Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:27, 03 wrz 2013

Do góry
Ale piekną rabatę tworzysz !

butterfly napisał(a)

czy to sesleria ? świetne
Ogród Nebel 10:27, 03 wrz 2013

Do góry
Oczywiście pomyliłam zdjęcia, a tym samym nazwy, więc teraz się poprawiam.

To jest "Limelight'

a to H.bukietowa "Prime'White'

Siódma to H. wiechowa "Wims Red"

No i jeszcze mam jedną,którą dostałam w tym roku od Ani Monte ( Aniu przyjęła się i rośnie), ale nie mam pojęcia jaka odmiana. Na wszelki wypadek po posadzeniu trochę ją przyciełam i nie ma szans na to by w tym roku zakwitła.
ogrodoweimpresjejolki 10:25, 03 wrz 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Upiekłam ze śliwkami! Nie próbowalam jeszcze, bo gorące! Ale nie zarzekam się, że jeszcze dziś spróbuję
Następne z brzoskwiniami będzie i z półtorej porcji!

Basiu, ciesze się, że dołączyłaś do grona korzystających z przepisu Niech Ci w biodra nie pójdzie
Ogród w Holandii 10:17, 03 wrz 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

a poza tym chyba wreszcie podoba mi się prawa część ogrodu - jeszce mogą sie jakieś zmiany pojawić, ale generalnie lubię w tę stronę patrzeć

Bardzo ładnie to wyszło, takie troche poukładane ale nie za bardzo.
ogrodoweimpresjejolki 10:16, 03 wrz 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Jolu jak u ciebie miło i słodko ciasto drożdżowe lubię ale muszę się wystrzegać, bo mi nie służy
Pozdrawiam i wszystkiego co dobre na nowy tydzień życzę
poczęstuj się winogronkiem z krzaka, jeżyny słabo dochodzą

Aniu winogronka skbnęłam przedwczoraj, bo od wczoraj znowu mi nie wolno owoców przez 2 tygodnie

Ale za 2 tygodnie to i moje "plujki" już dojrzeją. Pisze "plujki" bo są bardzo smaczne, ale mają twarda skórkę, wiec jedzenie polega na zjadaniu pysznego miąższu i wyzbywaniu się skórki
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:51, 03 wrz 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Asiu ,u mnie też nie było w czym wybierać ,bo było tylko jedno pudło ,i większości pomarańczowe tulipany ,szafirki .Poluję na czosnki ,krokusy ,hiacynty.

Renatko! Jaka ona jest śliczna!!! Taki maleńki słodziak
A w ogrodzie coraz piękniej i gęściej

Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:40, 03 wrz 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Czekam na zdjęcia suni.
A tulipany w Biedro kupiłam, ostatnie 9 opakowań i już nie widzę w sprzedaży bo chętnie wzięłabym jeszcze trochę cebul.
pozdrawiam

Asiu ,u mnie też nie było w czym wybierać ,bo było tylko jedno pudło ,i większości pomarańczowe tulipany ,szafirki .Poluję na czosnki ,krokusy ,hiacynty.

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 09:37, 03 wrz 2013

Do góry
Nic na niej nie sadź... wysyp kamykami, korą szyszkami.. to jest już w lesie i po co na siłę robić rabatę tam gdzie nic nie będzie rosło... Jak już posadź rojniki.. dadzą tam radę. Mam rojniki, które 3 lata przetrwały pod jałowcem.. i żyją.. Posadź rozchodniki.. też dadzą radę... mam taki co sie rozrasta jak głupi.... i myślę że na 10 cm da sobie radę.. zaraz poszukam foto.. wrzuć w to jakie kamienie, konar drzewa...
Szybko jest zielone, latem kwitnie na brudny róż... (po przekwitnięciu dobrze jest suche badyle wyrwać/wyciąc).. kochają to pszczółki. Mam to też przy parkingu i rośnie to na kamieniach... bo ziemi to tam prawie nie ma.. nie podlewałam nawet w to lato ani razu. Miałam to pod różami, gdzie cień od bylin i róż był cały dzień.. rosły ..

