na zimę, więc może jakieś żóte żywotniki niewysokie? Mogę dodać również hortensje, albo nawet róże (Chopin), które latem dawałyby dodatkowy blask. Lewa strona spokojna, bardzo słoneczne miejsce, prawa strona wietrzna, wschodnia, słońce do południa. (sznurek przy domu to będzie granica opaski z kamieni)

Dwa ogrody 12:25, 21 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
yolka - przed chwilą przyniosłam z ogrodu etykietę, wiedziałam, że ją zostawiłam pod rh. A tu psikus. "Rhododendron". I tyle. W opisie to co zwykle, wielkość do której dorasta to 1.50m/1.50m. Może Bogdzia będzie wiedziała.
monteverde - może być polemonium boreale, jest niski. Muszę go przesadzić, mizerny jest, rośnie pod magnolią. Wszystkie rośliny sadziłam, kiedy była jeszcze malutka, bo rośnie u mnie od 15 cm patyczka, z nasionka. Część roślin już zabrałam, a posadziłam cieniolubne.

Mariolko w rozpoznawaniu rośli Ania i Basia są najlepsze , ja niestety aż tak dobra nie jestem , też myślę ze to wielosił ale jaki nie wiem.
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:22, 21 lis 2013

Do góry
Syla napisał(a)
i jeszcze taras letni ze schodami - te schody .... pamiętacie ?.... tam pijemy kawę

pamietamy...tylko ja akurat wcześniej u Madżeny muszę nauczyć się pić kawę
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:14, 21 lis 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Natomiast na tej fotce (paskudnej o tej porze roku) widać doskonale co będę obbsadzać azaliami z pisarzowic

Rabatę musze zrobić wzniesioną by mogła byc kwaśna ziemia i orzech nie niszczył azali. Półokrąg bedzie obsadzony azaliami, rh i hortensjami. To moja robota na przyszły rok
Teraz obliczam potrzebną ilość krzewów ale wejdzie trochę.

Gałęzie orzecha sa wysoko to światło ma dostęp do tego miejsca ale inne krzaki jakie tam sa mogą ten dostęp hamowac. azalie potrzebują słonka , rh zresztą też bo w cieniu kiepsko kwitną , więc musisz sama ocenic czy tam bedą rosły. Ładnie by to miejsce wyglądało z azaliami lub rh. pozdrówka.
Ogród na balkonie 12:13, 21 lis 2013

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Wklejam zdjęcie różanecznika mojej babci. Niestety biedaczek zmarniał jesienią...
Zdjęcie słabej jakości, ale może ktoś coś doradzi . Najpierw zaniepokoiły mnie czerwone i pomarańczowe dolne liście, które potem opadły. To chyba efekt starzenia się krzewu. Dużo gorsza jest jednak ta jasna barwa liści i żółte przebarwienia. Obstawiam, że to chloroza. Pomocy!

Musisz udać się na wątki o różanecznikach, tam jest wiele takich przykładów i pomocy dla nich.
Moim zdaniem pH gleby się zmieniło, musisz zbadac glebę pehametrem choćby.
Zakwasić albo przesadzić Rh w kwaśną, świeżą glebę najpierw.
Ogród Janiny 12:08, 21 lis 2013

Do góry
U mnie znowu pada , okręciłam azalie japońskie i hortensje tylko nie wiem czy nie za wcześnie bo nadal jest ciepło . Tak wyglądały w tym roku ..

Wiosenna rabatka z azaliami ..

Tak kwitły w tym roku ,japońskie trochę złapał majowy przymrozek i marnie kwitły tylko u doły miały ładne kwiaty ..
Ogród Eli 12:02, 21 lis 2013

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
mój M ubzdurał sobie tutaj obok grilla zbudować wędzarnię, ja do końca nie jestem do tego pomysłu przekonana wolałabym tą kasę przeznaczyć na roślinki

no ale obiecał przebudować kaskadę- grobowiec więc chyba kompromis będzie

Elu ja mam odwrotny problem , chcę by M wybudował wedzarnie a on nie chce. Teraz gdy wędliny sa niejadalne i wszystkie smakuja jednakowo to przecież super sprawa móc je samemu uwedzic i jeśc jak za dawnych czasów pyszności. Zgódz się szybko.
W cieniu - zacieniona 11:45, 21 lis 2013

Do góry
Kosmos siarkowy

Pozdrawiam.
Na Łowieckiej 11:36, 21 lis 2013

Do góry
1 to żywopłocik z bukszpanu lub trzmieliny strzyżony idealnie, z prawej oplatający ceglany murek
2 to kule duże z czegokolwiek, ale idealne.

Z lewej zywopłocik też może być przy chodniku, ale taka zamierzona asymetria wydaje mi się ciekawa.

Na Łowieckiej 11:34, 21 lis 2013

Do góry
Jeśli byś się uparła na rabatę to może tak?

Na Łowieckiej 11:30, 21 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)

Tutaj jest główne wejście?

Marz piekne donice z cegły. One są tytaj "gwiazdami i to co w nich rośnie. Ogniki bym przesadziła, albo cięła je w kule, takie roztrzepane nie dają dobrego widoku, a raczej psują efekt. Kule przybliż może do kompozycji trzech, czyli świerku, kolumnowego drzewa. Blisko donicy ogniki nie mogą być, albo wcale albo przesadź gdzie indziej a tu dosadź duże kule po jednej.

Rabata z prawej nie obejmowała u Ciebie drzew, zostawiona tak na skraju nie wiadomo czego nie będą łądnie wyglądały: jak tu kosić, nie ma idealnej linii trawnika.

Moi m zdaniem nie rób tutaj tej rabaty z rozchodników.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:27, 21 lis 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Na koniec widoczek ogólny, też już było, nudy...

Agnieszka albo Twój aparat przekłamuje rzeczywistość (w co nie wierzę) albo rzeczywistość jest, jaka jest i jest z rozmachem! Pięknie widać linie drzew, nasadzeń.
Ogród Eli 10:42, 21 lis 2013

Do góry
wspomnienie lata, ja chcę + 20st
Ogrodowe przygody 10:36, 21 lis 2013

Do góry
bardzo lubię hortensje, róże, lawendę i ketmię
jeszcze kwitną mi pelargonie
w tym roku miałam taki lawendowy odcień i buraczkowy
Ogrodowe przygody 10:32, 21 lis 2013

Do góry
przesyłam kilka zdjęć z mojego ogrodu
początek lata

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:28, 21 lis 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
W zagajniku swierkowym mam rabatę bagienna (stare oczko) na którym swietnie sobie radza takie byliny: kaczeniec, paprocie, niezapominajki, funkie, klon palmowy, parzydła leśne, wiązówki błątne, tawułki, bluszcze, rojeście, bergenie

[] [img ]

piękny od razu nasunęło mi się skojarzenie z tajemniczym , bajkowym ogrodem
Ogród Eli 10:16, 21 lis 2013

Do góry
mój M ubzdurał sobie tutaj obok grilla zbudować wędzarnię, ja do końca nie jestem do tego pomysłu przekonana wolałabym tą kasę przeznaczyć na roślinki

no ale obiecał przebudować kaskadę- grobowiec więc chyba kompromis będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies