Ukopałem dzisiaj kilka piwonii drzewiastych, mają pięknie rozbudowany i mięsisty korzeń.
A to moja juka zimą, nawiązując do dyskusji w wątku Anni asc, stwierdzam, że zimą 2012/2013 nie była nakryta ani związana. Przetrwała świetnie, ale była pod grubą warstwą śniegu. Latem pięknie zakwitła
Podczas silnych pamiętnych mrozów w lutym 2011/2012 była związana i okryta stroiszem jodłowym.
Tess, Aniu, Marzenko, Aniu z Kamiennego dzięki za pozdrowienia i za wasze miłe wizyty u mnie
Byłam przez parę dni zarobiona pracowo i złapałam wirusa, więc wyglądało to tak, że w pracy maks a w domu zdychałam i nie miałam ochoty i siły odpalić kompa .
Dzisiaj nieco lepiej chociaż czuję zatoki i zaraz sobie zrobię parówkę z soli morskiej.
Już byłam u Was ale idę dalej polatać tylko coś wkleję
A teraz pokażę jak zdmieniłam linie tej rabatki pod Trzmieliny.
Było i jest
Troszkę wyrównałam ten luk, ale nadal denerwuje mnie to wcięcie. Stopniowo je zarosnę Robiłam te kanciki, jak jeszcze rosły tu słoneczniczki, a one wchodziły niemal w trawnik, stąd ten łuk.
No i teraz pytanie i prośba o pomoc, bo już zwątpiłam we własne siły
Co ma rosnąć przed Trzmieliną? Ona będzie dość blisko ogrodzenia. To co widać na pierwszym planie to Zebrinus, na końcu jest mała juka, a dalej dwa małe sumaki, przed którymi na siatce jest winobluszcz.
Irenko, różę już podejrzałam, tylko nie zdążyłam napisać Dziękuję za pochwaly, bardzo mi miło, ale to takie pierwsze próby Myślę, że też byś takie coś zrobiła .... trzeba tylko spróbować, a sztucznum kwiatom krzywdy się nie zrobi
Dziękuję, za porady wszystkim. Narysuję wszystko na spokojnie (mus pomierzyć), wstępnie załapałam o co chodzi. Ciąg dalszy nastąpi.
Tymczasem z życzeniami miłego łykendu - może się komuś przyda moja praca na rzecz posadzenia rabaty bylinowej wiejskiej z trawami.
Rabata do strumienia wyglądała kiedyś tak. Składała się ze strony lewej i prawej oraz studniowej. To najciekawsze jej ujęcia:
Plan był (ale nie pokażę ), pokażę dobór roślin. Na poniższych kolażach widać kolor i kwiaty. Jednak ważny był też pokrój rośliny i jej zachowanie przez cały sezon wegetacyjny. Strona lewa