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 08:49, 03 wrz 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Debro z okazji 200 strony, ostatni liliowiec tego lata

ostatni, ale jaki piękny!
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 08:40, 03 wrz 2013

Do góry
Debro z okazji 200 strony, ostatni liliowiec tego lata

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 08:12, 03 wrz 2013

Do góry
W moim ogrodzie rzadze ja,juz troche mniej w garazu... i ciesze sie ze z tego mojego rzadzenia moj Zon spod oltarza nie odebral mi jeszcze kluczy do domu
Milego dnia Wiolu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:24, 03 wrz 2013

Do góry

I to Irenko, mnie zachwyca- poidełko wśród traw
bombowy zakątek,
z rana takie widoczki pozytywnie nastrajają przy dzisiejszej ulewnej pogodzie,
pozdrawiam, miłego dnia życzę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:21, 03 wrz 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Sylwia, to tak, jak mnie a trawki cudne, bez nich w ogrodzie smutno

Irenko, po prostu bajecznie
Słoneczny ogród słonecznej safikey 01:05, 03 wrz 2013

Do góry
Prace na dwóch rabatach już za mną - zostały zmienione (brak włokniny, dosadzone rośliny, dołożone obrzeża, wysypane kamyczkami lub korą); teraz zabrałam się za rabatę nr 3

Mam rabatę częściowo na oczyszczalni, więc żadnych większch roślin posadzić nie mogę, niektóre rośliny są już wsadzone a rabata jest ciągle w fazie zmian. Ułożyłam przykłądowo obrzeża i teraz planuję rośliny:

z tyłu rosną od lewej strony: hortensja biała, 3 tawuły, berberys, krzewuszka, różanecznik, hortensja różowa, cyprysik i wsadzona ostatnio piwonia.

ponieważ rabata jest na pełnym słońcu - czyli patelni cały dzień; przesadzone stąd zostaną te tarataki, które są jeszcze na włokninie, żurawki z lewej strony, bo pali je słońce, oraz 3 kostrzewy popielate, bo może z prawej strony zrobię z nich obwódki, nad kostrzewami rośnie trzmielina micr.auro. a pod krzewuszką tuja tuffet

a taki mam plan zmiany jeszcze przed zimą
po lewej stronie, wokół wywietrznika berberysy, jako obwódka z przodu berberys admiration, nad berberysem na środku szałwia omszona lub znowu lawenda ??, obok szałwi po prawej dosadzę żurawek (teraz jest tam 4 szt Creme Brule); kostrzewa sina jako obwódka z prawej strony a nad nią berberysy kolumnowe??????????????????

pomóżcie co mogę tu dosadzić przesadzić zmienić, nie mam pomysłu na nic konkretnego

z góry dziękuję za pomoc..
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:50, 03 wrz 2013

Do góry
Przekwitnięta jeżówka po deszczu
O....! 00:50, 03 wrz 2013

Do góry
Ula, ja też w warzywniku mam jeszcze nadal tę samą co Ty
O....! 00:40, 03 wrz 2013

Do góry
świetne foty masz z werbeną

a aksamitka fajna u mnie przy pomidorkach w tym roku była w świetnej kondycji, tylko ta pospolita niska

Słoneczny ogród słonecznej safikey 00:36, 03 wrz 2013

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie chcę cię wytrącać z równowagi ale czy nie bardziej praktyczne byłyby obrzeża rabat poziomo wkopane tak w ziemię, aby podczas koszenia kółko kosiarki mogło jechać po kostce i równo ciąć trawę. W ten sposób unikniesz docinania trawy przy obrzeżu. A i kostka "schowa" się pomiędzy rabatą i trawą.

Toszka masz sporo racji, rzeczywiście byłoby lepiej ale jakoś już tak zrobiłam i trochę nie chce mi się zmieniać , poza tym mam równo rabatę i trawnik na tym samym poziomie i kora wysypywałaby się poza rabatę
Wiosną planuję założenie nowych trawników i wtedy zostanie trochę dowieziona ziemia ale pewnie nie uniknę obcinania trawy przy obrzeżach nożycami lub wysypię kamyczkami, potem zrobię kancik i trawniczek

zdjęcie z netu

ale to jeszcze przyszłość

dzięki za dobre słowa
Witam wszystkich w ogrodowisku 00:18, 03 wrz 2013

Do góry
Widziałaś moje buraczane zielsko ?

Co to za kwiatki ?

Ogród Nebel 00:09, 03 wrz 2013

Do góry
No no same perełki jak na razie dobranoc Ewciu a na dobranoc tuberoza z warmińskiego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies