Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu drewnianego kościoła 23:08, 09 paź 2013

Do góry
Ulica Jaworowa albo rabata cienista we wrześniu...

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:07, 09 paź 2013

Do góry
Dzisiejsze spotkanie u Miry było okazją do dowartościowania jej mrówczej pracy i chwilą relaksu przy pięknej jesiennej pogodzie

Ogród z perspektywą na przyszłość 23:06, 09 paź 2013

Do góry
Wklejam inspitację wiankową znajomej z Holandii. Przepraszamy za jakość

W kamiennym kręgu od początku 22:48, 09 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
A tuje niskie, a dereń, a berberysy, a azalie to co????

Agnieszko, tą rabatę robiłam powoli jeszcze w lipcu...potem dosadziłam wrzosy, a teraz trawki

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:46, 09 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, ja obstaję przy tym, ze bonsai poczochraniec nie powinien być tutaj, ale zrobiłam chyba opcję, że można to jeszcze przełknąć, choć trudno, muszem popijać ostro

No więc

- ścieżkę od schodów powinnaś poszerzyć po pogibane to jest, macierzankowane i porąbane, więc trzeba to ogarnąć. Prosta linia nijak się ma do reszty, jeszcze z tym bonsaiem to całkiem gimza. Musi być tak jak na czerwono namalowane ( żeby choć trochę to płynne było (no jak picie to picie)

- bonsai poczochraniec (nr 4) musi być przy schodach w wyżwirkowanym placyku, albo wcale nie może być. Powinien być oddzielony od reszty przedogródka żeby stworzyć iluzję, że to oddzielna kompozycja jest.

Ta fala to niski bukszpanik (nr 5) przycięty w obwódkę, czyli żywopłocik. Jako łącznik z resztą będą białe kulki bukszpanowe (nr 3), które rozsypią się dalej pod cisy kule na pniu. Za bukszpanikiem.

Tylko na Twoim rysunku naliczyłam 18 sztuk a tu potrzeba więcej albo i nie, Rozstawisz je tak, żeby starczyło.

- przed kulkami trawki (Carex testacea Prairie Fire) nr 6, albo inne niskie cosik co masz, ale ładne

- do tego dobieraj kolory żurawek i trawek, aby rośliny były idealne cały rok (to przedogródek, nie ma mowy o jeżówkach czy ostróżkach. Muszą kontrastować ze sobą. Jak bordowe coś, to obok żólte, jak żółte to obok czarne itp.

nr 1 to ewentualny ekranik z cisa, jak w mojej I propozycji, ale nie wiem czy on nie mógł tam być, dlaczego, nie pamiętam. Może ekranik z berberysu? albo nic. Ale przyda się przy balustradzie.
Ekranik powinien być bardzo szczelny i od razu docięty, albo wcale

- generalnie nie zgadzam się z obecnością bosaia tutaj ale to może by niegłupie było, kulki powiążą te dwie sprawy, Kulki muszą być jednakowe.

Efekt kuleczkowy będzig boski!!!! Ale będzie się działo. Czekam jutro na premierę
Norweski ogródek... 22:42, 09 paź 2013

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
po długiej przerwie kilka fotek letnich)

I te kilka oczy cieszą
Kubusiowo II 22:39, 09 paź 2013

Do góry
Szefowa noooo Bajkowo się zrobiło A Kuba bardzoooo zadowolony

Wróbleku i jak buziam i macham

....a ja zrobiłam sobie 3 wersje "Przykazań ogrodnika"....

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:20, 09 paź 2013

Do góry
Pokażę Wam załamkę jesienną

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:06, 09 paź 2013

Do góry
Trawy też wdzięcznie wyglądają o tej porze roku

i ulubiony widok z tarasu na zoomie

W kamiennym kręgu od początku 22:04, 09 paź 2013

Do góry
GorAna napisał(a)

Byle do wiosny Dobrze, że coś tam posadziłam... ale widzę, że u Ciebie nie tylko wiosna piękna, bo jesień też niczego sobie
Leycesteria formosa 21:59, 09 paź 2013

Do góry
Zakładam wątek o tej rzadkiej roślinie, ponieważ Robert ją niedawno zakupił i bardzo to ciekawe jest, jak będzie ją uprawiał.

Bardzo oryginalna roślina dla kolekcjonerów. pochodzi z Chin oraz Himalajów. Dorasta do 2 metrów.

Kwiaty niezwykłe, zwisające girlandy. Liście sercowate. Jesienią wytwarza czerwone jagody.
Pachnie karmelem podobno.

Wymaga okrywania na zimę (kopczyk jak dla róż)

Robertop napisał(a)
tegoroczny zakup: krzew - LEYCESTERIA PURPLE RAIN

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:56, 09 paź 2013

Do góry
Ładny portrecik dzisiaj pstryknęłam

bylinówka

Norweski ogródek... 21:51, 09 paź 2013

Do góry
jak mi brakowało Twojego ogródka ale niespodzianka, mój znak rozpoznawczy haha

"Niezdecydowana ogrodniczka" 21:33, 09 paź 2013

Do góry

To jest generalnie przód przed domem , wiosną 2012 roku

Leśne Wzgórze 21:33, 09 paź 2013

Do góry
Mathildis napisał(a)

Nadrobiłam wątek. Pięknie u Ciebie. Bardzo mi się to zdjęcie podoba, masz super rabatki, bardzo przemyślane wszystko. U mnie też las choć może inaczej, pod róże dużo z zewnątrz ziemi przywiozłam. Do piachu przywiozłam glinę i torf. I szukałam też miejsca z dużą ilością słoneczka. Kilka róż też w doniczkach mam. Lubię podobnie jak Ty- wszystko naturalne, dzikie a z drugiej strony romantycznie.. myślę, że jedno od drugiego nie jest aż tak daleko. Byłam dziś w okolicy w takim opuszczonym dworze i tak mi się spodobał zapuszczony ogród.. na schodach i kolumnach mnóstwo bluszczu. Opleciony tak jak chciał, słońce rozjaśniało jesienne liście.. to było coś pięknego.

Pozdrawiam serdecznie
A miało być tak pięknie.... 21:28, 09 paź 2013

Do góry
Zakwitł mi taki fajny kwiatek, amarylis chyba się nazywa

A miał być wyautowany,bo nie kwitł długo .
Ogród z platanem. 21:28, 09 paź 2013

Do góry
Filip, zwabiłeś mnie do siebie tym platanem, fajnie nazwałeś wątek, od razu wiem, które drzewo Twoje ulubione

i już ma korę w moro Piękne masz tło ogrodu ze świerków i sosen, ze skrzypami też walczę, ale się do tego nie przyznaję, jesień u Ciebie też już kolorowa
Rododendronowy ogród II. 21:27, 09 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
i inne obrazki

U mnie też pojawiły się dwa takie obrazki, tylko na środku trawnika
Ogród w Tarnowie 21:25, 09 paź 2013

Do góry
marzena napisał(a)
bardzo dziękuję za spotkanie w Twoim wzorcowo zadbanym ogrodzie, prawie sterylnym ( żadnego chwasta ! )
kilka fotek na dzisiaj...
chryzantemy już mają swoje miejsce...

ale my z Mirą przestawiłyśmy je tak...

i wspólne fotki.... w lustrze...

No i znacznie lepiej w tym ustawieniu. Wiadomo kobiece oko

A zdjęcie, o Matko, ale szał co za poza
W kamiennym kręgu od początku 21:20, 09 paź 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies