Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 22:34, 06 mar 2025

Do góry
Ciemierniki u mnie mają po zimie mocno poniszczone liście przez zimne wiatry, ale pąki są jeszcze schowane i czekają na swój moment. Podsypałam im w tym roku skorupek.

A jeszcze posadziłam forsycję, której mama chciała się pozbyć. Ale fotki już nie mam.
Koniec.

Bylinowa łąka 22:28, 06 mar 2025

Do góry
Tyle gałęzi nacięłam. To część urobku.

A tak podcięłam dęba, o którym w zeszłym roku pisałam. On i tak mocno na jedną stronę idzie, bo inne drzewa mu miejsca nie dają.

Wyszły przebiśniegi
Bylinowa łąka 22:22, 06 mar 2025

Do góry
Bergenie leżą plackiem.

Molinie też

Ślazówki się budzą

Dziewanny mają olbrzymie rozety. Ciekawa jestem jak zakwitną, bo to zeszłoroczne wysiewy.

Bylinowa łąka 22:19, 06 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mężowi życzę udanej rehabilitacji i szybkiego powrotu do formy, a Tobie sporo cierpliwości.

Już prawie miesiąc, a jeszcze pewnie ze dwa miesiące to potrwa. Za życzenia ślicznie dziękuję.
Urszulla napisał(a)

Gosiu, bardzo się cieszę że zakwitł ja go uwielbiam, daj się mu rozrosnąć przez 2 sezony to Cię jeszcze zaskoczy. U mnie najładniej kwitną od południoej strony jeżeli latem są zasłonięte przed palącym słońcem lub w półcieniu, gdy mają tylko słońce od zachodu.

Ja też zaczęłam cięcie drzew, bo pełno wilków po moich działaniach odnowy jabłoni sprzed 2 sezonów. I ciągle się dokształcam z cięcia. Pozdr.

Ula ja się rozpędziłam z cięciem gałęzi i teraz mam masę sprzątania. A pasowałoby już trawy wycinać. No cóż najbliższą sobotę przewiduję na dokończenie cięcia. A potem jak pogoda pozwoli będę działać przy drobniejszych roślinkach. Na szczęście u mnie dużo cebulowych nie ma, więc nie zadepczę.
Wstawię teraz trochę fotek, bo po wizycie kontrolnej u ortopedy urwałam się na działkę.

Ogrod nad bajorkiem 21:58, 06 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ach te kaszubskie żurawie! Nigdy ich nie widziałam na żywo. Bardzo Wam zazdroszczę, że macie możliwość obserwowania ich na łonie natury.

Tarcia, róże z pewnością nas zachwycą w sezonie.

To fakt, jest tych ptaszydel troche, bardzo je lubie. Zawsze rano i pod wieczor kilka przelatuje nad moim ogrodem z pobliskiego pola do miejsca bytowania. Na tyle jeszcze jest niezabudowane, ze na okolicznych polach jest ich duzo. Te mniejsze ptaki, ktore widac na fotkach to stada dzikich gesi. Miałam wrazenie, ze niektore na jajkach siedzialy, nie podchodzilam blizej by nie stresowac ich niepotrzebnie.

A z rozami to sie zobaczy, nie wroze jednak sobie sukcesow w tej materii

tu zurawie i reszta

Ogród prawie wymarzony … 20:32, 06 mar 2025

Do góry
Oczyma wyobraźni zobaczyłam tę parę na ławeczce w moim przedogródku. Codzienność nabrałaby zupełnie innych barw. Ten dżentelmen jest nad wyraz uroczy, a dama w niczym mu nie ustępuje.

"Ogród" Telimeny 20:18, 06 mar 2025

Do góry
Tak to sobie wstępnie rozrysowałam. Palenisko, basen na okrągło i wtedy rabata w kącie przy basenie półokrągła, obejmujaca basen (zasłaniająca go trochę) i ta przy tarasie wtedy również półokrągła. Kawałek za paleniskiem, półokrągły murek, a za nim jakieś niskie roślinki, delikatnie wystajace zza niego. Ścieżki na prosto albo może zrobić je z takich plastrów kamienia zatopionego w trawniku jak między domem, a płotem do roboczej furtki na tyły terenu. Maliny i borowki przy drzewkach owocowych i ta duza rabata 7m. I małe rabaty przy tarasie od pokoju goscinnego na prosto. Wtedy przód i lewa strona na ostro, a wypoczynkowa z basen na półokrągło.

Znowu na wsi 19:23, 06 mar 2025

Do góry

Wszystkie kwitnące drobiazgi cieszą ale najbardziej cieszy mnie opróżniony kompostownik. Jest miejsce gdzie można wyrzucać wycięte chabazie.
Znowu na wsi 19:16, 06 mar 2025

Do góry
Działam od przedwczoraj. Po dzisiejszej dawce prac ogrodowych ledwie chodzę . Doprowadzam do względnego porządku miejsca w których coś kwitnie, powycinałam brzydkie liście ciemiernikom. Wypatrzyłam pojedyncze pączki na moich bodajże 3 - letnich siewkach, dobrze zapowiadają się ciemierniki od Ewy. Ranniki kwitną, zakwitły wszystkie kępki od Vity. Hurra! Kwitną przebiśniegi, krokusy, niemrawo śnieżyce wiosenne, chyba coś im nie pasuje. Ciemiernikom też niektórym nie podoba się miejscówka, podejrzewam że miały za sucho i niektóre za ciemno.

