Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 14:07, 18 kwi 2026

Brownie i chyba fajrant na dziś

Kontonaogrod 16:42, 18 kwi 2026

Posadziłam dziś 30 pomidorów w szklarni. Jeszcze parę musi podrosnąć w domu
kami 16:59, 18 kwi 2026

Zwykle tak wcześnie sadzisz czy testujesz?
Ja dzisiaj nad ziemniakami na polu się zastanawiałam ale doszłam do wniosku, że ziemia jest zimna.
Kontonaogrod 17:04, 18 kwi 2026

Dzis u nas rolnicy w polu sadzą ziemniaki więc myślę że powoli można

Zawsze w połowie kwietnia mam wszystko w szklarni, teraz było zimniej i się wahałam ale nie ma być przymrozków przez kolejne 2 tygodnie więc chyba będzie oki

Pomidory mam wyciągnięte bo bez doświetlania, w szklarni zmężnieją. W dzień jest tam 28-30 stopni. Zobaczymy

Jakby co mam jeszcze trochę sadzonek w domu ale małych jeszcze ze 2 tygodnie muszą podrosnąć
kami 18:24, 18 kwi 2026

Szukam sobie szklarni z poliwęglanu i albo poliweglan białoruski/chiński albo dwa razy droższa i niby poliwęglan europejski ale jak zapytałam to uzyskałam tylko odpowiedź - gwarancja 10lat.
Twoja mega droga choć ładna.
Kontonaogrod 18:36, 18 kwi 2026

Niestety. Bez uzasadnienia ekonomicznego. Za te pieniądze możesz mieć setki kilogramów pomidorów pewnie na trzysta lat

Miałam poliwęglan z Ukrainy, po trzecim roku do wymiany. A niby gwarancja 7 lat. Co z tego jak firma już nie istnieje.

Wysadziłam paletkę cebuli, jutro wysadzę drugą. Rozrzuciłam też trochę granulek nawozu, jutro od 18 i cały poniedziałek ma padać.

Sasiad po weekendzie ma mi przejechać pole kultywatorem więc będę się bawić w wysiewy
mirkaka 11:24, 19 kwi 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Niestety. Bez uzasadnienia ekonomicznego. Za te pieniądze możesz mieć setki kilogramów pomidorów pewnie na trzysta lat

Miałam poliwęglan z Ukrainy, po trzecim roku do wymiany. A niby gwarancja 7 lat. Co z tego jak firma już nie istnieje.

Wysadziłam paletkę cebuli, jutro wysadzę drugą. Rozrzuciłam też trochę granulek nawozu, jutro od 18 i cały poniedziałek ma padać.

Sasiad po weekendzie ma mi przejechać pole kultywatorem więc będę się bawić w wysiewy

Co będziesz na tym polu siać?
Kontonaogrod 11:48, 19 kwi 2026

Mireczko

1/3 pod facecie dla pszczół

Kawałek pod dynie - inne niż rok temu, i dużo mniej

Kupiłam 4 panele takie na ogrodzenie i 5 słupków, będzie zygzak pod różne fasolę i groszek zielony

Rządek ziemniaków, może (rok temu miałam 10 rządków i nie dość że ręcznie musiałam je kopać to porozdawałam bo nie mam gdzie trzymać (piwnica by się przydała)

Trochę ogórków, ze 30 krzaczków cukinii w 3 odmianach - kury zjedzą. Trochę kopru buraczków tak żeby było dla nas. Może nawet marchew wysieje zobaczymy czy tu coś z niej będzie

Pogoda super dziś rano byłyśmy z Młodą na placu targowym, posprzątałam kurom w szopce i kurnikach. Zaraz idę kończyć pielić piwonie