Małgosiu patrząc na Twoje zdjęcie trudno ocenić ile jest tam miejsca. Ja przed szmaragdami posadziłabym:
-hortensję anabelle (2-3szt.) lub
- trawę:Gracimilus lub Morning Light lub Zebrinusa (2-3szt.)
A na środku rabatki dołożyłabym coś szczepionego na pniu: może perukowiec albo klon zagościłby na Twojej rabatce?
Pozdrawiam.
Aniu feria barw u Ciebie, ..... rozmarzyłam się .... tyle róż.
U mnie w tym roku gruszek niet, śliwek nie zaprawiam lubię tylko świeże, ale swoją drogą pochwała Ci się należy kawał dobrej roboty odwaliłaś
Haha mój M to potrafi kupić jedynie nawóz i to do trawnika, myśli że inne roślinki nie potrzebują
Słoiki też wyrzucam bo mam już za dużo, ale nie wiem czy przesyłka by się opłacała, jakby co to oddam
Twój konwalnik przepiękny ja kupiłam takie mitręgi, ale co tam urosną
Dzisiaj po sobotnich konsultacjach z Danusią nad moim Konwalnikiem, poprawiłam mu życie
Tak wyglądał w sobotę na zdjęciu Danusi
A tak wygląda teraz po wykonaniu zaleceń Danusi:
Poszerzyłam im miejsce zdejmując kamyki, wykopałam i podwyższyłam nasadzenie dosypując puchatej ziemi próchniczej.
Te 6 sadzonek mam z dwóch kupionych w lipcu.
Dodam, że ta żółta trawka już zielenieje - to niedźwiedzie futro po podziale.
Moi dziadkowie mają jeszcze z trzy, ale wykorzystują chyba do noszenia drewna, wiec im jeszcze nie zabrałam
Arella to potwór, przygotuj na nią duuuuużo miejsca. W zeszłym roku swoją wsadzałam jakoś w czerwcu i pod koniec sezonu już była duża. W tym roku jest gigantem. Z zimowaniem żurawek nie mam najmniejszego problemu, bez niczego wytrzymują. Co prawda ona po zimie była jedną z najmocniej klapniętych, obcięłam ją w marcu, potem przyszły mrozy bez śniegu i bałam się, że padła, ale bardzo szybko pojawiły się nowe liście.
tu z września zeszłego roku (kupiona z 5-6 listkami)
tu początek czerwca, z lewej strony
liście
sprzed dwóch dni
Zacytuję:
'...przygotowanie stanowiska dla konwalników jest bardzo ważne. W moim ogrodzie zauważyłam, że im więcej mają pulchnej gleby i są posadzone nieco wyżej, tym lepiej kępa rośnie i jest ładniejsza. Szerokość rośliny wynosi wtedy średnio 20-30 cm...'
Danusia oglądając w sobote moje Konwalniki poradziła bym spulchniła im wokól ziemie. U Ciebie wygląda to dobrze, ja bym lekko poszerzyła miejsce wokół tej kępu i dosypala próchnicy. Właśnie dzisiaj robiłam to u siebie
Masz wielką i piękną kępę. Możesz z niej zrobić co najmniej 3 sadzonki. Dzieli się Konwalnika bardzo łatwo.