Pogoda zmieniła się na niemalże letnią, dzisiaj było 18 st., w słońcu termometr złapał nawet 21. Przestało wiać.
Dokumentacja stanu aktualnego

Te gałęzie w tle to zasieki przeciwko własnym kotom.
Grzebiuszka ziemna 18:52, 06 mar 2025

Do góry
Wiola, na razie papryki w mojej okiennej szklarence, a potem różnie część do tunelu mężatego, część do rozdania a część do gruntu. W zeszłym roku miałam w gruncie

Ciekawostka - od zeszłego roku została lewkonia letnia, całą zimę i puszcza mizerny, ale kwiatek fioletowy przycięłam pozostałe i zobaczę co z tego będzie:

Basieksp napisał(a)
Super tak na dworze sobie pikować ...

No właśnie Basiu, można się rozpanoszyć z ziemią i nie brudzić w domu
Powodzenia w pracach

Grzebiuszka ziemna 18:37, 06 mar 2025

Do góry
Przycięte z góry (tak wyczytałam) gałązki lawendy przyjęły się w 100% i jak widać wszystkie już puściły od góry młode:

Klematis Błękitny Anioł, chyba też nieźle sobie poczyna:

Wczoraj przyszły z gołym korzeniem 2 różyczki Minerva - oczywiście zapomniałam, ze je zmawiałam

A szukając informacji o sadzeniu róż trafiłam na filmik Pana Hyżego i muszę powiedzieć, że nigdy nie przycinałam pędów tak krótko, więc teraz zastosuję, na razie moczą się w wodzie

https://www.youtube.com/watch?v=_48MsAV-YZY
Grzebiuszka ziemna 18:25, 06 mar 2025

Do góry
Podziękuję zbiorczo - dziękuję Koleżankom Ogrodowiskowym
Dzisiaj była super pogoda, +15°C więc z całym majdanem wyprowadziłam się do ogrodu na pikowanie:

Tutaj dwa agresty na pniu, na razie bez oznak życia:

Do raju daleko - u Ewy 18:22, 06 mar 2025

Do góry
Ewa777 napisał(a)
W tym tygodniu były wyższe temperatury, ale bardzo wiało. Było słonecznie, ale przez ten wiatr bardzo nieprzyjemnie. Dziś był pierwszy dzień bez wiatru i temperatura poszybowała do 16'C.
Nowe kwiaty w ogrodzie.

Jak zawsze masz wcześnie przylaszczki, ja do swoich nawet nie zajrzałam, myślałam że jeszcze z miesiąc, jutro sprawdzę
Ewa, tyle już kwiecia u Ciebie, i to tak nagle wybuchło
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:00, 06 mar 2025

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym skalniaka nie robiła tylko rabaty bylin owe i coś na pniu.

Danusiu bardzo dziękuję, za wskazówki. Może faktycznie pójdę w drzewka na pniu.
A jakie drzewo mogłabym posadzić między oknami tak blisko domu, aby nie zaszkodzić fundamentom i by nie było za wysokie? Teram mam tam hortensję. Już kiedyś nad tym myślałam, ale nie wymyśliłam. Marzył mi się klon palmowy, ale u mnie przeżywają tylko te mocno osłonięte.

Edit: no chyba, że ten judaszowiec avondale?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:59, 06 mar 2025

Do góry

Ogród Basi i Romka 17:57, 06 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Trochę wiosny z mojego ogrodu
Cudnie wyglądają w takiej masie❤
Grzebiuszka ziemna 17:50, 06 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Gosia Jolu
Dzisiaj był oszałamiający zachód, krwisto czerwony, zdjęcie nie oddaje tego koloru, jakby niebo płonęło, wróży silne wiatry, zobaczymy co przyniesie jutro
Jeszcze nic nie robę w ogrodzie...

Mój syn tego wieczoru też nacykał sporo zdjPięknie to wyglądało...
Wiejski ogród Magdy 17:45, 06 mar 2025

Do góry
Ichigo napisał(a)
W końcu musiał nadejść ten dzień - jak zaplanowałam, byłam dzisiaj na wsi, więc tegoroczny sezon ogrodowy uważam za oficjalnie otwarty
Przespacerowałam się po ogrodzie i sprawdziłam rośliny, co wypadło, a co ma się dobrze. Chyba nie jest źle. Klony japońskie, o które tak się martwiłam, nie przemarzły. Z ziemi wygląda coraz więcej cebulowych. Na razie prawie nic nie kwitnie, w sumie nic się tutaj nie zmieniło od miesiąca. Nadal kwitnie jeden ciemiernik i przebiśniegi. Na innym ciemierniku mróz zważył pąki kwiatowe i raczej nic z nich nie będzie... Straciłam jedną różę, którą przesadzałam jesienią - jakiś "szczur" ładnie obgryzł jej cały korzeń. Ciekawe, bo do tej pory gryzonie moich róż się nie czepiały.

Cudny łan przebiśniegów❤ Ja zeszytu nie prowadzę z zapiskami ogrodowymi ale kiedyś założę taką dużą księgę A róży szkoda... Tę odmianę mam na liście chciejstw
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:37, 06 mar 2025

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:35, 06 mar 2025

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies